Rakennetun ympäristön kohde Vanha apteekki / entinen kunnantalo

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Ikaalinen
    Kaupunginosa:
    Vanha kauppala / Rahkola
    Nimi:
    Vanha apteekki / entinen kunnantalo
    Osoite:
    Valtakatu 5 ja 7
    Kohdetyyppi:
    hallinto
    liike-elämä

Tekstitiedot

  •  
    Historia:
    Vanha Ikaalinen - Ikaalisten kauppala, rakennushistoriallinen inventointi 1976:

    Valtakatu 5, tontti 4:

    Nimi: Vanha apteekkitalo, Vanhempi kauppalantalo

    Nyk. omistaja: Ikaalisten kauppala

    Nyk. käyttö: Kauppalan virastotalo

    Yleisarvio: Julkisivultaan hyvin säilynyt komea vanha rakennus, joka yhdessä Eräsen kauppatalon ja uuden kauppalantalorakennuksen kanssa muodostaa arvokkaan kokonaisuuden entisen Torikadun itäpäähän. Ehdottomasti säilytettävä.

    1. Historia: Talo on Ikaalisten kauppalan vanhimpia rakennuksia. Siinä aloitti toimintansa Ikaalisten kauppalan ensimmäinen kauppaliike, jonka perusti Valeniuksen kauppaliikkeessä Porissa kauppa-apulaisena toiminut ja paikkakunnalle muuttanut John Magnus Forssell vuonna 1864. Rakennuttiko Forssell talon vai oliko se jo tuolloin rakennettu, ei ole tiedossa. Jo vuonna 1869 tuli apteekkari Gustaf Adolf Silander talon omistajaksi, saatuaan silloin apteekki- ja kauppaoikeudet kauppalassa. Apteekkari Silander oli kolmas ja viimeinen kauppiaanammattia sivutoimenaan harjoittanut apteekkari Ikaalisissa. Vuonna 1883 apteekki siirtyi Sven Evert Strömmerin omistukseen. Varsinaisen apteekin kerrotaan silloin olleen pieni, ja käsittäneen vain yhden pienen kamarin rakennuksesta. Apteekkari Strömmer laajensi liikettä. Hänen kuolemansa jälkeen (8. 4. 1921) uusi apteekkari A. Erholm rakennutti vanhan apteekkirakennuksen viereen uuden apteekkitalon (valmis 1930). Rakennuksen suunnitteli Tampereen kaupunginarkkitehti Bertel Strömmer, joka oli apteekkari Strömmerin poika. Apteekkirakennuksen vanhimman osan kerrotaan olevan sen puistonpuoleinen pää. Myöhemmin rakennusta on jatkettu torin suuntaan.

    II. Ulkoasu: Pitkä, ulkoasultaan Ikaalisten koristeellisimpiin kuuluva tummanvihreäksi maalattu rakennus. Yhtenäinen, säännöllisistä pitkistä harmaakivistä tehty kivijalka. Vaakalaudoitus, eri rakennusvaiheet erottuvat laudoituksessa. Seinäpinnat jäsennelty uurretuin puolipylväin doorilaistyylisine kapiteeleineen ja jalustoineen. Ikkunankehykset yksinkertaiset, klassistiset. Puitejako T-mallinen. Nurkissa harkotus. Katon puhkaisevat kadun puolella harjakattoiset koristeelliset ullakkoikkunat. Peltikatto.

    III. Sisätilat: Rakennuksen sisätilat on suurimmaksi osaksi modernisoitu virastokäyttöön. Alkuperäisestä kiinteästä sisustuksesta on vähän säilynyt.

    IV. Tontti, ympäristö: Ikaalisten kauppalanarkistossa säilytetään suunnitelmaa tontin itäosaan rakennettavaa "vesimyymälää" varten. Suunnitelma on päiväämätön, mutta ilmeisesti 1860-luvulta. Rakennettiinko tämä koristeellinen kuusikulmainen myymälä, ei ole tiedossa. Varsinainen apteekkitalo sijaitsee entisen Torikadun päässä, vastapäätä suunnilleen samanikäistä Eräsen kauppataloa. Molempien rakennusten merkitys kaupunkikuvalle on tärkeä. Katu niiden välillä on jalopuiden reunustama.

    V. Kunto, asemakaavallinen tilanne ym: Rakennuksen kunto on hyvä. Sen purkamista on kuitenkin tiettävästi ehdotettu.

    Lähteet: "Kauppias" 1929, s. 239-241. Ikaalinen-lehti 8. 4. 1921. Piirustukset "vesimyymälää" varten Ikaalisten vanhan kauppalan arkistossa.

    ---

    Valtakatu 7:

    Nimi: Uusi apteekki talo, uudempi kauppalantalo

    Sijainti: Ikaalisten kauppala, Valtakadun ja Kyrösselänkadun kulma (Valtakatu 7).

    Nyk. omistaja: Ikaalisten kauppala

    Nyk. käyttö: Virastotalo

    Yleisarvio: Bertel Strömmerin varhaistuotantoa edustava entinen apteekki- ja asuinrakennus. Kauppalan ensimmäinen kivi talo. Maisemallisesti tärkeällä paikalla. Rakennustaiteellisesti arvokas säilytyskohde.

    1. Historia: Lainaus Ikaalinen-lehdestä toukokuutta 1930: "Uusi ajanmukainen liiketalo on valmistunut Ikaalisissa. Talon on rakennuttanut apteekkari A. Erholm. Uusi apteekkihuoneisto työ- ja varastotiloineen vastaa täysin niitä vaatimuksia, joita nykyajan apteekilta vaaditaan. Apteekin vieressä rakennuksessa on myös kemikaliokauppa. Pohjakerroksessa on laboratorio ja laajat varastohuoneet. Talo on rakennettu osaksi puna- osaksi sementtitiilestä entisen apteekkitalon lähelle. Siinä on kaksi kerrosta ja kellari. Huoneita on yhteensä parisenkymmentä. Rakennustyöt alkoivat vuonna 1929, ja apteekkirakennus valmistui 9. 5. 1930. Piirustukset on laatinut arkkitehti Bertil Strömmer Tampereelta. Uusi talo on paikkakunnan uhkein." Tontilla oli aikaisemmin vanhan apteekin pakarirakennus. Myöhemmin rakennus oli jonkin aikaa valtion omistuksessa. Sen nykyinen omistaja, Ikaalisten kauppala, on parhaillaan peruskorjaamassa rakennusta virastokäyttöön.

    II. Ulkoasu: Tyyliltään rakennus on samaa barokkiklassismia kuin Strömmerin aikaisemmin suunnittelema "Oma Tupa". Jäsennykseltään se on kuitenkin selkeämpi ja kiinteämpi. Rakennuksen itäsivulla on kaarevalinjainen barokkipääty ja parveke. Kattomuotona on huipustaan katkaistu aumakatto, jonka toisen kerroksen ikkunat läpäisevät. Peltikate. Seinäpinnat on rapattu. Ainoat koristeaiheet ovat pyörömedaljongit ovien päällä.

    III. Sisätilat: Sisätilojen saneeraustyöt valmistuivat syyskuussa 1976. Säilyneistä yksityiskohdista päätellen rakennus on alun perin ollut suhteellisen ylellisesti koristeltu ja kalustettu. Parhaiten on alkuperäisessä asussaan säilynyt porrashalli.

    IV. Tontti, ympäristö: Aivan uuden apteekkitalon pohjoispuolella on vanha apteekkitalo, joka myös on Ikaalisten kauppalan omistama. Rakennus on aivan vanhan kauppalanalueen laidalla ja sen merkitys kauppalan julkisivulle on tärkeä.

    V. Kunto, asemakaavallinen tilanne ym: Talo on parhaillaan peruskorjauksen alainen. Sen kunto on erittäin hyvä.

    Lähteet: " Ikaalinen" -lehti, toukokuun 1930 numerot.

    Kaava:
    Asemakaava 1994

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Ikaalinen
     
      Rahkola Hallinnollinen alue kaupunginosa
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Vanha Ikaalinen - Ikaalisten kauppala, rakennushistoriallinen inventointi 1976 Ikaalinen
     
      Rakennusinventointi
     
      31.12.1976
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Rakennusinventointi - Ikaalinen - Keskeisten alueiden osayleiskaava 2003 Ikaalinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.01.2002 31.12.2003

Lausunnot

  • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
    Avaa 680 2023 14.11.2023 Ikaalinen, Vanhan kauppalan korttelin 4, viraston alue, asemakaavan muutos, osallistumis- ja arviointisuunnitelma Ikaalisten kaupunki
    Avaa 152 2024 15.03.2024 Ikaalinen, Vanhan kauppalan kortteli 4, viraston alueen asemakaavan muutos, luonnos Ikaalisten kaupunki

Kartta