Tutkimushanke Vihasjärvi ja Järvenpää historiallisen ajan kylätonttien koekaivaus ja arkeologinen valvonta 2013.

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Orivesi
    Nimi:
    Vihasjärvi ja Järvenpää historiallisen ajan kylätonttien koekaivaus ja arkeologinen valvonta 2013.
    Hankkeen tyyppi:
    Koekaivaus
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Kaivaus ja inventointi tehtiin historiallisen ajan kylien, Vihasjärven ja Järvenpään, paikoilla.

    Tarkoituksena oli selvittää koekaivauksin ja konekaivun arkeologisella valvonnalla sijatseeko Vihasjärven ja Järvenpään historiallisen ajan kylänpaikoille sunnitellun maakaapelin linjalla kiinteää muinaisjäännöstä.

    Kaivaus tehtiin kesäkuussa 2013 ja valonta joulukuussa 2013.

    Kaivauksen suorittivat Hannu Poutiainen, Jasse Tiilikkala sekä Timo Jussila ja Timo Sepänmaa Mikroliitti Oy:stä. Järvenpään ja Vihasjärven historiallisilla kylänpaikoilla koekaivauksissa havaitut löydöt ja rakenteet ovat tutkimusten perusteella 1900-1800-luvuilta. Mitään viitteitä varhaisempien asutusvaiheiden jäännöksistä ei havaittu. Valvonnassa Vihasjärven kylätontilla ja sen liepeillä ei havaittu mitään merkkejä kiinteästä muinaisjäännöksestä. Järvenpäässä valvonta osoittautui tarpeettomaksi maakaapelilinjan siirron takia.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Mikroliitti Oy: Hannu Poutiainen, Jasse Tiilikkala sekä Timo Jussila ja Timo Sepänmaa
    Hankkeen alkupvm:
    01.06.2013
    Hankkeen loppupvm:
    06.02.2014

Tekstitiedot

  •  
    Johdanto:
    Elenia Oy on rakentamassa sähkömaakaapelilinjaa Oriveden Eräjärven etelä- ja itäpuolelle. Pirkanmaan maakuntamuseon on antanut suunnitelmien johdosta lausunnon, jossa todettiin, että suunnitteilla olevalla sähkömaakaapelilinjalla sijaitsee kaksi kiinteää muinaisjäännöstä, historiallisen ajan kylänpaikat Vihasjärvi sekä Järvenpää. Muinaisjäännösten liepeillä ja kohdilla maakaapelilinjalla edellytettiin suoritettavaksi koekaivauksia sen selvittämiseksi onko kaapelikaivannon kohdalla kiinteitä muinaisjäännöksiä, sekä osan kaapeliojan kaivamistyöstä tehtäväksi arkeologin valvonnassa.

    Hankealue:
    Maaperä muinaisjäännösten -kylätonttien-alueella on enimmäkseen hiesua ja savea, paikoin hieman karkeampaa moreenimaata, pintaosasta yleisimmin humuksen sekaista. Kylätonttien alueet olivat kenttätyön ajankohtana peitteiset. Kasvillisuus oli monin paikoin hyvinkin korkeaa, mutta paikoin myös matalaa. Pusikoituneet osat olivat osin ryteikköisiä. Osa Vihasjärven alueesta oli peltoa, jonne ei kasvukaudella päästy tekemään kaivauksia.
    Menetelmät:
    Esi-, kenttä- ja raportointityössä käytettiin arkistomateriaalia ja vanhoja historiallisia karttoja, kuten maakirjakarttoja, isojakokarttoja ja pitäjänkarttoja, jotka soveltuvin osin asemoitiin nykykartoille. Alueen myöhäisen historiallisen ajan maankäyttöhistoriaa tarkistettiin vanhoista peruskartoista vuosilta 1957, 1977 ja 1987. Lisäksi haasteltiin paikallisia henkilöitä.

    Maastotyössä tutkimusaluetta käytiin läpi erilaisilla toisiaan täydentävillä kenttätyömenetelmillä. Alueella tehtiin koekuopitusta sekä kaivinkoneella, että lapiolla kaivaen. Lisäksi aluetta tutkittiin tekemällä maannäytekairausta, metallinetsintää ja silmänvaraista havainnointia.

    Tulokset:
    Alkuperäinen kivennäismaa-aines koostuu moreenista, hiesusta ja savesta. Osa alueesta on vesijättöä, osa paksulti kasattua täyttömaata. Alueen maakerrokset todettiin sekoittuneiksi ja/tai muokatuiksi. Alueella on kaivettu ja kasattu maata mm. rakennusten purkamisen ja mökkitien perustamistyön yhteydessä. Ennen autioitumista tontilla on myöhään historiallisella ajalla ollut asuinrakennus ainakin vielä 1957.

    kahdesta kiviaidan ja maantien rajaamalle alueelle kaivetusta koekuopasta löytyi kulttuurikerrosta ja mahdollisesti kiveystä. Näin tulleet löydöt ovat myöhäiseltä historialliselta ajalta eivätkä 1900/1800-lukua vanhempaa perua. Lisäksi alueelta löydettiin kiviaidan jäännös.

    Missään muualla tontin tutkitulla alueella ei todettu mitään säilyneitä rakenteita, niiden jäännöksiä tai ehjiä/sekoittumattomia kulttuurikerroksia. Niistä saadut löydöt ovat myöhäiseltä historialliselta ajalta, varhaisintaan 1800-luvulta.

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Avaa Orivesi
     
    Eräjärvi
     
    Vihasjärvi Vihasjärvi
     
      1000017599 asuinpaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös historiallinen
     
    Avaa Orivesi
     
    Eräjärvi
     
    Järvenpää (Järvenpää/Eräjärvi) Järvenpää
     
      1000017601 asuinpaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös historiallinen
     

Kartta