Asemakaavoitettavalla alueella rakennusten suojelu tapahtuu ensisijassa asemakaavamerkinnöin. Näin ollen Tapiola on nyt suojeltu tuoreessa Kissanmaan suojelukaavassa asianmukaisesti ja selkeästi, joten muulle suojeluvälineelle ei ole tarvetta / sellaista ei käytännössä ole olemassa. Suojelu luonnollisesti tuo velvoitteita ylipäänsä rakennuksen ylläpitöön sekä myös niihin menetelmiin ja materiaaleihin, joita sen kunnostamisessa on suotavaa käyttää. En osaa sanoa, miten kaupunki suhtautuu suojelumerkintään vuokraa määritellessään, mutta mikäli rakennuksen suojelu siihen vaikuttaa, teillä on kyllä riittävät syyt alennusta anoa. Valtio tukee arvokkaan rakennusperinnön kunnostamista avustusjärjestelmillä, joissa suojelumerkinnät ovat yksi päätöksiätehtäessä huomioitava seikka, eli ainakin siltä osin yhteiskunta tukee taloudellisesti rakennusperinnön ylläpitoa. Avustusjärjestelmäähän olettekin huomanneet hyödyntää ja iloksemme olemme kuulleet, että olette avustuksia myös saaneet. Tokihan summat saisivat olla suurempia, mutta hyvä edes näin. Kunnostus- ja avustusasioissa maakuntamuseolla neuvoo perinnerakennusmestari Anne Uosukainen 044 430 9654 / anne.uosukainen@tampere.fi
Tapiolan kulttuurihistorialliset arvot ovat korkeimmillaan juuri nykyisellään, jolloin rakennus on säilynyt alkuperäisessä käytössään. Ymmärrämme että se ei olisi mahdollista ilman aktiivista ja ajoittain vaativaakin vapaaehtoistyötä, hienoa että olette jaksaneet sitä tehdä! Mikäli talo kuitenkin joskus jäisi vaille aktiivista toimijaa, asemakaavan suojelumerkintä on yhä voimassa. Nykyisen kaavan mukaan rakennusta ei voi purkaa, ja tontin käyttötarkoituskin mahdollistaa tontilla vain yleisessä käytössä olevan rakennuksen toiminnan. En tunne vuokrasopimuksenne sisältöä, mutta mikäli nykyinen toimintanne ei jatkuisi, ensisijainen ratkaisu lienisi sen selvittäminen, löytyisikö rakennukselle uusi toimija, joka jatkaisi siinä jotakin jollakin tavalla julkista toimintaa. Eli ensisijainen intressi ei kaupungilla liene muuttaa nykyistä, kaavassakin määriteltyä tilannetta. Toki on mahdollista, että jossakin tapauksessa kaavaa voidaan myös muuttaa tai sen määräyksistä poiketa. Esimerkiksi tilanteissä, joissa kulttuurihistoriallisesti arvokas julkinen rakennus on ollut pidempään vailla käyttöä, on saatettu päätyä tilanteeseen, jossa sen muuttaminen asuinkäyttöön on ollut mahdollista. Tämä vaatii kuitenkin lähtökohtaisesti kaavamuutoksen. Ensisijainen tavoite on näissä tilanteissa viime aikoina ollut suojellun rakennuksen säilyttäminen, jolloin sen käytön on katsottu voivan muuttua, jotta rakennuksen säilyminen saadaan turvattua. Suojellun rakennuksen purkamiseen tarvitaan vahvat perusteet, pelkät taloudelliset intressit eivät siihen riitä.
Asemakaavoitettavalla alueella rakennusten suojelu tapahtuu ensisijassa asemakaavamerkinnöin. Näin ollen Tapiola on nyt suojeltu tuoreessa Kissanmaan suojelukaavassa asianmukaisesti ja selkeästi, joten muulle suojeluvälineelle ei ole tarvetta / sellaista ei käytännössä ole olemassa. Suojelu luonnollisesti tuo velvoitteita ylipäänsä rakennuksen ylläpitöön sekä myös niihin menetelmiin ja materiaaleihin, joita sen kunnostamisessa on suotavaa käyttää. En osaa sanoa, miten kaupunki suhtautuu suojelumerkintään vuokraa määritellessään, mutta mikäli rakennuksen suojelu siihen vaikuttaa, teillä on kyllä riittävät syyt alennusta anoa. Valtio tukee arvokkaan rakennusperinnön kunnostamista avustusjärjestelmillä, joissa suojelumerkinnät ovat yksi päätöksiätehtäessä huomioitava seikka, eli ainakin siltä osin yhteiskunta tukee taloudellisesti rakennusperinnön ylläpitoa. Avustusjärjestelmäähän olettekin huomanneet hyödyntää ja iloksemme olemme kuulleet, että olette avustuksia myös saaneet. Tokihan summat saisivat olla suurempia, mutta hyvä edes näin. Kunnostus- ja avustusasioissa maakuntamuseolla neuvoo perinnerakennusmestari Anne Uosukainen 044 430 9654 / anne.uosukainen@tampere.fiTapiolan kulttuurihistorialliset arvot ovat korkeimmillaan juuri nykyisellään, jolloin rakennus on säilynyt alkuperäisessä käytössään. Ymmärrämme että se ei olisi mahdollista ilman aktiivista ja ajoittain vaativaakin vapaaehtoistyötä, hienoa että olette jaksaneet sitä tehdä! Mikäli talo kuitenkin joskus jäisi vaille aktiivista toimijaa, asemakaavan suojelumerkintä on yhä voimassa. Nykyisen kaavan mukaan rakennusta ei voi purkaa, ja tontin käyttötarkoituskin mahdollistaa tontilla vain yleisessä käytössä olevan rakennuksen toiminnan. En tunne vuokrasopimuksenne sisältöä, mutta mikäli nykyinen toimintanne ei jatkuisi, ensisijainen ratkaisu lienisi sen selvittäminen, löytyisikö rakennukselle uusi toimija, joka jatkaisi siinä jotakin jollakin tavalla julkista toimintaa. Eli ensisijainen intressi ei kaupungilla liene muuttaa nykyistä, kaavassakin määriteltyä tilannetta. Toki on mahdollista, että jossakin tapauksessa kaavaa voidaan myös muuttaa tai sen määräyksistä poiketa. Esimerkiksi tilanteissä, joissa kulttuurihistoriallisesti arvokas julkinen rakennus on ollut pidempään vailla käyttöä, on saatettu päätyä tilanteeseen, jossa sen muuttaminen asuinkäyttöön on ollut mahdollista. Tämä vaatii kuitenkin lähtökohtaisesti kaavamuutoksen. Ensisijainen tavoite on näissä tilanteissa viime aikoina ollut suojellun rakennuksen säilyttäminen, jolloin sen käytön on katsottu voivan muuttua, jotta rakennuksen säilyminen saadaan turvattua. Suojellun rakennuksen purkamiseen tarvitaan vahvat perusteet, pelkät taloudelliset intressit eivät siihen riitä.