Pirkkalan kunta laatii uutta asemakaavaa Naistenmatkan alueelle (kaava 232). Pirkanmaan maakuntamuseo on hanketta koskevissa lausunnoissaan (Diar. 482/2013, 28.4.2014 DIAR: 120/2014) todennut, että kaava-alueella sijaitsee Naistenmatkan historiallinen kylätontti (mj.rek.nro 1000020976). Koska kohde on suureksi osaksi rakennettua aluetta, kylänpaikan alueella rakennusten purkamisen ja uudisrakentamisen kaivutyöt tulee tehdä arkeologin valvonnassa. Maakuntamuseo informoi myös Pirkkalan kuntaa siitä, että kylänpaikan alueen säilyneisyys ja arvo on myös mahdollista selvittää etukäteen riittävin arkeologisin koekaivauksin. Kaava-alueella on tehty arkeologiset koetutkimukset toukokuussa 2014 (Mikroliitti Oy). Tutustuttuaan tutkimusten esiraporttiin maakuntamuseo toteaa seuraavaa.
Tutkimuksissa selvitettiin aluetta kaivamalla 24 koekaivantoa kylätontin rakentamattomiin osiin, myös pysäköintialueelle. Tutkimuksissa löytyi arkeologisesti relevantteja merkkejä historiallisen ajan asutuksesta osassa koekaivannoista. Löydöt käsittävät kivirakenteita (mm. mahdollinen tulisija), kulttuurikerrosta ja historiallisen ajan keramiikkaa. Maakerrokset olivat monin paikoin sekoittuneita. Alueelta löytyi myös selvästi nuorempia kivirakenteita ja esineitä, joilla ei ole vaikutusta kaavahankkeeseen. Koekaivantojen sijainti ja havainnot ilmenevät lausunnon liitekartasta.
Jäännökset ovat maanalaisia, paikoin korkean täyttömaan peittämiä ja osa todennäköisesti laajempia kuin koekaivannoissa paljastetut osat. Kulttuurikerrokset, rakenteiden jäännökset ja esineet liittyvät Naistenmatkan kylän usean vuosisadan pituiseen asutukseen.
Alustavassa kaavaluonnoksessa tutkitulle alueelle suunnitellaan mittavaa uudisrakentamista. Koetutkimusten perusteella löydöt eivät ole sellaisia kiinteitä muinaisjäännöksiä, jotka tulee säilyttää kaikissa olosuhteissa. Kaava-alueella sijaitsevaa kylänpaikan alueelle voi tässä tapauksessa suunnitella uudisrakentamista sillä ehdolla, että kiinteät muinaisjäännökset tutkitaan riittävin pelastuskaivauksin ennen asemakaavaan hyväksymistä ja kaavamerkintöjä koskevien ratkaisujen tekemistä. Pelastuskaivausten kustannuksista vastaa muinaismuistolain mukaisesti kaavahankkeen toteuttaja (MML 15 §).
Pelastuskaivaustarve ei koske pysäköintialuetta ja sen pohjoispuolista nurmialuetta. Muutoin pelastuskaivaukset tulee tehdä siten, että koekuopissa 1, 2, 6, 12, 13, 17, 23 ja 24 havaitut rakenteet ja kulttuurikerrokset otetaan esille (mikäli ne jatkuvat koekaivannoissa havaittua laajempina eivätkä ole nuoria lohkokivirakenteita) ja tutkitaan riittävästi, samoin paikannetaan mahdollisesti näiden koekuoppien välimaastossa sijaitsevat maanalaiset kiinteät muinaisjäännökset ja ne tutkitaan riittävästi.
Kaivauksia koskevat Suomen arkeologisten kenttätöiden laatuohjeet (http://www.nba.fi/fi/kulttuuriymparisto/arkeologinen_perinto/laatuohjeet). Museovirastosta (http://www.nba.fi/fi/kulttuuriymparisto/arkeologinen_kulttuuriperinto/ arkeologisten_kenttatoiden_tilaaminen) ja maakuntamuseosta saa yhteystietoja arkeologisten tutkimusten tekijöistä.
Naistenmatkan kylätontin arkeologiset jäännökset ja hankkeen johdosta tehdyt tutkimukset tulee lisätä kaavaselostukseen. Kylätontin kaivaustuloksia on suosi-teltavaa hyödyntää kaava-alueen kehittämisessä esimerkiksi sijoittamalla pai-kanpäälle Naistenmatkan asutus- ja kunnallishistoriaa esittävää informaatiota.