Rakennetun ympäristön kohde Raholan perhetukikeskus - purettu

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Rahola
    Nimi:
    Raholan perhetukikeskus - purettu
    Osoite:
    Voionmaankatu 22
    Kohdetyyppi:
    hoito
    Rakennusten lukumäärä:
    1
    Inventointipäivämäärä:
    01.09.2014

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Raholan lastenkodin kortteli - Rakennusinventointi 2014:

    Raholan lastenkoti sijoittui asemakaavan nro 1499 mukaisesti Voionmaankadun varrelle. Rakennuksen on suunnitellut kaupunginarkkitehti Jaakko Ilveskoski vuonna 1960. Pohjaltaan T-kirjaimen mallinen rakennus on sijoitettu tontin itäreunaan, pohjois-eteläkoordinaatistoon. Suuren tontin länsipuoli muodostettiin pihaksi ja palloilukentäksi. Jaakko Ilveskoski suunnitteli Raholan lastenkodin jälkeen myös Kissanmaan lastenkodin vuonna 1962.

    Lastenkoti on yksikerroksinen rakennus. Varsinaisen kerroksen alla on kellari. Rakennus on ulkoasultaan matalahko ja ilmettä sille antaa epäsymmetrinen harjakatto. Pitkien rakennusmassojen nauhaikkuna korostaa niiden pituutta. Katkoja julkisivuun on jäsennelty punatiilisin ehjin julkisivuosin.

    Rakennus on pohjapiirrokseltaan T-kirjaimen muotoinen keskikäytäväratkaisu. Rakennuksen muoto on mielenkiintoinen ja muodostaa kaksi suojaisampaa pihanosaa, joista toinen avatuu lounaaseen ja toinen luoteeseen. Suojaisten pihaosien yhteydet sisätiloihin jäävät kuitenkin muodostumatta, sillä sekä pääkerroksen että kellarin tasolta puuttuu suora yhteys pihalle pihatason jäädessä kerrosten välitasolle. Erityisesti edullisempaan ilmansuuntaan olevan, lounaaseen aukeavan suojaisan pihaosan suuntaan olisi luonnollista olla sujuva yhteys sisältä. Pääsisäänkäynti on keskeltä itäjulkisivua. Pääkerroksessa oli alunpitäen neljä muuta sisäänkäyntiä, joista yksi on poistettu. Kellarin kulkuyhteys on toteutettu kuilumaisen luiskan avulla. Kaikissa sisäänkäynneissä on muutaman askelman porras. Pääkerroksen siipiosien läpi kulkee käytävä, jonka varrelle asuinhuoneet ja yhteistilat sijoittuvat.

    Länsipuolisen siipiosan liittymäkohtaan oli alunpitäen sijoitettu avoimemmat ruokailuja olohuone. Tilat muodostivat yhdessä pääsisäänkäynnin kanssa rakennuksen keskeisen ytimen. Ruokailuhuone on myöhemmin muutettu suljetuiksi huonetiloiksi. Korkeampi katto ja olohuoneessakin toistuvat valaisimet muistuttavat aiemmasta yhteisestä käyttötarkoituksesta. Ikkunat on muutettu avattaviksi.

    Historia:
    Raholan lastenkodin kortteli - Rakennusinventointi 2014:

    1960-luvulla Suomessa hyvinvointi lisääntyi. Tämä näkyi julkisen rakentamisen kasvuna. Aikakaudella toteutettiin paljon hallinnon ja kulttuurin rakennuksia, kouluja, teattereita sekä sairaaloita. 1960-luvulla rakentuivat Tampereella myös Tesoman sekä Peltolammin kaupunginosat, jotka kokonaan uusina alueina totetuivat aluerakentamisen menetelmin. Muita saman aikakauden julkisen rakentamisen kohteita ovat Lielahden kirkko (1961), Tampereen yliopistollisen sairaalan keskussairaala (1962), Sampola (1962), Tampereen poliisitalo (1963), Hakametsän jäähalli (1965).

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Raholan lastenkodin kortteli - Rakennusinventointi 2014:

    Lastenkodin valmistuessa vuonna 1961 alueelle oli rakennettu omakotitaloja tontin lounaispuolella, Ippisenkadun molemmin puolin. Lastenkodin tontin eteläpuoli oli avointa peltoa Pyhäjärven rantaan saakka. Tontin pohjoispuolen Piikahaka oli puustoista aluetta. Rakennus syntyi avoimein ja metsäisen ympäristön rajalle.

    Toimenpidesuositukset:
    Raholan lastenkodin kortteli - Rakennusinventointi 2014:

    Rakennus vaati merkittävää kunnostamista. Sen tilat eivät kokonsa sekä monien portaiden vuoksi sovellu tontille suunniteltuun kehitysvammaisten asuinkäyttöön. Rakennuksella ei ole sellaisia arkkitehtonisia arvoja, jotka edellyttäisivät rakennuksen asemakaavallista suojelua. Mikäli rakennus päätetään purkaa, tulee uuden rakentamisen kunnioittaa lähiympäristön rakennusten sijoitustapaa ja rytmiä sekä muodostaa alueelle ympäristöön soveltuva uusi rytmiä toistava rakennustyyppi.

    Kirjalliset lähteet:
    Asemakaavoituksen yhteydessä on laadittu rakennusinventointi. Maija Villanen, Tampereen kaupunki, Maankäytön suunnittelu 2014.

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Rahola Hallinnollinen alue  

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Raholan lastenkodin kortteli - Rakennusinventointi Tampere
     
      Rakennusinventointi
     
    01.01.2014 01.09.2014
    Avaa Asuinalueiden inventointi ja arvottaminen (1940-1960-luvut) - HIPPOSKYLÄ, RANTAPERKIÖ, RAHOLA, JÄRVENSIVU, RAUTAHARKKO, TAATALA (ns. EHYT -hanke) Tampere
     
      Rakennusinventointi
     
    01.09.2010 31.12.2010

Kartta