Rakennetun ympäristön kohde Sillankorva-Hiirla

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kuhmoinen
    Kylä:
    Päijälä
    Nimi:
    Sillankorva-Hiirla
    Osoite:
    Päijälänraitti 4, Kuhmoinen
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Inventointipäivämäärä:
    17.12.2012

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Sillankorva-Hiirla inventointiin vuonna 1989 osana Päijälän raittikylää. Kohde arvotettiin tuolloin historiallisesti ja maisemallisesti merkittäväksi.

    Vaatimattoman näköiset asuinrakennus, luhtiaitta ja osa Kuttilan päärakennusta ovat paikallisesti merkittäviä, historiallisia ja maisemallisia arvoja omaavia rakennuksia. Ne ovat osa Päijälän raittikylää, valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä (RKY 2009).

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Vuoden 1989 inventointitietojen mukaan Sillankorva-Hiirla sijaitsee Päijälänraitin eteläosassa Länkipohjantien ja Päijälänraitin välissä. Hiirla-nimisellä tontilla on ennen sijainnut Kuttilan tilan rakennuksia, joista jäljellä on vielä 1800-luvulta olevat päärakennuksen osa ja luhtiaitta. Päärakennuksen purettu osa sijaitsi nykyisen osan pohjoispuolella. Pienen puron pohjoispuolella, Sillankorvan tontilla sijaitsevan kaksikerroksisen asuinrakennuksen rakennustyöt aloitettiin 1930-luvun lopulla, mutta sota-ajan vuoksi rakennus valmistui vasta vuonna 1946. Kaksikerroksisen rakennuksen ala- ja yläkerta pohjautuvat samaan pohjakaavaa: eteinen, keittiö, kamari ja olohuone. Kellarissa sijaitsi leivintupa. Asuinrakennuksen eteläpuolella painanteessa juoksee puro, jonka rannalla on suuria hopeapajuja. Tontti rajoittuu luonaassa uuteen tiehen, lännessä peltokaistaleeseen, ja idässä vanhaan tiehen.
    Historia:
    Vuoden 1989 inventointitietojen mukaan Sillankorvan eli Törölän maa-alalle alettiin rakentaa asuinrakennusta noin vuonna 1939. Rakennuksesta saatiin runko ja vesikatto valmiiksi ennen kuin sota keskeytti työt. Sotien jälkeen työtä jatkettiin ja rakennus saatiin valmiiksi vuonna 1946. Rakennuksen luonaispuolella ollut liiteri+sauna purettiin uuden tien alta vuonna 1978.

    Hiirla-nimisellä tontilla on inventointitietojen mukaan ollut Kuttilan vanha maatila. Tila on ollut alunperin maanviljelystila, mutta myöhemmin siinä harjoitettiin pientä liiketoimintaa. Vuonna 1989 tilasta oli enää jäljellä osa vanhaa päärakennusta ja luhtiaitta. Tilan rakennuksista oli purettu jo ennen sotiea tontin lounaisnurkassa ollut pieni tupa, etelälaidassa ollut kaksiosainen hirsinen ulkorkaennus (navetta, heinäsuoja yms.) sekä osa tilan päärakennusta. Jäljelle jäänyt tilan päärakennuksen osa toimi vuonna 1989 varastona. Kuttilan tila on ollut Koukanniemen omistuksessa. Kuttilan pirtissä oli muun muassa vuonna 1918 suuri suutarinverstas, myöhemmin Jussi Kauppisen suutarinliike ja eteläpäädyssä Tommi Ahlrothin autokorjaamo vuosina 1946-1948.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Maastotarkastuksessa havaittua:

    Sillankorva-Hiirlan pihapiiri on päässyt villiintymään ja rakennukset ovat olleet huonolla hoidolla. Kohde vaihtoi omistajaa inventoinnin aikana, ja ainakin pihapiiriä siistittiin heti. Myös rakennusten kunnostusta ollaan aloittamassa. Kohde tulee olemaan kesäkäytössä.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Osa vanhaa Kuttilan tilan päärakennusta Päijälänraitti 4, Kuhmoinen asuinrakennus - muu
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Asuinrakennus Päijälänraitti 4, Kuhmoinen asuinrakennus - muu
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Aitta Päijälänraitti 4, Kuhmoinen aitta
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Kuhmoinen
     
      Päijälän raittikylä    

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Kuhmoisten modernin rakennusperinnön inventointi Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.05.2012 30.11.2012

Kartta