Rakennetun ympäristön kohde Vanha sairaala, Tyrvään seudun sairaala

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Sastamala
    Vanha kunta:
    Vammala
    Kylä:
    Marttila
    Nimi:
    Vanha sairaala, Tyrvään seudun sairaala
    Osoite:
    Ojansuunkatu 1 A
    Kohdetyyppi:
    hoito
    Historiallinen tilatyyppi:
    tontti
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    1
    Inventointipäivämäärä:
    21.10.2004

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    Laaja rakennusryhmä on rakennettu vuosina 1938-1996. Vanha sairaalarakennus on erotettavissa omaksi kokonaisuudekseen ja on ulkoisesti hyvin säilynyt aikansa edustaja. Rakennusryhmä muodostaa kokonaisuudessaan näkyvän osan maisemaa Vammalan pääväylien varrella.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Nykyinen Vammalan aluesairaala, pääterveysasema on laaja rakennuskokonaisuus, jonka ensimmäinen osa valmistui vuonna 1938. Tämän jälkeen rakennusta suurimmat laajennukset ovat (2) 1969 ja (3) 1981. Viimeinen laajennus on vuodelta 1996. Pihassa on kaksi muistomerkkiä (4) "Alma Mater" ja (5) Amanda Jokisen muistoksi pystytetty. Vanhan osan luoteispuolella, Ojansuunkadun varressa on (6) 1950/60-luvulla rakennettuja 2-kerroksisia asuinrakennuksia, jotka ovat rakennettu henkilökunnan asunnoiksi.

    1. Ensimmäinen osa valmistui vuonna 1938. Tiilirunkoisessa rakennuksessa on neljä kerrosta, Tiilirunko on rapattu harmaalla rappauksella. Sokkelia on korjailtu myöhemmin. Ikkunat ovat julkisivun puolella kapeita ja korkeita 1-ruutuisia, joissa on alhaalla ikkuna levyinen tuuletusikkuna. Rakennuksen kaakkoispuolella ikkunat ovat leveämpiä 3-ruutuisia + tuuletusikkuna. Rakennuksessa on loiva aumakatto, jolla on kolme kaavelia ns. lunettimallia. Lisäksi on uudempia rakenteita, jotka liittynevät ilmastointiin ym. Rakennuksessa on julkisivun keskellä kookas terassirapattu portaali, johon on merkitty vuosiluku "1938" Portaalin yläpuolella on yksinkertainen lippa. Pääovi on materiaaliltaan metallia ja lasia. Pohjoispäädyssä on joka kerroksessa tuuletusparvekkeet, metallikaiteet. Eteläpäädyssä on matala kylkiäinen, jossa on mm. avoterassi.

    Rakennuksen jatkeeksi on rakennettu erilaisia sairaalaosia 1960-luvulta alkaen aina 1990-luvulle. Näiden tasakattoisten, pääasiassa 2-3-kerroksisten osien pintamateriaalina on käytetty rappausta, tiiltä ja elementtejä. Nykyinen useita eri yksikköjä sisältävä rakennuskompleksi on alaltaan noin 100x170 metriä.

    Historia:
    Tyrvään seudun sairaala rakennettiin vuonna 1938 Tyrvään kuntaan, lähelle Vammalan kauppalan rajaa. Vuonna 1942 kauppalaan liitettiin kapea maa-alue, jonka seurauksena sairaala tuli osaksi kauppalaa. Samaan aikaan rakennutti lääkäri Melartin tälle liitosalueelle asuinrakennuksen. Rakennuksen ensimmäinen laajennus valmistui vuonna 1969, jolloin sairaalan eteläpuolelle rakennettiin rakennusosa, jossa oli mm. 3-kerroksinen vuodeosasto, keittiö, lämpövoimala ja autotalleja. Sairaalan nimi vaihtui Vammalan aluesairaalaksi. Terveyskeskuksen osa rakennettiin vuosina 1980-81. Viimeinen laajennus on vuodelta 1996.

    Synnytysosaston edustalla on Veli-Pekka Bäckmannin veistämä Alma Mater -patsas. Eteläisimmän osan edustalle on pystytetty Veikko Haukkavaaran tekemä luontaisparantaja Amanda Jokista kuvaava teos.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Useista osista muodostuva rakennus sijaitsee maisemallisesti keskeisellä paikalla Tynnyrimäen päällä. Rakennuskompleksi näkyy hyvin saavuttaessa pääkatua pitkin kaupunkiin. Etelä- ja länsipuolella on pääosin avoin alue, jolla on nurmikkoa ja parkkipaikkoja. Nurmikkoalueilla on muutamia kasviryhmiä, mm. kuusia, lehtipuita ja kääpiömäntyjä. Parkkipaikat ja rakennuksen ympäri kiertävä tie ovat asfaltoitu. Pohjois- ja itäpuolella on kapea kaistale metsäistä ja kivistä rinnealuetta. Vanhan puolen julkisivu on luoteispäässä ja sen edustalla on nurmikkoa, koivuja ja mäntyjä. Sairaalan naapureina ovat mm. Hopun vanhainkoti, Sylvään omakotialue, Sylvään koulut, Hopun koulu ja keskustan omakotialue. Vammalan keskustaan on noin 500 metriä.
    Toimenpidesuositukset:
    Vanhan sairaalan erillisyys kokonaisuuden osana tulisi säilyttää. Vanhan sairaalan osalta ulkoasua muuttavia uudisrakentamista ja laajennuksia tulee välttää. Mahdollinen uudisrakentaminen tulee sovittaa korostetun tarkkaan nykyiseen rakennettuun ympäristöön mittakaavan, värien, materiaalien ja rakennusten sijoittelun suhteen. Vanhan sairaalan korjauksissa tulisi käyttää perinteisiä materiaaleja, työtapoja ja teknisiä ratkaisuja. Rakennuksen alkuperäiset rakennusosat tulisi pyrkiä säilyttämään
    Kirjalliset lähteet:
    Mäkelä Juha, Vammalan keskustataajaman maisemaselvitys 2000, Vammalan kaupungin tekninen palvelukeskus. Yleistietoa Vammalan aluesairaalasta ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä, Fakstitietoja talon historiasta.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Sastamala
     
    Vammala
     
    Marttila Hallinnollinen alue  

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Vammala. Keskustan osayleiskaava-alueen kulttuuriympäristöinventointi 2004 Sastamala
     
    Vammala
     
    Rakennusinventointi
    Kulttuuriympäristöinventointi
     
    01.01.2004 31.12.2004

Lausunnot

  • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
    Avaa 682 2020 08.12.2020 Sastamala, Ojansuunkatu 1a, purkulupahakemus Vammalan vanhan sairaalarakennuksen purkamiselle Sastamalan kaupunki

Kartta