Tutkimushanke Uramonkatu 9 rakennushistoriaselvitys 2018

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Nimi:
    Uramonkatu 9 rakennushistoriaselvitys 2018
    Hankkeen tyyppi:
    Rakennushistoriaselvitys
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Uramonkatu 9:ssä sijaitsevan huvilarakennuksen rakennushistoriaselvitys on laadittu Tampereen kaupungin toimeksiannosta syksyllä 2018. Selvitys on laadittu Museoviraston julkaiseman Talon tarinat - Rakennushistorian selvitysopas ohjeita soveltaen. Selvityksen sisältö on jaettu kolmeen osaan: kohteen rakennushistoriaan, kohteen nykytilaan ja kohteen arvoihin.

    Rakennushistoriaa käsittelevässä osassa on valotettu paikan ja rakennuksen historiaa nykyhetkestä viime vuosisadan alkuun. Selvitystyön arkistotutkimukset on tehty Tampereen kaupunginarkistossa, Tampereen rakennusvalvonnan arkistossa sekä Tampereen tilapalvelun arkistossa. (Nokian kaupungin rakennusvalvonnan arkistosta ei löytynyt kohteeseen liittyvää tietoa.) Edellä mainittujen arkistojen dokumentoitu aineisto ulottuu nykypäivästä 1940-luvulle. Tätä vanhempi lähdemateriaali on saatu Pispan suvun arkistosta (valokuvat 1920- ja 1930-luvuilta), Pispalan Kirjastoyhdistys ry:n Jasu Terävältä (kooste lehti-ilmoituksista 1910-luvulta) sekä Tammerkoski-lehdestä (valokuva 1910-20-luvun taitteesta). Alkuperäistä piirustusaineistoa 1800-luvun lopulta tai 1900-luvun alusta ei ole löytynyt.

    Kohteen nykytilaa käsittelevään osasan on koottu havainnot rakennuksen lähiympäristöstä ja ulkoasusta sekä dokumentoitu yksityiskohtaisemmin rakennuksen sisätilat tai tilaryhmät rakennusosineen ja pintamateriaaleineen. Inventointi ja kenttätutkimukset on suoritettu paikan päällä tontilla ja kohderakennuksissa. Rakenneavauksia tai väritutkimuksia ei tämän selvityksen yhteydessä ole tehty.

    Selvityksen kolmannessa osassa on pohdittu kohteen merkitystä ja arvoja. Teemoja on tarkasteltu niin maiseman, rakennuksen arkkitehtuurin kuin käyttötarkoituksen näkökulmasta. Osassa on pyritty nostaman esiin seikkoja ja ominaispiirteitä, jotka ovat rakennuksen identiteetin säilymiselle keskeisiä.

    Eri aikakausina toteutettujen muutosten havainnollistamiseksi, selvityksen loppuun on liitetty kohteesta laaditut säilyneisyyskaaviot (pohjapiirustukset ja julkisivut).

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Arkkitehtitoimisto Lasse Kosunen Oy / Ann-Mari Ståhlberg, arkkitehti SAFA
    Hankkeen loppupvm:
    06.11.2018

Media

  • Kohteen kuva

    kansi2.JPG

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Liitetiedostot

  •  

    507_Uramonkatu_RHS.pdf

    • Kuvaus: Loppuraportti 6.11.2018
    Lataa

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Tahmelan huvila / Uramonkatu 9   Tahmela
     
    Uramonkatu 9 muu
     

Kartta