Arkeologinen kohde Hinskala

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kuhmoinen
    Nimi:
    Hinskala
    Muinaisjäännöstunnus:
    1000026969
    (Museoviraston ylläpitämän valtakunnallisen muinaisjäännösrekisterin tunnus)
    Inventointinumero:
    -1
    Muinaisjäännöstyyppi:
    asuinpaikat
    Tyypin tarkenne:
    kylänpaikat
    Laji:
    kiinteä muinaisjäännös
    Ajoitus:
    historiallinen
    keskiaikainen
    rautakautinen
    Selkeä ajoitus:
    ei määritelty
    Tutkimukset:
    arkeologinen inventointi Esa Mikkola 2016; arkeologinen inventointi Heilu Oy / Kärkkäinen 2022
    (Inv. = inventointi, tark. = tarkastus, kaiv. = kaivaus, koekaiv. = koekaivaus, valv. = valvonta)
    Aiemmat löydöt:

    (KM = Kansallismuseo, HM = Hämeen museo, SatM = Satakunnan museo)

Sijainti ja laajuus

  •  
    Koordinaatit:
        Keskipiste
    P1 (ETRS-TM35FIN) 6826722 P2 (ETRS-TM35FIN) 6826755 P 
    I1 (ETRS-TM35FIN) 403292 I2 (ETRS-TM35FIN) 403311 I 
    Koordinaattiselite:
    Löytöpaikan arvioitu keskikoordinaatti

Kuvaus, suojelu- ja lisätiedot

  •  
    Kohteen kuvaus:
    Löytöpaikka sijaitsee Hinskalassa, Toritien ja Puistotien risteyskohdan eteläpuolella olevalla peltoalueella. Paikalta on löytynyt lokakuussa 2014 metallinetsinnän yhteydessä tasavartisen soljen katkelma, rannerenkaan katkelma, ketjunkantajan kappale ja sulanutta pronssia (KM 40476: 1-4). Esineiden löytösyvyys vaihteli hiekkasekoitteisessa peltomullassa 0-20 cm välillä. Esineet löytyivät löytöpaikan arvioidusta keskikoordinaatista noin 50 metriä pohjoiseen ja etelään ulottuvalla alueella.

    Syksyn 2016 tarkkuusinventointi, 16 koekuoppaa: Yhdestä koekuopasta aivan peltoalueen länsireunasta tuli esille mahdollinen liesirakenne. Rakenteeseen liittyi palaneita kiviä ja mustaa noki- tai likamaata. Pellon länsireunassa parissa muussa koekuopassa muokkauskerroksen alainen kellertävä hiesu/siltti saattoi olla heikon likamaan värjäämää. Kolmesta koekuopasta pellon länsireunalla saatiin talteen vähäisiä määriä palanutta savea. Muokkauskerroksessa oli lisäksi historiallisen ajan asuinpaikka-aineistoa kuten vihreää tasolasia, rautanauloja ja punasavikeramiikkaa. Koekuopasta havaitun rakenteen perusteella Hinskalan peltoalueen länsi- ja luoteiskulmassa näyttäisi olevan säilyneenä kiinteää muinaisjäännöstä. Kyseessä voi olla rautakautinen asuinpaikka, mutta kohteen tarkempaa ajoitusta ei tämän perusteella voida varmuudella määrittää. Muinaisjäännökseksi oletettu alue näyttäisi olevan kuitenkin melko pieni.

    2022 inventointi: Hinskalan alueella on sijainnut yksi Kuhmoisten keskustan 1500-luvun kylistä, Lästilän historiallinen kylätontti. Kylä on mainittu vuoden 1539 maakirjassa ja siellä on ollut 7 taloa. 1700-luvulle tultaessa Lästilä muodosti yhdessä Anttulan, Tapialan ja Äkämäen kanssa Kuhmoisten kirkonkylän (Kyrckoby). Vanhin kartta alueesta on vuoden 1791 isojaon käyttökopiokartta, johon Lästilän kylän tonttimaat on piirretty kirkon länsipuolelle. Lästilän kylä on merkitty samalle paikalle myös vuoden 1842 pitäjänkarttaan. Kylän tonttimaat ovat jääneet suurilta osin modernin rakentamisen alle. Ainoastaan sen itäreuna eli Hinskalan muinaisjäännösalueen ympäristö on peltona. Kuten vuoden 2016 koekuopitus osoitti, alueella on säilynyt myös historialliseen aikaan viittavia löytöjä.

Alueet ja hankkeet

  •  
    Hankkeet:
    Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Kuhmoinen. Keskustan osayleiskaava-alueen arkeologinen inventointi Kuhmoinen
     
      Arkeologinen inventointi
     
    29.06.2022 28.09.2022

Kartta