Rakennetun ympäristön kohde Ikaalisten vanhan kauppalan kansakoulu

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Ikaalinen
    Nimi:
    Ikaalisten vanhan kauppalan kansakoulu
    Osoite:
    Mänttikuja 1 / Valtakatu 9
    Kohdetyyppi:
    opetus

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    arkkitehtoninen
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    sivistyshistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    Rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti erityisen huomattava vanha suuri koulurakennus. Maisemallisesti tärkeällä paikalla Turkinpuistosta katsottuna. Ehdottomasti säilytettävä kohde.

    (Lähde: Vanha Ikaalinen - Ikaalisten kauppala, rakennushistoriallinen inventointi, Erkki Härö, Museovirasto, rakennushistorian osasto 1976.)

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Historia:

    Ikaalisten koulu sai ensimmäisen rakennuksensa 1862. Koulurakennuksesta tiedetään vähän, mutta se lienee nykyisen koulun tiensuuntaisen osan runkona. Vuonna 1877 koululle rakennettiin navetta-ulkohuonerakennus. 1878 koulua korjattiin perusteellisesti sekä ulkoa että sisältä ja maalattiin. Samana vuonna rakennettiin kivikellari ja koulupenkit korvattiin pulpeteilla. 5. 10. 1880 rakennuksen yhteyteen päätettiin rakentaa erillinen tyttö koulu. Piirustukset sitä varten laati kouluhallitusta varten maanviljelysneuvos A.G. Hilden rakennuskassan kustannuksella. Hautausmaan aidasta ylijääneet kivet käytettiin tämän, vanhemman koulun kanssa "vinkkeliin" sijoitetun rakennuksen kivijalkaan. Rakennus oli valmis ainakin jo 1883. Se maalattiin ja tapiseerattiin sisältä 1884 sekä vuorattiin ulkoa ja maalattiin 1887. Tyttökoulusiipeä pidennettiin joitakin metrejä eteläpäästään 1930-luvulla. Koulurakennukseen oli tällä vuosisadalla sijoitettuna myös kirjakauppa ja "Ikaalinen" -lehden konttori.

    Ulkoasu:

    Rakennuksen ulkoasu on suhteellisen hyvin säilynyt 1880-luvun asussaan. Myös 1940-luvulla tehty jatkososa noudattaa vanhemman koulunosan muotokieltä. Alkuperäinen eteläinen päätyseinä ikkunoineen on säilynyt ullakolla. Tyttökoulurakennuksen pohjoispäässä on erittäin koristeellinen kolmikulmainen ikkuna. Samanlainen ikkuna on ristipäädyssä poikakoulurakennuksen pohjoissivun keskellä. Vaalean keltaiseksi maalattu rakennus on vaakalaudoitettu, ja seinäpinnat on jäsennelty pilasterein. Räystäät ovat umpeenlaudoitetut ja voimakkaasti profiloidut. Ikkunat ovat 6-ruutuiset, puitteet ovat klassistiset. Koulun pihanpuolella on kolme nurkistaan viistettyä kuistia, joissa on erittäin koristeellliset ikkunat. Peltikatto.

    Sisätilat:

    Alkuperäisessä suunnitelmassa tyttökoulurakennukseen oli sijoitettu seuraavat huonetilat: voimisteluja käsityöluokka, tyttöjen kouluhuone, kolme kamariaja "kyökki" (opettajattaren huoneet), sekä "etehinen" ja kamera. Tyttö- ja poikakoulun välillä oli yhteinen "etehinen" ja "porstua". Useimmissa luokkahuoneissa on rintapanelit noin 1,5 m korkeuteen. Joissain huoneissa on säilynyt vanhat lautakatot, nykyisessä opettajainhuoneessa koristeellisin. Lattiat ovat nykyisin enimmäkseen linoleumia, vain muutama puulattia on säilynyt esillä. Tyttökoulurakennuksessa on joitain kookkaita nelikulmaisia peltiuuneja. Peiliovet enimmäkseen jäljellä.

    Kunto, asemakaavallinen tilanne ym:

    Koulu on suhteellisen hyvässä kunnossa ja sitä on äskettäin korjattu. Joskin sen purkamisesta on viime vuosina keskusteltu, sen säilyvyys ei kuitenkaan liene uhattu.

    (Lähde: Vanha Ikaalinen - Ikaalisten kauppala, rakennushistoriallinen inventointi, Erkki Härö, Museovirasto, rakennushistorian osasto 1976.)

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Vanha ulkorakennus on purettu. Länsipuolelle on rakennettu uusi tiilinen kauppaoppilaitos, jota on tarkoitus laajentaa koulun pohjoispuolella olevalle rinteelle. Uudisrakennus tulee todennäköisesti vähentämään koulun maisemallista arvoa.

    (Lähde: Vanha Ikaalinen - Ikaalisten kauppala, rakennushistoriallinen inventointi, Erkki Härö, Museovirasto, rakennushistorian osasto 1976.)

    Kirjalliset lähteet:
    Kallioniemi A.: Piirteitä Ikaalisten kunnan kunnallisesta elämästä. Tampere 1916. Ikaalinen-lehti, toukokuu 1916.

    Tyttökoulurakennuksen piirustus valtionarkistossa (Sen tal.os. KD 126/280 1881, sign. 2D 27/7).

    (Lähde: Vanha Ikaalinen - Ikaalisten kauppala, rakennushistoriallinen inventointi, Erkki Härö, Museovirasto, rakennushistorian osasto 1976.)

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Vanha Ikaalinen - Ikaalisten kauppala, rakennushistoriallinen inventointi 1976 Ikaalinen
     
      Rakennusinventointi
     
      31.12.1976

Kartta