Rakennetun ympäristön kohde Jussila

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Sastamala
  Vanha kunta:
  Vammala
  Kylä:
  Mäenkylä
  Nimi:
  Jussila
  Osoite:
  Raipiontie 35
  Kohdetyyppi:
  maatalous
  Historiallinen tilatyyppi:
  osatalo
  Nykyinen tilatyyppi:
  muu tila
  Rakennusten lukumäärä:
  4
  Inventointipäivämäärä:
  12.03.2003

Kulttuurihistorialliset arvot

 •  
  Rakennushistoriallinen arvo:
  rakennusperinteinen
  Historiallinen arvo:
  sosiaalihistoria
  Ympäristöarvo:
  maisemallisesti keskeinen sijainti
  Arvojen perustelu:
  Rakennukset, asuinrakennus, navetta ja suuli ovat näkyvällä paikalla kylän peltoalueella. Jussila on Mäkelän isännän veljelle 1900-luvun alussa lohkottu pieni tila, jonka rakennukset liittyvät kylän kulttuuri- ja sosiaaliseen historiaan ja maisemaan.

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Jussilan varsinaisessa vanhassa pihapiirissä ovat asuinrakennus (1914) ja navetta (1910/20-l). Sen lisäksi lähistöllä on uusi päärakennus (1970-l alkup.) ja suuli(1950-l) Uusi päärakennus on tontilla 2-4.

  Asuinrakennus on pohjaltaan perinteinen paritupa. Rakennus (6x15) on rakennettu lohkotuista kivistä tehdylle kivijalalle, ei laastia. Lyhytnurkkainen hirsirunko on vuorattu punaiseksi maalatulla peiterimavuorauksella. Ikkunoiden vuorilistat ja nurkkalistat ovat valkoisia. Ikkunat ovat 6-ruutuiset 1960-luvulta. Päädyissä on vintillä alkuperäinen ruutuikkuna. Satulakatto on katettu betonitiilellä. Kuisti on rakennettu 1950-luvulla, runsaasti 1-ruutuisia ikkunoita. Säästöbetoniportaat ovat vaurioituneet roudan vaikutuksesta. Kuisti ja sisätilat ovat säilyneet 1950/60-luvun asussa mm. lakattua paneelia/vaneria ja haltexlevyjä. Pirtissä on pönttöuuni. Vanhat keittiökaapit.

  Navetassa on roudan runtelema betonisokkeli. Keskiosa on hirsirakenteinen, päädyt lautaa. Runko vuorattu punaiseksi maalatulla pystylaudoituksella, listat valkoiset. Ruutuikkunat, päädyissä on pyöreä koristeikkuna. Satulakatto on katettu profiilipellillä.

  Historia:
  Jussila on lohkottu Mäkelän kantatilasta isännän veljelle Juho Stefanus Mäkelälle 1910-luvulla. Uudeksi talon- ja sukunimeksi tuli isännästä johdettu Jussila. Asuinrakennus saatiin Mäkelän pihapiirissä olleesta meijerirakennuksesta, joka siirrettiin vuonna 1914 nykyiselle paikalle. Juhon jälkeen isäntänä oli poika Matti Jussila 1950-luvulta aina vuoteen 1985. Jussilan koko oli noin 10 hehtaaria, josta pääosa oli peltoa. Sopivan rakennuspaikan puuttumisen vuoksi tilakeskus jouduttiin tekemään pellolle. Myöhemmin tilaan ostettiin läheisestä rinteestä maapala, jolle rakennettiin 1970-luvun alkupuolella uusi päärakennus. Samassa yhteydessä luovuttiin eläimistä. Nykyisin tilan pellot ovat vuokralla. Vanha päärakennus jäi varastokäyttöön uuden valmistumisen jälkeen. Rakennukset pyritään säilyttämään.
  Ympäristö ja pihapiiri:
  Vanha asuinrakennus ja navetta sijaitsevat pellolla, lähellä metsän reunaa. keskellä. Metsän puolella on 1970-luvun päärakennus. Pohjoispuolella on metsäharjanne, jolla sijaitsevat kylän kantatalot. Muuten ympärillä aukeaa laaja peltoalue, jonka reunoilla on useita eri kylien kantataloja. Pihaa suojaavat rakennusten lisäksi muutama omenapuu. Kantatalojen lisäksi Heinoontien varressa on muutama eri-ikäinen asuinrakennus.
  Toimenpidesuositukset:
  Rakennetun ympäristön (asuinrakennus, navetta ja suuli) säilymiseen kokonaisuutena tulee kiinnittää huomiota. Pihapiiri ja sitä ympäröivä avoin peltomaisema tulisi säilyttää nykyisessä asussaan. Rakennusten korjaus- ja muutostöissä tulisi käyttää perinteisiä materiaaleja, työtapoja ja teknisiä ratkaisuja. Mahdollinen uudisrakentaminen tulee sovittaa nykyiseen rakennuskantaan mittakaavan, värien, materiaalien ja rakennusten sijoittelun suhteen.
  Kaava:
  Seutu/maakuntakaava, 1997
  Kirjalliset lähteet:
  Maarekisteri Vammalan kaupungista, Varsinais-Suomen maanmittauslaitoksen arkisto, Turku.
  Suulliset lähteet:
  Jussila, haastattelu syyskuussa 2003

Kuvat

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Avaa Sastamala
   
  Vammala
   
  Mäenkylä Hallinnollinen alue  
  Avaa Sastamala
   
  Vammala
   
  Mäenkylä, kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  
  Avaa Sastamala
   
    Rautaveden länsirannan kirkkojen kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Vammala. Rautaveden länsirannan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2003. Sastamala
   
  Vammala
   
  Kulttuuriympäristöinventointi
   
  01.01.2003 31.12.2003