Rakennetun ympäristön kohde Mauniemi

Takaisin
 Kuva ei ole julkinen

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Tampere
  Vanha kunta:
  Teisko
  Kaupunginosa:
  Kämmenniemi
  Nimi:
  Mauniemi
  Osoite:
  Mauniemi 40
  Kohdetyyppi:
  maatalous
  vapaa-aika
  Rakennusten lukumäärä:
  2

Tekstitiedot

 •  
  Historia:
  Mauniemi on aiemmin kuulunut Koveron suurtilaan. Se mainitaan eri lähteissä lampuotitilana, rusthollina ja sotilasvirkatalona (omistajalta saatu tieto: 1809 kartassa siitä käytetään nimitystä Kovero Yli joki rusholl.

  Arajärven Messukylä ym. historiassa se mainitaan Koveron lampuotina. Hämeen ratsurykmenin joissain papereissa se taas mainitaan sotilasvirkatalona). Rakennukset ovat alun perin sijainneet Koveronsalmen nykyisen sillan lähellä olevalla mäellä. Jyväskylän lyseon lehtori K. A. Kovero siirsi rakennukset nykyiselle paikalleen 1900-luvun alussa. Häneltä paikka siirtyi hänen pojalleen, tilastollisen toimiston johtajalle Martti Koverolle 20-30-lukujen vaihteessa, ja tällöin päärakennuksessa tehtiin suuri remontti, jonka yhteydessä rakennus mm. laudoitettiin. Vintti on tämän remontin jälkeisessä asussa.

  1900-luvulla Mauniemi on toiminut pääsääntöisesti kesäasuntona, mutta sota-aikana ja sen jälkeen siellä on myös asuttu pysyvästi. Asuinrakennuksessa on tehty sisätilaremontti 40-50-luvulla, jolloin salin ja sen peräkamarin kiinteää sisustusta muutetettiin ja väliovet uusittiin.Uusi kuisti (lasiveranta) on rakennettu 60-luvulla.

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Tampere
   
  Teisko
   
  Kämmenniemi Hallinnollinen alue kaupunginosa
  rekisterikylä
   

Lausunnot

 • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
  Avaa 272 2013 31.07.2013 Tampere, Teisko, Mauniemen päärakennuksen laajennus
  Avaa 536 2023 14.09.2023 Tampere, Teisko, Kämmenniemi, Mauniemi 40. Ennakkolausunto, rakennusten kunnostaminen tai purkaminen