Arkeologinen kohde Pyhäsuo 1–3
Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartallaPerustiedot
-
Kunta:Valkeakoski
Nimi:Pyhäsuo 1–3Muinaisjäännöstunnus:1000023138
(Museoviraston ylläpitämän valtakunnallisen muinaisjäännösrekisterin tunnus)Inventointinumero:73Muinaisjäännöstyyppi:työ- ja valmistuspaikat
Tyypin tarkenne:tervahaudat
Laji:kiinteä muinaisjäännösAjoitus:historiallinen
Lyhyt kuvaus:Entinen Pyhäsuo 1, myöhemmin Pyhäsuo 1, 2 ja 3 yhdistetty yhdeksi kohteeksi. Yhteensä 10 tervahautaa.Tutkimukset:Inventointi, Poutiainen & Bilund 2012
(Inv. = inventointi, tark. = tarkastus, kaiv. = kaivaus, koekaiv. = koekaivaus, valv. = valvonta)Aiemmat löydöt:
(KM = Kansallismuseo, HM = Hämeen museo, SatM = Satakunnan museo)
Sijainti ja laajuus
-
Koordinaatit:
Keskipiste Z1 Z2 Z 112 P1 (ETRS-TM35FIN) 6780671 P2 (ETRS-TM35FIN) 6780854 P I1 (ETRS-TM35FIN) 343706 I2 (ETRS-TM35FIN) 343927 I Kohteen laajuus:Pitkänomainen kaivanto, pituus 5 m, leveys yläreunoista 1,5 m, syvyys 0,8 m.
Kuvaus, suojelu- ja lisätiedot
-
Kohteen kuvaus:Pyhäsuo 1,2 ja 3 sijaitsevat lähellä toisiaan ja Valkeakosken kirkosta 15,8 km etelään, Pyhäsuon itäpuolella.
Pyhäsuo 1 on kallioisen mäen kaakkoispuolella, loivasti viettävässä rinteessä, kapealla harjanteella. Myös kaivanto itsessään on loivasti viettävä (alarinteen suuntaan). Maaperä hiekkamoreenia, ympäristö kuusivaltaista sekametsää. Paikalla on tervahauta, rännihauta-tyyppinen. Pitkänomainen kaivanto, pituus 5 m, leveys yläreunoista 1,5 m, syvyys 0,8 m, pohjalle kapeneva, tasapohjainen, matalat vallit sivuilla. Kairanäytteessä hiukan hiiltä, ei huuhtoutumiskerrosta.
Pyhäsuo 2 sijaitsee runsaan kymmenen metrin päässä ja se käsittää kolme tervahautaa.
Tervahauta A: Mahdollinen tervahauta, rännihauta-tyyppinen. Pitkänomainen kaivanto, pituus 6 m, leveys yläreunoista 1,5 m, syvyys 1m, pohjalle kapeneva. Selvät vallit sivuilla ja päissä. Kairanäytteessä ei hiiltä eikä huuhtoutumiskerrosta. Paikka on kapealla harjanteella, siihen nähden poikittaissuunnassa. Sijainti ja ominaisuudet ovat tyypillisiä rännihaudoille, mutta niissä yleensä tavattavaa hiiltä ja/tai nokea ei kaira-uksissa paljastunut. Maaperä hiekkamoreenia, ympäristö kuusivaltaista sekametsää, kaivannon keskellä on muurahaispesä.
Tervahauta B on mahdollinen hiilimiilu viiden metrin etäisyydellä em. kohteesta. Koko 2,5x2 m, syvyys 0,4 m. Muoto epämääräisen pyöreä, ylärinteen puolella mahdollisesti valunut maa-ainesta. Kuoppa muistuttaa myös sellaista tuulenkaadon kuoppaa, jollainen voi syntyä rinteeseen. Toisaalta kuopan pohjalla todettiin kairauksessa selvä hiili- ja nokikerros, mikä viittaa hiilimiiluun, kerros vahvuudeltaan noin 10 cm, huuhtoutumiskerrosta ei todettu.
Tervahauta C: Mahdollinen tervahauta, rännihauta-tyyppinen. Pitkänomainen kaivanto, pituus 6 m, leveys yläreunoista 1,5 m, syvyys 0,6 m, pohjalle kapeneva. Kairanäytteessä ei hiiltä eikä huuhtoutumiskerrosta. Paikka on kapealla harjanteella, loivassa rinteessä, siihen nähden poikittaissuunnassa. Sijainti ja ominaisuudet ovat tyypillisiä rännihaudoille, mutta niissä yleensä tavattavaa hiiltä ja/tai nokea ei kairauksissa paljastunut. Maaperä hiekkamoreenia, ympäristö kuusivaltaista metsää.
Pyhäsuo 3 sijaitsee saarekkeen toisessa päässä edellisistä noin 200 metriä kaakkoon kapean harjanteen matalassa kaakkoispäässä, Kuuden tervahaudan ryhmä, rännihauta-tyyppiä. Pitkänomaisia kaivantoja, pituus 4-5 m, leveys yläreunoista 1-1,5 m, syvyys noin 0,5 m, pohjalle kapenevia, jokseenkin tasapohjaisia, matalat vallit sivuilla. Kairanäytteessä vaihtelevia määriä hiiltä ja nokea: hiukan, selvästi tai ei lainkaan; ei huuhtoutumiskerrosta.
Maaperä hiekkamoreenia, ympäristö kuusimetsää. Tervahautaryhmän kohdalla on lahonneita ja sammaloituneita, tukkipuuikäisten puiden kantoja sekä yksi keloutunut kuusi.
Alueet ja hankkeet
-
Hankkeet:
Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm Avaa Jutikkalan itäpuolen osayleiskaava-alueen eteläosan (Pyhäsuo) muinaisjäännösinventointi 2012 Valkeakoski
Arkeologinen inventointi
01.11.2012 22.12.2012