Pirkanmaan maakuntamuseolta on pyydetty alustavaa lausuntoa Naistenmatkan asemakaavan muutoksen luonnosvaiheesta (kaava nro 232). Maakuntamuseo on antanut hankkeesta aikaisemmin lausunnot 17.9.2010 (Diar. 282/2010, alustava tiedustelu) ja 10.2.2014 (Diar. 482/2013, osallistumis- ja arviointisuunnitelma). Kaavasuunnitelmassa kunnantalon kortteli muutetaan toiminnallisesti nykyistä monimuotoisemmaksi alueeksi, joka käsittää hallinnon-, julkisten- ja kaupallisten palveluiden sekä asumisen toimintoja.
Kaavaluonnos esittää koko korttelin rakennettavaksi uudelleen. Maakuntamuseo on aiemmissa lausunnoissaan todennut ko. paikkaan, kunnantaloon ja virkailijoiden taloon liittyvät kulttuurihistorialliset ja taajamakuvalliset arvot ja pitää valitettavana, ettei nykyistä rakennuskantaa ole mahdollista hyödyntää korttelin uudisrakentamisen suunnitelmissa. Tässä tapauksessa rakennusten purkaminen on kuitenkin mahdollista. Uudisrakentamisen tapaan ja sijoitteluun tulee kiinnittää erityistä huomiota ja huolehtia rakentamisen arkkitehtonisesta laadusta ja sopivuudesta ko. paikkaan. Uudisrakentamista tulee ohjata riittävästi ja keskeisimmät tavoitteet tulee kirjata kaavamääräyksiin.
Korttelialueella sijaitsee osa Naistenmatkan historiallisesta kylätontista; kylä on syntynyt viimeistään 1500-luvulla, jolloin se muodostui viidestä talosta. Historialliset kylätontit saattavat olla nykyisin autioituneita, mutta usein paikalla on eri-ikäistä rakennuskantaa ja muita rakenteita. Muinaismuistolailla rauhoitettuja ovat keskiaikaan palautuvat, kokonaan autioituneet kylänpaikat sekä rakennettujen kylänpaikkojen autioituneet osat. Rakennetuilla kylänpaikoilla rakennusten välimaastossa tehdyissä arkeologisissa tutkimuksissa on voitu todeta, että rakentamisesta huolimatta maakerroksissa on saattanut säilyä jäännöksiä kylän vanhimmista asutusvaiheista. Tällaiset jäännökset ovat kiinteitä muinaisjäännöksiä ja niitä koskevat muinaismuistolain rauhoitussäännökset (1, 13 §).
Naistenmatkan kylätontti on inventoitu vuonna 2008 (Mikroliitti Oy), jolloin se ra-jattiin alustavasti. Kunnantalon tontin maapohjaa on muokattu pidemmän ajan kuluessa, mutta tontilla on edelleen osia, joissa on saattanut säilyä maakerrok-sissa kylätontin vanhimpia rakenteita, kulttuurikerroksia ja esineitä.
Pirkanmaan maakuntamuseo antoi aikaisemmassa lausunnossaan (Diar. 482/2013) tiedot kylänpaikkaa koskevasta selvittämisestä. Lausunnossa todet-tiin, että kylänpaikan alueella tapahtuva rakennusten purkamisesta ja uudisrakentamisesta johtuvat kaivutyöt tulee tehdä arkeologin valvonnassa. Lisäksi informoitiin, että kylänpaikan alueen säilyneisyys, arvo ja laajuus on mahdollista selvittää myös etukäteen riittävin arkeologisin koekaivauksin. Pirkkalan kunta on 23.4.2013 informoinut maakuntamuseota, että kunnantalon tontilla on tehty arkeologiset koekaivaukset (Mikroliitti Oy), jonka tulokset ovat käytettävissä alustavan tiedon mukaan toukokuun aikana. Koekaivauksen raportti tulee toimittaa maakuntamuseoon, joka ottaa vielä erikseen kantaa siihen, voidaanko kylätontin alueelle osoittaa kaavaluonnoksessa osoitettua maankäyttöä ja tuleeko kylätontti merkitä kaavaan suojelumerkinnällä. Tuloksen perusteella museo ratkaisee, tarvitaanko koekaivauksen lisäksi muita arkeologisia tutkimuksia (pelastuskaivaus).
Kaavaselostukseen tulee lisätä Naistenmatkan historiallista kylätonttia koskevat tiedot (mj.rek.nro 1000020976) ja edellä kerrotut arkeologiset selvitykset.
Kaavaehdotus tulee lähettää Pirkanmaan maakuntamuseoon. Olemassa olevat rakennukset tulee dokumentoida asianmukaisesti ja hyvissä ajoin ennen purkamista koskevia lupakäsittelyjä.