Rakennetun ympäristön kohde Mäkikatu 68 ja 70

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Ala-Pispala
    Inventointinumero:
    2009/0058
    Nimi:
    Mäkikatu 68 ja 70
    Osoite:
    Mäkikatu 68 ja 70
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    4
    Inventointipäivämäärä:
    07.06.2009

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    Tontin kaksi erilaista usean perheen asuinrakennusta ja kaksi piharakennusta ovat peräisin 1890-1930-luvuilta. Kaupunkipuutalotyyppisessä useassa vaiheessa rakennetussa asuinrakennuksessa 001 on piirteitä maaseudun rakennusperinteestä (avoräystäät, ristipäiset ikkunankehykset, pieniruutuiset ikkunat). Yksittäispientalotyyppinen asuinrakennus 002 edustaa puhdaslinjaista 1920-luvun puuklassismia (selkeä rakennusmuoto, päätyihin taittuvat räystäät, 6- ja 9-ruutuiset ikkunat, kolmioikkunat). Betoninen pihasauna on rakennettu kiinni naapuritontin piharakennukseen. Piha on perinteinen ja siellä on runsaasti rinnepihalle tyypillisiä polkuja, tasanteita ja betoniportaita.

    Pihapiiri rakennuksineen muodostaa moni-ilmeisen ja yhteisöllistä asumisen ja elämisen tapaa edustavan kokonaisuuden. Alueella 1900-luvun alkupuolella tyypillinen asumisen ja elämisen tapa, asuntoja puutaloissa ja aputiloja piharakennuksissa, on säilynyt.

    Mäkikadun ja Mooseksenmäen kulmauksessa sijaitsevalla pihapiirillä ja erityisesti sen aivan katulinjassa sijaitsevilla asuinrakennuksilla on suuri maisemallinen merkitys katumaisemassa.

    Kohde sijaitsee Mäkikadun varren kulttuurihistoriallisella arvoalueella (2009/A5).

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Kohde sijaitsee Mäkikadun ja Mooseksenmäen kulmauksessa, Mäkikadulta koilliseen nousevassa rinteessä. Tontilla on kaksi useita asuntoja käsittävää asuinrakennusta sekä kaksi piharakennusta.
    Historia:
    Kohde muodostuu kahdesta asuin- ja kahdesta piharakennuksesta pihoineen. Tontin varhaisin asuinrakennus on rakennettu noin 1890. Rakennuttaja ja ensimmäinen asukas on ollut Mooses Syvänen. Rakennustyöt suoritti kirvesmiesryhmä, piirustukset oli tehnyt rakennusmestari. Syväsen jälkeen talossa asui hänen poikansa. Rakennusta on jatkettu eteläpäädystä 1920-luvulla, mahdollisesti vuonna 1925. Toinen asuinrakennus ja pihasauna on rakennettu Syväsen toimesta 1920-luvun lopulla, mahdollisesti 1928. Pihasauna on rakennettu vasten naapuritontin piharakennusta. Aiemman inventoinnin mukaan toisenkin asuinrakennuksen olisi piirtänyt rakennusmestari ja rakennustyöt suorittanut kirvesmiesryhmä. Pienempi piharakennuksista on rakennettu todennäköisesti 1930-luvulla. Tila on 1960-luvulla ollut nimeltään Kotimäki. Tontin eteläpuolitse on kulkenut 1960-luvulle asti kapea Tukkimiehenkatu, kunnes Mäkikatu on jatkettu 1980-luvulla kulkemaan koko matkan Kannaksenkadulle asti. Asuinrakennuksissa on ollut useita pieniä asuntoja, joita on myöhemmin yhdistetty, kuitenkin siten, että molemmissa on yhä kaksi asuntoa. Tontti on nykyisin jaettu asuinrakennusten omistajien kesken hallinnanjakosopimuksella, piharakennukset ovat yhteiskäytössä. Rakennuksia on korjattu 1990-luvulta lähtien niiden alkuperäisiä piirteitä kunnioittaen.
    Ympäristö ja pihapiiri:
    Kohteen lähiympäristö on uudistunut voimakkaasti 1900-luvun jälkipuoliskolla. Pohjois-, etelä-, lounais- ja länsipuolen vanhat rakennukset on purettu ja korvattu uudisrakennuksilla 1980-2000-luvuilla. Kohteesta itään Mäkikadun varressa on säilynyt useita vanhoja rakennuksia.

    Tontti on osittain aidattu pystylauta-aidalla. Rinnepihaa on pengerretty pulterimuureilla. Lisäksi pihassa on säilynyt joitain vanhoja betoniportaita. Oleskelualuetta on päällystetty liuskekivillä. Pääosin hiekkapintaisessa pihassa kasvaa muutamia koivuja, sireeniä ja kukkaistutuksia. Pihan jäsentely, pinnat ja kasvillisuus ovat perinteiset.

    Toimenpidesuositukset:
    Pihapiiri kokonaisuutena tulisi säilyttää mahdollisimman tarkkaan. Rakennuksia ja rakenteita tulisi purkaa vain pakottavasta syystä, eikä sellaiseksi voida katsoa ylläpidon laiminlyöntiä. Tontilla olevien rakennusten sijoittelun periaatetta ei tulisi muuttaa. Pihapiirin ilme, rakenteet, pinnat ja kasvillisuus tulisi säilyttää perinteisenä. Kohtuullisen pieniä muutoksia sallitaan, mutta ne tulisi tehdä tarkkaan harkiten ja kohteen kulttuurihistoriallisia ominaispiirteitä kunnioittaen. Uudisrakentamista tulisi välttää. Rakennusten mahdolliset muutokset tai laajennukset tulisi tehdä ensisijaisesti vaipan sisällä ja välttää rakennusten rungon laajentamista. Jos rungon muutokseen tai laajennukseen on riittävät perusteet, tulisi korostetun tarkkaan huomioida mm. olemassa olevan ympäristön mittakaava ja rakennustapa. Kaikissa muutos- ja korjaustöissä olisi noudatettava rakennukseen sopivaa rakentamista.

    Tarkennus 2012:

    Pihapiirin ja rakennusten tai muun kohteen arvojen säilymisen kannalta tärkeää on:

    Asuin- ja piharakennusten, pihan pintojen ja rakenteiden muodostaman tiiviin ja eheän 1900-luvun alkupuolelle ominaisen pihapiirin säilyminen.

    Rakennusten kattomuodon, runkomuodon ja rakennusajankohdalle ominaisten tai niitä vastaavien julkisivumateriaalien, muotojen ja tyylipiirteiden säilyminen.

    Useiden asuntojen tai vaikutelman useista asunnoista säilyminen asuinrakennuksissa.

    Rinnerakentamisesta johtuvien asuinrakennusten kadunpuolisten korkeiden asuttujen kivijalkojen säilyminen.

    Asuinrakennusten aseman säilyminen katumaisemissa.

    Rinnepihan tasoerojen säilyminen.

    Aiemmat tutkimukset:
    - Pispalan rakennusinventointi: PMM/ Anu Eerikäinen/ 22. ja 24.4.2002.

    2002 inventoinnin kohdenumero 140 (Mäkikatu 68) ja 141 (Mäkikatu 70).

    - TTKK:n rakennusinventointi 1977: Heikki Varhi.

    Kirjalliset lähteet:
    - Ilmakuva-aineisto, Tampere 1946, 1956, 1966. Tampereen kaupunki ja maanmittauslaitos.

    - Kartta Tampereen Ylä-Pispalan ja Ala-Pispalan kaupunginosien katualueita varten pakkolunastettavista alueista 1965. Tampereen kaupunki, Kaupunkimittaus, arkisto.

    - Pohjois-Pirkkala, Pispala, tonttikartta 1930, P.A. Ahomaa (Ahonius); Tampereen kaupunki, Kaupunkimittaus, arkisto.

    Suulliset lähteet:
    kiinteistön omistaja

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    001 Mäkikatu 70 Mäkikatu 70 asuinrakennus - muu
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    002 Mäkikatu 68 Mäkikatu 68 asuinrakennus - muu
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    003 Mäkikatu 68 Mäkikatu 68 piharakennus
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    004 Mäkikatu 70 Mäkikatu 70 piharakennus
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Ala-Pispala Hallinnollinen alue omakotialue
    kaupunginosa
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Mäkikadun varsi 2009/A5 Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pispalan - Tahmelan rakennetun ympäristön inventointi 2009 (asemakaavan II-vaihe) Tampere
     
      Rakennusinventointi
     
    08.03.2009 08.12.2009

Kartta