Tampereen Raitiotie Oy, Tampereen kaupunki ja Pirkkalan kunta pyytävät Pirkanmaan maakuntamuseon lausuntoa Pirkkala–Linnainmaa-raitiotien toteutussuunnitelmasta ja sen liitteistä. Tampereen ja Pirkkalan valtuustot päättivät raitiotien toteutussuunnitteluun ryhtymisestä huhtikuussa 2023. Tampereen Ratikan Pirkkala–Linnainmaa-allianssi on suunnitellut raitiotietä TAYS Keskussairaalalta Kaupin kampukselta Linnainmaan aluekeskukseen sekä Sorin aukiolta Tampereen Hatanpään ja Härmälän sekä Pirkkalan Partolan aluekeskuksen kautta Pirkkalan Suupan kuntakeskukseen. Toteutussuunnitelmaan sisältyy lisäksi Hermiankadun kaksoisraide ja Hervannan nykyisen varikon laajennus.
Pirkanmaan maakuntamuseo on antanut aikaisemmat lausunnot hankkeen Tampereen seudullisen raitiotien yleissuunnitelman luonnoksesta DIAR: 261/2020 (28.5.2020); Tampereen seudullisen raitiotiehankkeen YVA-päätösasiasta DIAR: 336/2020 (23.6.2020) sekä Pirkkala–Linnainmaa-raitiotien hankesuunnitelman luonnoksesta DIAR: 988/2022 (1.2.2023). Tutustuttuaan hankkeen katusuunnitelmiin sekä Tampereen Ratikan Pirkkala–Linnainmaa-allianssin ympäristösuunnitelmaan ja ympäristöön kohdistuvien vaikutusten arviointiin alueellinen vastuumuseo toteaa seuraavaa.
Tampereen linja-autoasema - Pirkkala
Ympäristösuunnitelmaan ja vaikutustenarviointiin on asianmukaisesti kirjattu reitin varteen sijoittuvat rakennetun ympäristön valtakunnallisesti ja maakunnallisesti merkittävät arvoalueet. Myös niiden arvolle keskeisiä ominaispiirteitä on tuotu onnistuneesti esiin. Kaupunkikuvallisten vaikutusten kannalta herkimmät sekä toisaalta eniten muutoksia kokevat alueet on myös tunnistettu. Kulttuuriympäristön ja maiseman osalta vaikutustenarviointia on tarkennettu toteutussuunnitelmavaiheessa. Vaikutukset katupuustoon ja sitä kautta kaupunkikuvaan on yleisellä tasolla huomioitu riittävällä tavalla. Hatanpään puistokujan kartanoaikaista lehtikuusikujannetta ei kuitenkaan ole mainittu tai muutoin huomioitu. Maakunnallisesti arvokkaan Haikan asuinalueen, tanssilavan ja kartanon alueen sisällä muutoksia kohdistuu katusuunnitelman mukaan Keskuskadun ja Lentäjänkadun risteyksen alueelle, jossa sijaitsevat liike- ja asuinrakennukset yhdessä 1940–50-luvun puiston kanssa on määritelty arvoalueen rakennuskulttuurin ydinalueeksi. Maakuntamuseo toteaa, että näiltä osin annettuja tietoja tulee vielä täsmentää ja vaikutustenarviointia tarkentaa.
Pirkkalassa Naistenmatkantien eteläpuolella, paaluvälillä 7800-7900 jalkakäytävä luiskineen tulisi suunnitelman mukaan ulottumaan muinaismuistolain rauhoittaman kiinteän muinaisjäännöksen Kirkkoveräjä (mj-tunnus 604010017) alueelle, sen pohjoisosaan. Kiinteän muinaisjäännöksen pohjoisreunaa on tutkittu ja kohteen rajausta täsmennetty keväällä 2024 tehdyssä arkeologisessa tarkkuusinventoinnissa (Heilu Oy), jonka esiraportti on toimitettu maakuntamuseolle.
Kiinteän muinaisjäännöksen ja sen suoja-alueen kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen ja muu niihin kajoaminen ilman muinaismuistolain nojalla annettua lupaa on kielletty (MML 1 ja 4 §). Kirkkoveräjän kiinteän muinaisjäännöksen huomioon ottamisesta raitiotiehankkeessa on 22.8.2024 käyty muinaismuistolain 13 §:n mukainen neuvottelu, jossa on todettu, että hankkeen tarkoituksenmukainen toteuttaminen edellyttää osittain kajoamista muinaismuistolain rauhoittamaan kiinteään muinaisjäännökseen. Kajottava osa (rakennuksen jäännös C tulisijoineen muinaisjäännösalueen luoteiskulmassa, ks. liite 2) on merkitty neuvottelumuistion liitekarttaan. Neuvottelutuloksen mukaan hanke voidaan toteuttaa ja rakentaminen aloittaa sen jälkeen, kun muinaisjäännöskohteessa on suoritettu riittävät arkeologiset tutkimukset. Museovirasto arvioi tutkimusten riittävyyden tutkimuksen suorittajan laatiman alustavan tutkimusraportin perusteella. Muinaismuistolain 11 §:n tarkoittamaa kajoamislupaa ei siten ole tarpeen erikseen hakea. Arkeologiset tutkimukset tilaa ja niiden kustannuksista vastaa Pirkkala-Linnainmaa-raitiotieallianssi. Valitulla arkeologisten tutkimusten suorittajalla on oltava muinaismuistolain 10 §:n mukainen tutkimuslupa, jonka myöntää Museovirasto.
Edellä mainitun muinaismuistolain 13 §:n tarkoittaman neuvottelun muistio liitteineen tulee liittää raitiotien toteutussuunnitelmaan. Molempien tutkimusten (tarkkuusinventoinnin ja pelastuskaivauksen) lopulliset raportit tulee toimittaa paitsi Museovirastolle myös Pirkanmaan maakuntamuseolle.
Maakuntamuseo huomauttaa, että kiinteän muinaisjäännöksen rajoja ei ole merkitty katusuunnitelmaan (L8 Naistenmatkantie yhdistetty). Suunnitelmaa on tältä osin täydennettävä. Muinaisjäännösalueen raja on merkittävä tarkkuusinventoinnin esiraportin karttaan 9 merkityn suoja-alueen rajan mukaisena (ohuempi vaaleanpunainen viiva oheisessa karttaliitteessä 2). Hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnissa on asianmukaisesti todettu, että jotta jäännökseen kohdistuvalta peittämiseltä tai vaurioittamiselta voidaan välttyä, tulee muinaisjäännös merkitä sekä suunnitelmakarttoihin että maastossa ennen rakentamisen alkamista (s. 50).
Pelastuskaivausten ulkopuolelle jäävä, säilytettävä muinaisjäännösalueen osa tulee tutkimusten jälkeen aidata rakennustöiden ajaksi, eikä sitä saa käyttää esimerkiksi varastointiin tai läjitykseen. Hankkeen ympäristösuunnitelman (s. 25) mukaan "arkeologisen tutkimuksen jälkeen muinaismuistokohteen rajat merkitään selkeästi maastoon ja tarvittaessa tehdään fyysisiä esteitä, joilla varmistetaan jäljelle jäävän muinaismuistokohteen säilyminen vahingoittumattomana".
Arkeologisia tutkimuksia voidaan tehdä vain lumettomissa olosuhteissa, sulan maan aikana. Tutkimuksissa tulee noudattaa Suomen arkeologisten kenttätöiden laatuohjeita (2020) ja muita Museoviraston ohjeita. Hyväksytty raportti tallennetaan Museoviraston sähköiseen asianhallintajärjestelmään ja julkaistaan palvelussa https://asiat.museovirasto.fi/. Tutkimusraporttien tiedot tallennetaan myös muinaisjäännösrekisteriin, jonka tietoja voi selata kaikille avoimessa Kulttuuriympäristön palveluikkunassa www.kyppi.fi. Verkossa julkaistava raportti ei saa sisältää yksityishenkilöiden henkilötietoja. Lisätietoja tutkimusten tilaamisesta ja suorittamisesta saa maakuntamuseolta. Tämä lausunto on liitettävä tutkimusta koskevaan tarjouspyyntöön.
Hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnissa Kirkkoveräjän kiinteän muinaisjäännöksen osalta todetaan myös virheellisesti, että Naistenmatkantien eteläpuolella olevan kevyenliikenteenväylän laita "oli aikaisemmissa tutkimuksissa luiskattu ja alueen pohjoisreuna vaikutti tuhoutuneelta." Todellisuudessa kohteessa ei ole aikaisemmin suoritettu inventointia isompia kajoavia tutkimuksia, vaan muinaisjäännösalueen pohjoisreunaa on muokattu ja luiskattu aiemmissa maankäyttöhankkeissa ilman tarvittavia arkeologisia toimenpiteitä ja muinaismuistolain mukaista lupaa. Virheellinen tieto on korjattava arvioinnin tekstissä.
Lännempänä katusuunnitelmaan sisältyy uuden tieliittymän rakentaminen Naistenmatkantieltä pohjoiseen, Kirkkokadulle. Kirkkokatu on historiallisen Pirkkala-Hatanpää-maantielinjan (kirkkotien) osa, joka on tallennettu muinaisjäännösrekisteriin kulttuuriperintökohteena nimellä Pirkkala-Hatanpää Haikka ja tunnuksella 1000044631. Kohde on merkitty Naistenmatkan, Haikan, Killon, Loukonlahden, Pakkalankulman ja Pereen asemakaavan muutoksen ja laajennuksen ehdotukseen /s-merkinnällä, johon liittyy yleismääräys: Kirkkokadun katualue/s: Historiallinen tielinja. Tien linjaus ja suhde ympäristöön tulee säilyttää. Tavanomaiset tien (kadun) hoito- ja kunnostustyöt ovat sallittuja. Suuremmista tien (kadun) linjausta ja sen rakenteiden muuttamista koskevista suunnitelmista tulee neuvotella alueellisen vastuumuseon kanssa.
Katusuunnitelman mukaan Kirkkokatu muuttuu asfaltoiduksi noin 30 m matkalla kulttuuriperintökohteen länsipäässä, uuden liittymän kohdalla, mikä tarkoittaisi historialliseen tiehen liittyvien kulttuuriympäristöarvojen osittaista menettämistä. Historialliseen tielinjaan voi liittyä myös arkeologisesti merkittäviä maanalaisia tierakenteiden jäännöksiä, joiden huomioonottaminen voi edellyttää hankkeeseen liittyvien kaivutöiden arkeologista valvontaa. Suunnitelman kyseisestä osasta ja arkeologisen valvonnan laajuudesta/kohdistamisesta on neuvoteltava maakuntamuseon kanssa. Asiaa koskeva merkintä/ohje on lisättävä suunnitelmaan.
Naistenmatkantien pohjoispuolella, kiinteistön Rantaniityntie 26 (604-408-1-105) pihapiirissä sijaitsevan toisen kulttuuriperintökohteen, Naistenmatkan kiviaidan (muinaisjäännöstunnus 1000020976) välittömään läheisyyteen, sen eteläpuolelle on katusuunnitelmaan merkitty pysäkkiin liittyvä kiveys ja tukimuuri. Maakuntamuseo huomauttaa, että kiviaitaa ei ole merkitty katusuunnitelmaan. Rakenteen säilymisen turvaamiseksi sen tarkka sijainti on syytä mitata maastossa ja merkitä katusuunnitelmaan; rakennustöiden ajaksi kiviaita tulisi merkitä maastoon/aidata.
Hankkeen ympäristösuunnitelman lukua 10 Arkeologinen kulttuuriperintö on syytä täydentää em. kulttuuriperintökohteita koskevilla tiedoilla ja ohjeilla.
Kaupin kampus - Linnainmaa
Raitiotiehankkeen ympäristövaikutustenarvioinnissa (s. 49) kuvataan Linnainmaan ratahaaran alueen arkeologista kulttuuriperintöä. Selostuksen sisällöstä poiketen raitiotielinjauksen läheisyyteen ei Linnainmaan ratahaaralla sijoitu nk. muita kulttuuriperintökohteita; ratahaaran lähistöllä sijaitsevat kohteet ovat joko kiinteitä muinaisjäännöksiä, löytöpaikkoja tai muita kohteita. Maakuntamuseo esittää, että Linnainmaan ratahaaran arkeologista kulttuuriperintöä käsittelevän kappaleen otsikko muutetaan muotoon "Linnainmaan ratahaaran arkeologinen kulttuuriperintö".
Ratahaaran läheisyyteen sijoittuu seitsemän arkeologista kohdetta: kiinteä muinaisjäännös Heikkilänpuisto (1000036686) Heikkilänkadun eteläpuolella, Alasjärven rautakautisen keihäänkärjen löytöpaikka (1000044510) Alasjärven eteläpuolella, Toimelankadun kivikautinen irtolöytöpaikka (1000046447) Tenniskeskuksen eteläpuolella sekä nk. muut kohteet Kaupin kivirakenne 1 (1000046445) ja Myllypellon rajamerkki (1000044576).
Ratalinjauksen läheisyydestä on kesällä 2024 tehty kaksi uutta muinaisesinelöytöä: Tenniskeskuksen länsipuolelta, Myllypellon alueelta mahdollinen rautainen veitsi/nuolenkärki (muinaisjäännösrekisterin kohde Myllypelto, 1000053204) sekä Alasjärven eteläpuolelta Pappienkalliolta musketinkuulia (muinaisjäännösrekisterin kohde Pappisenkallio, 1000053205). Uusien löytöpaikkojen sijainti käy ilmi lausunnon liitekartasta 1. Pirkanmaan maakuntamuseo on tarkastanut löytöpaikat 9.10.2024. Tarkastuksessa ei löytöpaikoilta havaittu merkkejä kiinteästä muinaisjäännöksestä tai muista arkeologisista kulttuuriperintökohteista. Raitiotiehankkeen yhteydessä huomiointia vaatii siis edellä mainituista arkeologisista kohteista vain Heikkilänpuiston kiinteä muinaisjäännös, joka on huomioitu vaikutustenarvioinnissa riittävällä tavalla. Loput kohteista eivät ole suojelukohteita.
Katusuunnitelman mukaan kiinteä muinaisjäännös Heikkilänpuisto (1000036686) sijoittuu suunnittelualueen ulkopuolelle, mutta välittömään läheisyyteen. Kohde tulee ottaa huomioon muinaismuistolain mukaisesti raitioitien rakentamisen yhteydessä. Tieto kohteesta tulee olla kaikkien alueella toimivien tiedossa. Maan kaivaminen ja läjittäminen sekä maanpinnan rikkominen ilman lupaa on kiellettyä muinaisjäännösalueella. Työkoneiden ajolinjat tulee sijoittaa mahdollisimman etäälle suojelukohteesta. Muinaisjäännösaluetta ei saa käyttää rakennusjätteen, -tarvikkeiden, työkoneiden tms. varastointiin.
Kaupin kampus - Linnainmaa -välillä hanke tulee vaikuttamaan alueen kaupunkikuvaan erityisesti Rahjukosken sillan rakentamisen myötä. Hankkeen vaikutukset on tältä osin asianmukaisesti huomioitu toteutussuunnitelmassa eikä Pirkanmaan maakuntamuseolla ole siitä rakennetun ympäristön ja maiseman arvojen osalta huomautettavaa.
Yleistä
Suunnitteluaineistossa todetaan yleisinä periaatteina, että suunnittelussa on otettava huomioon kulttuuriympäristöjen, kaupunkikuvan ja maiseman erityispiirteet ja sovitettava uudet rakenteet huolellisesti niihin. Erityistä huomiota tulee kiinnittää pysäkkien ja niiden ympäristön, uusittavien puukujanteiden sekä suurempien rakennelmien ja rakenteiden, kuten siltojen, tukimuurien ja sähkönsyöttöasemien suunnitteluun ja toteutukseen. Ympäristösuunnitelman mukaan jokaiselle työmaalohkolle laaditaan ennen rakentamisen aloittamista oma, yleistä suunnitelmaa tarkentava ja konkreettiset toimenpiteet sisältävä ympäristöohje. Pirkanmaan aakuntamuseo näkee nämä toimintaperiaatteet kulttuuriympäristön arvoja turvaavana ja siten myönteisinä.
Täydennetyt katusuunnitelmat pyydetään lähettämään nähtäväksi Pirkanmaan maakuntamuseolle.
Tampereen Raitiotie Oy, Tampereen kaupunki ja Pirkkalan kunta pyytävät Pirkanmaan maakuntamuseon lausuntoa Pirkkala–Linnainmaa-raitiotien toteutussuunnitelmasta ja sen liitteistä. Tampereen ja Pirkkalan valtuustot päättivät raitiotien toteutussuunnitteluun ryhtymisestä huhtikuussa 2023. Tampereen Ratikan Pirkkala–Linnainmaa-allianssi on suunnitellut raitiotietä TAYS Keskussairaalalta Kaupin kampukselta Linnainmaan aluekeskukseen sekä Sorin aukiolta Tampereen Hatanpään ja Härmälän sekä Pirkkalan Partolan aluekeskuksen kautta Pirkkalan Suupan kuntakeskukseen. Toteutussuunnitelmaan sisältyy lisäksi Hermiankadun kaksoisraide ja Hervannan nykyisen varikon laajennus.
Pirkanmaan maakuntamuseo on antanut aikaisemmat lausunnot hankkeen Tampereen seudullisen raitiotien yleissuunnitelman luonnoksesta DIAR: 261/2020 (28.5.2020); Tampereen seudullisen raitiotiehankkeen YVA-päätösasiasta DIAR: 336/2020 (23.6.2020) sekä Pirkkala–Linnainmaa-raitiotien hankesuunnitelman luonnoksesta DIAR: 988/2022 (1.2.2023). Tutustuttuaan hankkeen katusuunnitelmiin sekä Tampereen Ratikan Pirkkala–Linnainmaa-allianssin ympäristösuunnitelmaan ja ympäristöön kohdistuvien vaikutusten arviointiin alueellinen vastuumuseo toteaa seuraavaa.
Tampereen linja-autoasema - Pirkkala
Ympäristösuunnitelmaan ja vaikutustenarviointiin on asianmukaisesti kirjattu reitin varteen sijoittuvat rakennetun ympäristön valtakunnallisesti ja maakunnallisesti merkittävät arvoalueet. Myös niiden arvolle keskeisiä ominaispiirteitä on tuotu onnistuneesti esiin. Kaupunkikuvallisten vaikutusten kannalta herkimmät sekä toisaalta eniten muutoksia kokevat alueet on myös tunnistettu. Kulttuuriympäristön ja maiseman osalta vaikutustenarviointia on tarkennettu toteutussuunnitelmavaiheessa. Vaikutukset katupuustoon ja sitä kautta kaupunkikuvaan on yleisellä tasolla huomioitu riittävällä tavalla. Hatanpään puistokujan kartanoaikaista lehtikuusikujannetta ei kuitenkaan ole mainittu tai muutoin huomioitu. Maakunnallisesti arvokkaan Haikan asuinalueen, tanssilavan ja kartanon alueen sisällä muutoksia kohdistuu katusuunnitelman mukaan Keskuskadun ja Lentäjänkadun risteyksen alueelle, jossa sijaitsevat liike- ja asuinrakennukset yhdessä 1940–50-luvun puiston kanssa on määritelty arvoalueen rakennuskulttuurin ydinalueeksi. Maakuntamuseo toteaa, että näiltä osin annettuja tietoja tulee vielä täsmentää ja vaikutustenarviointia tarkentaa.
Pirkkalassa Naistenmatkantien eteläpuolella, paaluvälillä 7800-7900 jalkakäytävä luiskineen tulisi suunnitelman mukaan ulottumaan muinaismuistolain rauhoittaman kiinteän muinaisjäännöksen Kirkkoveräjä (mj-tunnus 604010017) alueelle, sen pohjoisosaan. Kiinteän muinaisjäännöksen pohjoisreunaa on tutkittu ja kohteen rajausta täsmennetty keväällä 2024 tehdyssä arkeologisessa tarkkuusinventoinnissa (Heilu Oy), jonka esiraportti on toimitettu maakuntamuseolle.
Kiinteän muinaisjäännöksen ja sen suoja-alueen kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen ja muu niihin kajoaminen ilman muinaismuistolain nojalla annettua lupaa on kielletty (MML 1 ja 4 §). Kirkkoveräjän kiinteän muinaisjäännöksen huomioon ottamisesta raitiotiehankkeessa on 22.8.2024 käyty muinaismuistolain 13 §:n mukainen neuvottelu, jossa on todettu, että hankkeen tarkoituksenmukainen toteuttaminen edellyttää osittain kajoamista muinaismuistolain rauhoittamaan kiinteään muinaisjäännökseen. Kajottava osa (rakennuksen jäännös C tulisijoineen muinaisjäännösalueen luoteiskulmassa, ks. liite 2) on merkitty neuvottelumuistion liitekarttaan. Neuvottelutuloksen mukaan hanke voidaan toteuttaa ja rakentaminen aloittaa sen jälkeen, kun muinaisjäännöskohteessa on suoritettu riittävät arkeologiset tutkimukset. Museovirasto arvioi tutkimusten riittävyyden tutkimuksen suorittajan laatiman alustavan tutkimusraportin perusteella. Muinaismuistolain 11 §:n tarkoittamaa kajoamislupaa ei siten ole tarpeen erikseen hakea. Arkeologiset tutkimukset tilaa ja niiden kustannuksista vastaa Pirkkala-Linnainmaa-raitiotieallianssi. Valitulla arkeologisten tutkimusten suorittajalla on oltava muinaismuistolain 10 §:n mukainen tutkimuslupa, jonka myöntää Museovirasto.
Edellä mainitun muinaismuistolain 13 §:n tarkoittaman neuvottelun muistio liitteineen tulee liittää raitiotien toteutussuunnitelmaan. Molempien tutkimusten (tarkkuusinventoinnin ja pelastuskaivauksen) lopulliset raportit tulee toimittaa paitsi Museovirastolle myös Pirkanmaan maakuntamuseolle.
Maakuntamuseo huomauttaa, että kiinteän muinaisjäännöksen rajoja ei ole merkitty katusuunnitelmaan (L8 Naistenmatkantie yhdistetty). Suunnitelmaa on tältä osin täydennettävä. Muinaisjäännösalueen raja on merkittävä tarkkuusinventoinnin esiraportin karttaan 9 merkityn suoja-alueen rajan mukaisena (ohuempi vaaleanpunainen viiva oheisessa karttaliitteessä 2). Hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnissa on asianmukaisesti todettu, että jotta jäännökseen kohdistuvalta peittämiseltä tai vaurioittamiselta voidaan välttyä, tulee muinaisjäännös merkitä sekä suunnitelmakarttoihin että maastossa ennen rakentamisen alkamista (s. 50).
Pelastuskaivausten ulkopuolelle jäävä, säilytettävä muinaisjäännösalueen osa tulee tutkimusten jälkeen aidata rakennustöiden ajaksi, eikä sitä saa käyttää esimerkiksi varastointiin tai läjitykseen. Hankkeen ympäristösuunnitelman (s. 25) mukaan "arkeologisen tutkimuksen jälkeen muinaismuistokohteen rajat merkitään selkeästi maastoon ja tarvittaessa tehdään fyysisiä esteitä, joilla varmistetaan jäljelle jäävän muinaismuistokohteen säilyminen vahingoittumattomana".
Arkeologisia tutkimuksia voidaan tehdä vain lumettomissa olosuhteissa, sulan maan aikana. Tutkimuksissa tulee noudattaa Suomen arkeologisten kenttätöiden laatuohjeita (2020) ja muita Museoviraston ohjeita. Hyväksytty raportti tallennetaan Museoviraston sähköiseen asianhallintajärjestelmään ja julkaistaan palvelussa https://asiat.museovirasto.fi/. Tutkimusraporttien tiedot tallennetaan myös muinaisjäännösrekisteriin, jonka tietoja voi selata kaikille avoimessa Kulttuuriympäristön palveluikkunassa www.kyppi.fi. Verkossa julkaistava raportti ei saa sisältää yksityishenkilöiden henkilötietoja. Lisätietoja tutkimusten tilaamisesta ja suorittamisesta saa maakuntamuseolta. Tämä lausunto on liitettävä tutkimusta koskevaan tarjouspyyntöön.
Hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnissa Kirkkoveräjän kiinteän muinaisjäännöksen osalta todetaan myös virheellisesti, että Naistenmatkantien eteläpuolella olevan kevyenliikenteenväylän laita "oli aikaisemmissa tutkimuksissa luiskattu ja alueen pohjoisreuna vaikutti tuhoutuneelta." Todellisuudessa kohteessa ei ole aikaisemmin suoritettu inventointia isompia kajoavia tutkimuksia, vaan muinaisjäännösalueen pohjoisreunaa on muokattu ja luiskattu aiemmissa maankäyttöhankkeissa ilman tarvittavia arkeologisia toimenpiteitä ja muinaismuistolain mukaista lupaa. Virheellinen tieto on korjattava arvioinnin tekstissä.
Lännempänä katusuunnitelmaan sisältyy uuden tieliittymän rakentaminen Naistenmatkantieltä pohjoiseen, Kirkkokadulle. Kirkkokatu on historiallisen Pirkkala-Hatanpää-maantielinjan (kirkkotien) osa, joka on tallennettu muinaisjäännösrekisteriin kulttuuriperintökohteena nimellä Pirkkala-Hatanpää Haikka ja tunnuksella 1000044631. Kohde on merkitty Naistenmatkan, Haikan, Killon, Loukonlahden, Pakkalankulman ja Pereen asemakaavan muutoksen ja laajennuksen ehdotukseen /s-merkinnällä, johon liittyy yleismääräys: Kirkkokadun katualue/s: Historiallinen tielinja. Tien linjaus ja suhde ympäristöön tulee säilyttää. Tavanomaiset tien (kadun) hoito- ja kunnostustyöt ovat sallittuja. Suuremmista tien (kadun) linjausta ja sen rakenteiden muuttamista koskevista suunnitelmista tulee neuvotella alueellisen vastuumuseon kanssa.
Katusuunnitelman mukaan Kirkkokatu muuttuu asfaltoiduksi noin 30 m matkalla kulttuuriperintökohteen länsipäässä, uuden liittymän kohdalla, mikä tarkoittaisi historialliseen tiehen liittyvien kulttuuriympäristöarvojen osittaista menettämistä. Historialliseen tielinjaan voi liittyä myös arkeologisesti merkittäviä maanalaisia tierakenteiden jäännöksiä, joiden huomioonottaminen voi edellyttää hankkeeseen liittyvien kaivutöiden arkeologista valvontaa. Suunnitelman kyseisestä osasta ja arkeologisen valvonnan laajuudesta/kohdistamisesta on neuvoteltava maakuntamuseon kanssa. Asiaa koskeva merkintä/ohje on lisättävä suunnitelmaan.
Naistenmatkantien pohjoispuolella, kiinteistön Rantaniityntie 26 (604-408-1-105) pihapiirissä sijaitsevan toisen kulttuuriperintökohteen, Naistenmatkan kiviaidan (muinaisjäännöstunnus 1000020976) välittömään läheisyyteen, sen eteläpuolelle on katusuunnitelmaan merkitty pysäkkiin liittyvä kiveys ja tukimuuri. Maakuntamuseo huomauttaa, että kiviaitaa ei ole merkitty katusuunnitelmaan. Rakenteen säilymisen turvaamiseksi sen tarkka sijainti on syytä mitata maastossa ja merkitä katusuunnitelmaan; rakennustöiden ajaksi kiviaita tulisi merkitä maastoon/aidata.
Hankkeen ympäristösuunnitelman lukua 10 Arkeologinen kulttuuriperintö on syytä täydentää em. kulttuuriperintökohteita koskevilla tiedoilla ja ohjeilla.
Kaupin kampus - Linnainmaa
Raitiotiehankkeen ympäristövaikutustenarvioinnissa (s. 49) kuvataan Linnainmaan ratahaaran alueen arkeologista kulttuuriperintöä. Selostuksen sisällöstä poiketen raitiotielinjauksen läheisyyteen ei Linnainmaan ratahaaralla sijoitu nk. muita kulttuuriperintökohteita; ratahaaran lähistöllä sijaitsevat kohteet ovat joko kiinteitä muinaisjäännöksiä, löytöpaikkoja tai muita kohteita. Maakuntamuseo esittää, että Linnainmaan ratahaaran arkeologista kulttuuriperintöä käsittelevän kappaleen otsikko muutetaan muotoon "Linnainmaan ratahaaran arkeologinen kulttuuriperintö".
Ratahaaran läheisyyteen sijoittuu seitsemän arkeologista kohdetta: kiinteä muinaisjäännös Heikkilänpuisto (1000036686) Heikkilänkadun eteläpuolella, Alasjärven rautakautisen keihäänkärjen löytöpaikka (1000044510) Alasjärven eteläpuolella, Toimelankadun kivikautinen irtolöytöpaikka (1000046447) Tenniskeskuksen eteläpuolella sekä nk. muut kohteet Kaupin kivirakenne 1 (1000046445) ja Myllypellon rajamerkki (1000044576).
Ratalinjauksen läheisyydestä on kesällä 2024 tehty kaksi uutta muinaisesinelöytöä: Tenniskeskuksen länsipuolelta, Myllypellon alueelta mahdollinen rautainen veitsi/nuolenkärki (muinaisjäännösrekisterin kohde Myllypelto, 1000053204) sekä Alasjärven eteläpuolelta Pappienkalliolta musketinkuulia (muinaisjäännösrekisterin kohde Pappisenkallio, 1000053205). Uusien löytöpaikkojen sijainti käy ilmi lausunnon liitekartasta 1. Pirkanmaan maakuntamuseo on tarkastanut löytöpaikat 9.10.2024. Tarkastuksessa ei löytöpaikoilta havaittu merkkejä kiinteästä muinaisjäännöksestä tai muista arkeologisista kulttuuriperintökohteista. Raitiotiehankkeen yhteydessä huomiointia vaatii siis edellä mainituista arkeologisista kohteista vain Heikkilänpuiston kiinteä muinaisjäännös, joka on huomioitu vaikutustenarvioinnissa riittävällä tavalla. Loput kohteista eivät ole suojelukohteita.
Katusuunnitelman mukaan kiinteä muinaisjäännös Heikkilänpuisto (1000036686) sijoittuu suunnittelualueen ulkopuolelle, mutta välittömään läheisyyteen. Kohde tulee ottaa huomioon muinaismuistolain mukaisesti raitioitien rakentamisen yhteydessä. Tieto kohteesta tulee olla kaikkien alueella toimivien tiedossa. Maan kaivaminen ja läjittäminen sekä maanpinnan rikkominen ilman lupaa on kiellettyä muinaisjäännösalueella. Työkoneiden ajolinjat tulee sijoittaa mahdollisimman etäälle suojelukohteesta. Muinaisjäännösaluetta ei saa käyttää rakennusjätteen, -tarvikkeiden, työkoneiden tms. varastointiin.
Kaupin kampus - Linnainmaa -välillä hanke tulee vaikuttamaan alueen kaupunkikuvaan erityisesti Rahjukosken sillan rakentamisen myötä. Hankkeen vaikutukset on tältä osin asianmukaisesti huomioitu toteutussuunnitelmassa eikä Pirkanmaan maakuntamuseolla ole siitä rakennetun ympäristön ja maiseman arvojen osalta huomautettavaa.
Yleistä
Suunnitteluaineistossa todetaan yleisinä periaatteina, että suunnittelussa on otettava huomioon kulttuuriympäristöjen, kaupunkikuvan ja maiseman erityispiirteet ja sovitettava uudet rakenteet huolellisesti niihin. Erityistä huomiota tulee kiinnittää pysäkkien ja niiden ympäristön, uusittavien puukujanteiden sekä suurempien rakennelmien ja rakenteiden, kuten siltojen, tukimuurien ja sähkönsyöttöasemien suunnitteluun ja toteutukseen. Ympäristösuunnitelman mukaan jokaiselle työmaalohkolle laaditaan ennen rakentamisen aloittamista oma, yleistä suunnitelmaa tarkentava ja konkreettiset toimenpiteet sisältävä ympäristöohje. Pirkanmaan aakuntamuseo näkee nämä toimintaperiaatteet kulttuuriympäristön arvoja turvaavana ja siten myönteisinä.
Täydennetyt katusuunnitelmat pyydetään lähettämään nähtäväksi Pirkanmaan maakuntamuseolle.