Tutkimushanke Nokia Viinikanniemi Sotkanvirta kivikautisen asuinpaikan tarkkuuusinventointi 2014.

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Nokia
    Nimi:
    Nokia Viinikanniemi Sotkanvirta kivikautisen asuinpaikan tarkkuuusinventointi 2014.
    Hankkeen tyyppi:
    Arkeologinen inventointi
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Tarkoitus oli tutkia arkeologisella tarkkuusinventoinilla Sotkanvirran kivikautisen asuinpaikan A osan säilyneisyyttä ja rajautumista Viinikanniemen pohjoisosassa.

    Aiemmin vuoden 1974, tehdyn koekaivauksen sekä vuoden 2014 tarkkuusinvenoinnin mukaan Viinikanniemen alueella ei ole jälljellä säilynyttä kivikautista asuinpaikkaa, eli alueella ei ole muinaisjäännöstä.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Mikroliitti oy: Hannu Poutiainen ja Jasse Tiilikkala
    Hankkeen alkupvm:
    15.08.2014
    Hankkeen loppupvm:
    15.08.2014

Tekstitiedot

  •  
    Johdanto:
    Nokia kaupungilla on vireiilä kaavamuutos Pyhäjärven Liukuslahdella sijaitsevalle Viinikanniemelle. Kaavoituksen kohteena oleva alue on ollut leirintäalueena. Kaavoitetulla alueella on tarkoitus osoittaa rakennuspaikkoja omakotitaloille. Viinikanniemen pohjoisosassa sijaitsee yksi osa A Sotkanvirran (mj 1000023123) kivikautisesta asuinpaikasta.

    Kaavoitushankkeeseen liittyen Viinikanniemessä sijaitsevan Sotkanvirran kivikautisen asuinpaikan A osan laajuuden ja säilyneisyyden selvittämiseksi haluttiin tehtäväksi arkeologisia tutkimuksia. Nokian kaupunki tilasi tutkimukset Mikroliitti Oy:lta.

    Hankealue:
    Kohde sijaitsee noin 3 km Nokian keskustasta, Pyhäjärven Saviselän länsirannalla, Liukuslahteen pistävällä niemellä, sen pohjoisosassa. Niemen kärjesssä on pieni avokallio, jota ympäröi metsäinen ja peitteinen moreenimuodostuma. Aiemmalla tasolla maa-aines on savea/hiesua, jonka yläosa on viljelyksessä muodostunut peltomullaksi. Nykyisin niemi on pääosin hoidettua nurmikko- ja mökkialuetta, jolla risteilee sorakäytäviä. Aleutta on rakentamisen yhteydessä selvästi tasattu ja täytetty maa-aineksella.
    Aikaisemmat hankkeet:
    Viininkaniemessä sijaitsevaa osaa Sotkanvirran kivikautisesta asuinpaikasta on tutkittu vuosina 1948 ja 1974.
    Menetelmät:
    Pääasiassa koekuopituksin selvitettiin kivikautisesta asuinpaikasta mahdollisesti säilyneiden osien rajausta ja kuntoa. Arkeologisina kenttätyömenetelminä käytettiin lapiolla koekuopituksen lisäksi maannäytekairauksia (kevyellä maannäytekairalla) ja silmänvaraista havainnointia, sekä lisäksi metallinetsintää.
    Tulokset:
    Aiemman vuoden 1974 tehtyjen koekaivausten sekä vuoden 2014 arkeologisen inventoinnin havaintojen perusteella Viinikanniemen alueella ei ole jäljellä säilynyttä kivikautista asuinpaikkaa, eli alueella ei ole muinaisjäännöstä.
    Yhteenveto:
    Alueella ennestään tunnetun, mahdollisesti säilyneen kivikautisen asuinpaikan luennetta ja laajuutta selvitettiin elokuussa 2014 tehdyssä arkeologisessa inventoinnissa, siltä osin kun katsottiin tarpeelliseksi aiempien arkeologisten havaintojen sekä tutkimusten näkökulmasta. Muinaisjäännöksen rajauksen perusteet eivät ole tiedossamme, mutta oletettavasti siinä on käytetty hyväksi maaston topografiaa. Sekä Aarni Erä-Eskon vuoden 1948 inventoinnin havaintoja.

    Erä-Esko löysi vuonna 1948 Viinikanniemen pohjoisosassa tekemässään arkeologisessa inventoinnissa muutamia kvartsi-iskoksia kahdesta kohdasta. Alueella suoritettiin muutama arkeologinen koekaivaus vuonna 1974 Matti Bergströmin johdolla. Kaivaus tehtiin alueella, josta kvartsit oli löydetty. Mitään esihistoriallisia muinaisjäännlkseen viittaavaa ei kuitenkaan löydetty. Kaivauksessa löytyi vain yksi luonnonkvartsi. Myöskään mitään kulttuurikerrokseen viittaavaa ei lödetty.

    Elokuussa 2014 tehdyn arkeologisen inventoinnin tulokset olivat hyvin samanlaiset kuin vuoden 1974. Inventoinnisaa löytyi yksi kvartsi-iskos ja maa-aineksen todettiin olevan peltomultaa ja savea/hiesua. Kulttuurikerroksesta ei haivaittu merkkejä.

Liitetiedostot

  •  

    Nokia Viinikanniemi Sotkanvirta kivik asuinp tarkkuusinventointi 2014.pdf

    • Kuvaus:
    Lataa

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Avaa Nokia
     
      Sotkanvirta Hauroinen
     
      2144040088 asuinpaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös kivikautinen
     

Kartta