Tutkimushanke Köpinsaari koekaivaus ja Himaussaari tarkkuusinventointi 2014.

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Vesilahti
    Nimi:
    Köpinsaari koekaivaus ja Himaussaari tarkkuusinventointi 2014.
    Hankkeen tyyppi:
    Koekaivaus
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Köpinsaaressa oli tarkoitus selvittää ulottuuko rautakautnen kalmisto suunniteltujen muuntajan ja maasähkökaapelin linjalle. Himaussaaresa oli tarkoitus selvittää tarkkuusinventoinnin keinoin sijaitseeko suunnitellun sähkökaapelilinjan kohdalla muinaisjäännöksiä.

    Köpinsaaressa maakaapelilinjalta ja uuden muuntajan paikalta havaittiin merkkejä ihmisen toiminnasta. Ainoa ajoittavat löydöt ovat (tiilenkappaleet) ovat historialliselta ajalta. Mitään selvää kulttuurikerrosta tai rakennetta ei löytynyt. Himaussaaressa inventoidulla alueella ei sijaitse muinaisjäännöstä.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Mikroliitti oy: Hannu Poutiainen, Teemu Tiainen ja Toni Paukku
    Hankkeen alkupvm:
    03.03.2014
    Hankkeen loppupvm:
    09.03.2014

Tekstitiedot

  •  
    Johdanto:
    Elenia oy oli rakentamassa sähkökaapelilinjaa Vesilahden länsiosassa. Suunniteltu linja kulki Köpinsaaren kärjessä rautakautisen kalmistoalueen läpi. Sähkökaapelilinjaan liittyvä uuden muuntajan paikka oli suunnitelya aivan kalmistoalueen koilislaidan tuntumaan. Pirkanmaan maakuntamuseo edellytti lausunnossaan ja antamissaan ohjeissa, että uuden muuntajan paikalla ja sille jotavalla noin 15 metrin mittaisella rakentamattomalla alueella on suoritettava arkeologinen koekaivaus.

    Elenia Oy:n tekemä sähkökaapelointi ulottui myös Köpinsaaren itäpuolella sijaitsevaan Himaussaareen, jossa Pirkanmaan maakuntamuseon ohjeiden mukaan alueella oli suoritettava arkeologinen tarkkuusinventointi.

    Hankealue:
    Köpinsaaren tutkimusalue sijaitsee Vesilahden saarikunnassa ja sieltä tunnetaan rautakautinen kalmisto. Köpinsaaren röykkiö kalmisto sijaitsee saaren pohjoisosassa, kivisellä moreeniniemellä, pyhäjärven vesistöön kuuluvan Mantereenjärven rannalla.

    Pienehkö ja matala Himaussaari sijaitsee Köpinsaaresta pari sataa metriä itään. Valtaosa saaresta on entistä peltoa, joka on nykyisen nurmella tai kesannolla.

    Aikaisemmat hankkeet:
    Köpinsaari: A.O Heikel 1896 tarkastus, V Maajoki 1939 inventointi, A-L Hirviluoto 1963 tarkastus ja 1964 tarkastus ja kaivaus, P Lahtiperä 1965 ja 1966 kaivaus, O. Soininen 1992 kartoitus, L. Tuomi 1992 kasvillisuuskartoitus, J Pukkila & V Laakso 1995 inventointi.

    Himaussaari: Pirkanmaan maakuntamuseo 2014 tarkastus.

    Menetelmät:
    Molemmissa saarissa arkeologisina kenttätyömenetelminä käytettiin koekuopistusta (lapiolla ja lastalla), maannäytekairauksia (käsikairalla, pesä 1 cm) ja simänvaraista havainnointia sekä metallinetsintää.

    Tulokset:
    Köpinsaaren koekuopista ei paljastunut mitään selviä merkkejä kiinteästä muinaisjäännöksestä, rakenteesta tai kulttuurikerroksesta. koekuopista 1 ja 2 havaittiin kuitenkin merkkejä ihmisen toiminnasta. Löytyneet tiilenpalat viittaavat (myöhäiselle) historialliselle ajalle. Palanut savi voi olla peräisin niin historialliselta ajalta kuin esim. rautakaudelta. Samoin noki ja hiilenhiput maannoksessa.

    Himaussaaren koekuopissa todettiin normaali muokkauskerros ja sen alapuolinen savi/hiesu. Linjan vierellä olevat rökkiöt todettiin 1990-luvulla tehdyn kaivon kaivamisesta syntyneiksi maakasoiksi. Himaussaaressa suoritetussa arkeologisessa tarkkuusinventoinnissa ei havaittu mitään arkeologisesti merkittävää tai edes siihen viittaavaa.

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Vesilahti
     
      Köpinsaari Saarela
     
      922010022 kivirakenteet
    kultti- ja tarinapaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös rautakautinen
     

Kartta