Rakennetun ympäristön kohde Haro

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Sastamala
  Vanha kunta:
  Vammala
  Kylä:
  Haroinen
  Nimi:
  Haro
  Osoite:
  Elliläntie 55
  Kohdetyyppi:
  maatalous
  Historiallinen tilatyyppi:
  kantatalo
  Nykyinen tilatyyppi:
  muu tila
  Rakennusten lukumäärä:
  7
  Inventointipäivämäärä:
  05.08.2003

Kulttuurihistorialliset arvot

 •  
  Historiallinen arvo:
  asutushistoria
  Ympäristöarvo:
  maisemallisesti keskeinen sijainti
  Arvojen perustelu:
  Haro on vanha yksinäistila, jonka asuintontti on peräisin 1600-luvulta. Vanhasta rakennuskannasta ovat äsilyneet navetta ja maakellari. Tilakeskus sijaitsee lähellä rantaa, metsäsaarekkeen päässä. Tilakeskuksen ympärillä aukeavat laajat peltomaisemat.

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Haron metsäisen kallion päälle ja juurelle väljästi sijoittuvassa pihapiirissä on asuinrakennus 1922-l/1965-l, kalustovaja (1950- ja 1930-l), maakellari (1800-l), navetta (1800-l), heinäsuulit (1950-l) ja kuivuri (1990-l).

  Asuinrakennus on rakennettu kivijalalle vuonna 1922. Rakennust aon laajennettu matalalla lisäsiivellä vuonna 1965. Samalla ikkunat ja kuisti on muutettu. Vanha umpikuisti on pihapiirissä leikkimökkinä.

  Navetta on rakennettu pitkänurkkaisena, vuoraamattomana hirsirakennuksena kivijalalle. Päätykolmiot ovat pystylautaa. Rakennuksen väri on punainen. Satulakatto on katettu aaltopellillä. Rakennus on edelleen käytössä.

  Pihapiirin laidalla on rinteessä kivirakenteinen maakellari, joka on rakennettu erikokoisista ja vähän lohkotuista kivistä. Tynnyriholvi.

  Historia:
  Perinteisesti Haron kruununpuustelli on muodostanut Haroisten kylän. Kyynälän (Haroinen) kylässä mainitaan olleen yksi talo 1560-luvulla. Seuraavan vuosisadan maakirjakartassa talo on sijoitettavissa nykyiselle paikalle, kallioiselle metsäsaarekkeelle, peltojen keskelle. Nykyinen Haron tila on erotettu vuonna 1931.

  Haron kruununpuustelliin on kuulunut Kuparisuo-niminen torppa, joka perustettiin vuonna 1885 ja yhdistettiin takaisin taloon vuonna 1906.

  Nykyinen suku on viljellyt tilaa 1900-luvun alkupuolelta, jolloin Juho Haro tuli Hämeenkyröstä ensin valtion omistaman tilan vuokraviljelijäksi ja vuodesta 1928 alkaen varsinaiseksi omistajaksi. Hänen jälkeensä isäntänä oli Frans Mäkelä 1930-luvulta 1960-luvulle, jonka jälkeen hänen poikansa on viljellyt tilaa.

  Ympäristö ja pihapiiri:
  Haron pihapiiri sijoittuu peltojen keskellä olevan kallioisen metsäsaarekkeen eteläpäähän. Rakennukset ovat matalan kallion päällä ja juurella. Asuinrakennuksen vieressä on pieni hyötypuutarha, jossa on omenapuita ja marjapensaita.
  Toimenpidesuositukset:
  Uudisrakentamisen ja muun maankäytön yhteydessä tulisi selvittää pihapiirin mahdollisesti jääneet asutushistorialliset rakenteet. Tilakeskusta ympäröivä maisema tulisi säilyttää avoimena.
  Kaava:
  Seutu/maakuntakaava 1997.
  Kirjalliset lähteet:
  Suuri maatilakirja II, 1964. Selander Väinö, Torpparilaitos ja sen kehitys Karkussa, Tyrvään seudun museo ja kotiseutuyhdistyksen julk. VI, 1939. Maarekisteri Vammalan kaupungista, Varsinais-Suomen maanmittauslaitoksen arkisto, Turku.
  Suulliset lähteet:
  Osmo Mäkelä, haastattelu elokuussa 2003.

Kuvat

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Avaa Sastamala
   
  Vammala
   
  Haroinen Hallinnollinen alue  
  Avaa Sastamala
   
    Rautaveden länsirannan kirkkojen kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Vammala. Rautaveden länsirannan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2003. Sastamala
   
  Vammala
   
  Kulttuuriympäristöinventointi
   
  01.01.2003 31.12.2003