Alue Härkösenkylän kulttuuriympäristö (10)
TakaisinPerustiedot
-
Kunta:Virrat
Nimi:Härkösenkylän kulttuuriympäristö (10)Inventointinumero:10Alueluokka:Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuusYmpäristöarvo:maisemakokonaisuus
Arvojen perustelu:Luettelointiperuste: a,h,yToimenpidesuositus: Säilytettävä alue. Maisemarakenne, peltoaukeat, vanhat tielinjaukset ja rakennuskanta vaalittavia.
(Lähde: Virtain keskustan ja sen ympäristöalueiden kulttuuri- ja maisemahistoriallinen selvitys 2009, Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy, 2009)
Tekstitiedot
-
Historia:Virtain inventoinnit, alueet: 10 Härkösenkylän kulttuuriympäristö
Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö (PMK2008). Härköslahden ympäristö, jonka länsipuolella kivikautisen asumisenkin merkkejä, etelärannalla eräkauden jälkeisen uudistila alkuperäisellä paikallaan. Historiallinen kyläympäristö, joka on säilynyt.
Härkösen seudut olivat Laukon kartanon eräomaisuutta vaskivedellä, kunnes ne palautettiin kruunulle ja valittiin asutettaviksi. Kuten muutkin Virtain eräkauden jälkeiset pellot ja asuinpaikat sijaitsee Härkösen tilan paikka ja Härkösenkylän peltoalue niillä kallioalueiden lomaan jäävillä hienojakoisen, viljelyyn sopivan maaperän omaavilla alueilla, joita Virroilla on suhteellisen niukasti. Härköslahden ympäristö on juuri tällaista aluetta. Itse lahti on matala ja ruovikkoinen. Sen eteläranta on keskiosaltaan korkeahko, Härkösen, nykyisen Ala-Härkösen tilan paikan kohdalla loivempi. Pihapiiri sijaitsee varsin lähellä rantaa. Rakennuskanta on 1800-luvulta, aitat tätäkin vanhempia. Pihapiirin itäpuolella on metsikkö, jossa kasvaa lehtikuusia.
Härkönen jakautui Ala-ja Ylä-Härköseksi vuonna 1636. Vuonna 1827 tilat erotettiin virallisesti. Ylä-Härkösen pihapiiri sijaitsee peltomaisemassa näkyvällä paikalla ja on suuri ja komea. Se on rakennettu 1880-luvulla. Pihapiiriin kului myös aina vuoteen 1956 omalla kiinteistöllään sijainnut "Punainen pytinki", joka rajasi pihaa toiselta sivulta. Tämä oli rakennettu vuonna 1860 virkataloksi ja siinä oli asunut mm. metsäherra Adolf Floor perheineen ja palkollisineen. Vuonna 1935 "Punaisessa pytingissä" avattiin SOK:n kauppa. Rakennus kuitenkin paloi.
Härköskylän alueeseen kuuluu myös kyläalueen pohjoislaidalla kulkeva rata, joka valmistui 1938 sekä oma asema samalta ajalta. Ala-Härkösen rannassa sijaitsi saha vuosisadan alussa. Ylä-Härkösen pohjoispuolelle rakennettiin nuorisoseurantalo vuonna 1927. Se jouduttiin kuitenkin myymään talousvaikeuksien takia, minkä jälkeen rakennuksesta purettiin osa ja sen otti haltuunsa SOK-lainen osuuskauppa. Oman koulurakennuksen kylä sai 1950-luvulla, kun Ittemäen torpasta muokattiin 1950-lukulainen koulurakennus.
Härköslahden etelärannalla Toltaanniemessä oli torppa jo 1800-luvun karttaluonnoksen mukaan. 1900-luvun alkupuolella sinne rakentui muutama asuinrakennus. Lahden länsipuolella sijaitsee puolestaan Hakalan entinen torppa, joka on hyvin säilynyt. Hakalan rajalla on myös kivikautisesta asumisesta kertova löytö. Edellä mainitut rakennukset ovat säilyneet.
Arvoluokka: 1
Luettelointiperuste: a,h,y
Toimenpidesuositus: Säilytettävä alue. Maisemarakenne, peltoaukeat, vanhat tielinjaukset ja rakennuskanta vaalittavia.
(Lähde: Virtain keskustan ja sen ympäristöalueiden kulttuuri- ja maisemahistoriallinen selvitys 2009, Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy, 2009)
Tutkimushankkeet
-
Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
AvaaVirtain keskustan ja sen ympäristöalueiden kulttuuri- ja maisemahistoriallinen selvitys 2009 Virrat
Rakennusinventointi
Maisemahistorian selvitys
01.01.2009 30.10.2009