Rakennetun ympäristön kohde Vähävartiankatu 2

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Ala-Pispala
    Inventointinumero:
    2009/0151
    Nimi:
    Vähävartiankatu 2
    Osoite:
    Vähävartiankatu 2
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    1
    Inventointipäivämäärä:
    08.06.2009

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Arvojen perustelu:
    Pihapiirin mansardikattoinen yksittäispientalotyyppinen asuinrakennus 001 on rakennettu 1920-luvulla. Rakennus on tyypillinen 1920-30-lukujen hirsitalo, joka on kuitenkin menettänyt osan alkuperäisistä piirteistään 1980-luvun peruskorjauksessa. Säilyneitä piirteitä ovat sauma-peltikatettu mansardikatto, t-muotoiset ikkunat ja julkisivujen laudoitus-. ja listoitustapa. Tontilla on säilynyt vanha maakellari. Pihan pinnat ja kasvillisuus ovat säilyneet pääosin perinteisenä tontin jakamisesta huolimatta.

    Asuinrakennus on alueen suurmaanomistajan Simolan lapsilleen rakennuttama talo. Alueella 1900-luvun alkupuolella tyypillinen asumisen tapa, perheen asunto puutalossa, on säilynyt.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Kohde sijaitsee Vähävartiankadun päässä, Pispalan valtatieltä etelään vietävässä rinteessä. Tontilla sijaitsevat 1920-luvun asuinrakennus sekä maakellari.
    Historia:
    Kohde muodostuu asuinrakennuksesta ja pienestä piharakennuksesta pihoineen. Alkujaan paljon suurempi pihapiiri on kuulunut Simolan maihin ja tila on ollut nimeltään Rauhala. Tila on käsittänyt tämän tontin lisäksi läntisen ja eteläisen naapuritontin. Päärakennus oli eteläpuolella sijaitseva Frans ja Anni Simolan asuinrakennus, josta on käytetty myös nimitystä Pikku-Simola ja Opettaja-Simolan talo. Frans Simola oli alueen suurmaanomistajan ja paikallispolitiikassakin vaikuttaneen Hugo Simolan poika. Frans Simolan poika Aimo Simola puolestaan hyhkyn koulun opettaja.

    Vähävartiankatu 2 asuinrakennus rakennettiin 1920-luvulla Frans Simolan lapsille. Talossa on asunut pitkään tuomari Alpo Simola, hänen vaimonsa Bertta ja perheen kuusi lasta. Rakennuksen hirsirunko on saatettu tuoda Terijoelta. Tilan läntinen matala aumakattoinen rakennus (Vähävartiankatu 4) toimi palvelusväen asuinrakennuksena ja myöhemmin ns. Karin kauppana. Rakennus on 2000-luvulla korotettu kerroksella ja muutettu satulakattoiseksi, eikä se ole enää tunnistettavissa vanhaksi rakennukseksi. Lisäksi pihapiiriin kuuluivat ainakin tontin länsireunalla pieni pihasauna, betonista ja tiilestä rakennettu maakellari sekä suurehko suorakaiteen muotoinen navettarakennus. Maakellari on säilynyt Vähävartiankatu 2 asuinrakennuksen pohjoispuolella. Navetta sijaitsi tontin kaakkoiskulmassa pääty Pispalan valtatielle päin. Se purettiin 1940-luvulla valtatien leventämisen ja suoristamisen yhteydessä.

    Pihapiiri on jaettu 1900-luvun loppupuolella kolmeksi erilliseksi tontiksi, eikä aiemmin yhtenäinen pihapiiri ole enää havaittavissa. Vähävartiankatu 2 kiinteistön nykyiset omistajat ostivat talon Valkamilta, jotka olivat tehneet talossa peruskorjauksen vuonna 1987.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Kohteen lähiympäristössä on pääosin erityyppisiä 1900-luvun alun rakennuksia. Länsipuolinen asuinrakennus on hiljattain korotettu, eikä se ole enää tunnistettavissa vanhaksi rakennukseksi. Luoteispuolella on Pispalan seurakuntatalo ja kirkko.

    Tontti on rajaamaton ja pihamaa vaikuttaa osittain yhteiseltä lännen puoleisen naapuritontin kanssa. Kasvillisuus on runsasta, vaahteraa, sireeniä, orapihlajaa, kanukkaa, villiviini ja jalokuusi sekä erilaisia kukkaistutuksia. Ajotie pihaan on hiekkapintainen, ajoluiska kivijalan autotallille betonikivetty. Kasvilisuus ja pihan pinnat ovat pääosin perinteiset, mutta alkuperäinen kolmen asuinrakennuksen ja piharakennusten muodostama pihapiiri on kadonnut.

    Toimenpidesuositukset:
    Rakennuksia ja rakenteita tulisi purkaa vain pakottavasta syystä, eikä sellaiseksi voida katsoa ylläpidon laiminlyöntiä. Pihapiirin ilme, rakenteet, pinnat ja kasvillisuus tulisi pyrkiä säilyttämään perinteisenä. Pieniä muutoksia sallitaan, mutta ne tulisi tehdä harkiten ja kohteen kulttuurihistoriallisia ominaispiirteitä kunnioittaen. Vähäinen uudisrakentaminen tai laajentaminen perinteistä rakennustapaa ja mittakaavaa noudattaen on mahdollista.

    Tarkennus 2012:

    Pihapiirin ja rakennusten tai muun kohteen arvojen säilymisen kannalta tärkeää on:

    Asuinrakennuksen, pihan pintojen ja kasvillisuuden muodostaman 1900-luvun alkupuolelle ominaisen pihapiirin säilyminen.

    Asuinrakennuksen kattomuodon, runkomuodon ja rakennusajankohdalle ominaisten tai niitä vastaavien julkisivumateriaalien ja muotojen säilyminen.

    Aiemmat tutkimukset:
    Pispalan rakennusinventointi: PMM/ Anu Eerikäinen/ 13.8.2001.

    2001 inventoinnin kohdenumero 97.

    Kirjalliset lähteet:
    - Helenius Kyllikki, Pispala, Tampereen pääkaupunki. Tampere-seura. Tampere 2001.

    - Ilmakuva-aineisto, Tampere 1946, 1956, 1966. Tampereen kaupunki ja maanmittauslaitos.

    - Kartta Tampereen - Epilän maantien rajankäynnistä Hyhkyn, Kaarilan ja Pispalan kylissä 1930. Tampereen kaupunki, Kaupunkimittaus, arkisto.

    - Pohjois-Pirkkala, Pispala, tonttikartta 1930, P.A. Ahomaa (Ahonius); Tampereen kaupunki, Kaupunkimittaus, arkisto.

    Suulliset lähteet:
    Kiinteistön omistaja

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    001 Vähävartiankatu 2 Vähävartiankatu 2 asuinrakennus - muu
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Ala-Pispala Hallinnollinen alue omakotialue
    kaupunginosa
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pispalan - Tahmelan rakennetun ympäristön inventointi 2009 (asemakaavan II-vaihe) Tampere
     
      Rakennusinventointi
     
    08.03.2009 08.12.2009

Kartta