Rakennetun ympäristön kohde Santakari

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Hämeenkyrö
    Kylä:
    Kyröskoski
    Nimi:
    Santakari
    Osoite:
    Harjutie 2
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Rakennusten lukumäärä:
    2

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Kiinteistö on lohkottu Poussan talosta vuonna 1956. Entinen taksvärkkitorppa toimii nykyisin loma-asuntona.

    Rakennus 1: Entinen torpan asuinrakennus on rakennettu todennäköisesti vuosien 1890-1910 välisenä aikana, kuten muutkin alueet vanhat asuinrakennukset. Sen perustuksena on luonnonkivipylväs. Perustuksia on vahvistettu betonilla todennäköisesti 1950-60-lukujen aikana. Hirsirunko vuorattiin mineriittilevyin samoihin aikoihin. Ikkunoiden vuorilaudoitus on maalattu vaaleanvihreäksi. Satulakaton katteena on aaltopelti. Rakennuksen pohjoissivulla on umpikuisti. Ikkunat edustavat lähinnä 1960-lukua ja ovat suurituutuiset ja tuuletusikkunalliset. Rakennuksessa on yksi asuinkerros sekä avovintti. Itäpäädyssä on pirtti, länsipäädyssä keittiö ja kamari. Keskellä rakennusta on eteinen ja sen takana makuuhuone Pohjakaava on alkuperäinen. Rakennus peruskorjattiin 1950-60-lukujen paikkeilla. Huonejakoa ei muutettu, mutta eteisen takana olleeseen kamariin rakennettiin pannuhuone ja wc. Seinien ja katon pinkopahvit jätettiin kuitenkin jäljelle. Pirtin sisäseinät ja katto päällystettiin uudelleen. Kolmilappeinen välikatto säilytettiin, mutta vuorattiin lastulevyin. Muovimaton alle jätettiin niinikään alkuperäinen trossipohjainen lankkulanttia. Entisen uunin paikalle rakennettiin kaappirivi. Myös keittiö uusittiin samaan aikaan. Muut alkuperäiset uunit ja tulisijat on purettu, mutta keittiön takana olevan kamarin peltiuuni on edelleen jäljellä. Myös suurin osa peiliovista on säilytetty. Vanhan talon tunnelma on osittain säilynyt paitsi peiliovien, myös alkuperäisen huonejaon ja matalien huoneiden ansiosta. Rakennuksen ulkovuoraus muutettiin mineriitiksi ja ikkuna-aukkoja laajennettiin ikkunoita uusittaessa. Alkuperäiset risti-, T- tai kuusiruutuiset ikkunat vaihdettiin 1960-luvun tyylisiksi. Rakennus on merkittävien muutosten ansiosta ulkoisesti menettänyt alkuperäisen ilmeensä. Osa ilmeestä olisi palautettavissa esim. purkamalla mineriittivuoraus ja korvaamalla se lautavuorauksella. Alkuperäisellä paikallaan sillä on kuitenkin maisemallista ja historiallista arvoa.

    Rakennus 2: Nurkkakiville perustettu pitkä, saunan ja kellarin sekä puuvajan käsittävä varastorakennus rakennettiin 1900-luvun alkupuolella. Sen rankorunko on vuorattu peiterimoitetuin pystylaudoin ja maalattu vaaleanruskeaksi. Listoitus on vaaleankeltainen. Satulakaton katteena on profiilipelti. Rakennuksen länsipäässä on puuvaja, jonne kuljetaan omasta sisäänkäynnistä, itäpäädyssä sijaitsee sauna ja pukuhuone. Sinnen johtavasta eteisestä kuljetaan myös kellariin. Rakennus on alkuperäisessä asussaan ja käytössä.

    Kiinteistö sijaitsee Harjutie 4:ssä, Korpikaivontien ja Harjutien risteyksessä. Se on osa nk. Ylä-Harjun tiiviisti rakennettua asuinaluetta. Kiinteistö sijaitsee maisemallisesti yhdellä alueen keskeisimmistä paikoista. Kiinteistön päärakennus sijaitsee tontin itäreunalla. Sen eteläsivu kulkee Harjutien suuntaisesti. Tontin keskipaikkeilla sijaitsee sauna ja saunan pohjoispuolella entinen peruna- ja vihannesmaa, joka nykyisin on nurmikkona. Sisäpihan puolella kasvaa vanhoja omenapuita ja istutuksia.

    Kirjalliset lähteet:
    Niukko, K. Kyröskoski, Hämeenkyrö. Rakennusinventointi 2001 (osa 2)

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Hämeenkyrö
     
      Yläharju Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Kyröskoski, Hämeenkyrö, rakennusinventointi 2001 Hämeenkyrö
     
      Rakennusinventointi
     
    01.01.2001 31.12.2001

Kartta