Tutkimushanke Rakennusinventointi Nekala, Vihioja, Viininkankatu 42, 44 ja 46. Asemakaava 8786

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Nimi:
    Rakennusinventointi Nekala, Vihioja, Viininkankatu 42, 44 ja 46. Asemakaava 8786
    Hankkeen tyyppi:
    Rakennusinventointi
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Tämä selvitys koskee Vihiojan kaupunginosassa, Nekalan teollisuusalueella sijaitsevaa Tampereen kaupungin varikkoaluetta, tonttia 837-125-0665-0009. Selvitys sisältää tontilla sijaitsevien rakennusten inventoinnin.

    Selvitysalue rajautuu etelässä Lahdenperänkatuun, idässä Viinikankatuun, lännessä Lempääläntiehen ja Kuokkamaanraittiin sekä pohjoisessa käytöstä poistuneeseen teollisuusraiteeseen ja K-Supermaket Nekalan tonttiin. Varikkoalueen tontin koko on noin 13 hehtaaria ja siellä sijaitsee parikymmentä erilaista varikko-, varasto- tai kuntateknistä rakennusta. Tontilla on sekä kaupungin liikuntatoimen että liikelaitosten Tampereen Tilapalveluiden, Tampereen Infran ja Tuomi-Logistiikan rakennuksia ja varikko- ja varastointialuetta. Lisäksi tontista on erotettu omat alueet Tampereen Vesi Oy:lle, Pirkanmaan Jätehuolto Oy:lle sekä Tampereen Sähkölaitos Oy:lle. Alueen rakennuskanta koostuu eri-ikäisistä ja eri kokoisista 1950-luvulta alkaen rakennetuista huolto- ja varastorakennuksista.

    Selvitys on luonteeltaan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys, jonka pääsisältönä on alueen rakennusten inventointi. Alueen rakennuskantaa ei ole aiemmin inventoitu. Selvitys laaditaan osana alueella käynnissä olevaa asemakavaavoitusta.

    Selvitys on laadittu huhti-kesäkuussa 2021. Aineistoina inventoinnille oli maastokäyntien havainnot ja valokuvaukset sekä Tampereen kaupungin rakennusvalvonnan arkiston lupapiirustukset. Selvityksen alussa alueen rakentumista koskeva historiaosuus perustuu kirjallisuus- sekä kartta-aineistoihin.

    Inventoinnissa on kartoitettu alueen rakennuskanta ja koottu rakennuksien perustiedot. Lisäksi rakennuksista on arvioitu niiden rakennetun kulttuuriympäristön arvoja. Rakennusten rakennusteknistä kuntoa ei ole tässä inventoinnissa arvioitu.

    Selvityksen on laatinut Arkkitehdit MY. Inventointityön on tehnyt rakennusrestauroinnin artenomi AMK, arkkit. yo Anni Kauhanen, ja työtä on ohjannut arkkitehti Kimmo Ylä-Anttila. Aineiston koostamisessa on avustanut Samppa Saarivirta sekä selvitysraportin taitossa Hanna Varjus.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Arkkitehdit MY / Anni Kauhanen ja Kimmo Ylä-Anttila
    Hankkeen alkupvm:
    01.05.2021
    Hankkeen loppupvm:
    14.06.2021

Media

  • Kohteen kuva

    Inv_kansi.jpg

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi: Muu kuva
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Liitetiedostot

  •  

    8786_rakennusinv.pdf

    • Kuvaus:
    Lataa

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      XXV Nekala - Vihioja, Kuokkamaantien eteläpuoli Hallinnollinen alue teollisuusalue
    kaupunginosa
     

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Viinikankatu 42-46   XXV
     
    Viinikankatu 42-46 varastointi
    muu
     

Lausunnot

  • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
    Avaa 409 2022 28.06.2022 Tampere, XXV (Vihioja) Viinikankatu 42-46, asemakaavan muutos, poliisin ja pelastuslaitoksen toimitilat, OAS sekä valmisteluaineisto, kaava nro 8786 Tampereen kaupunki