Rakennetun ympäristön kohde Aarikanranta

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Sastamala
  Vanha kunta:
  Vammala
  Kylä:
  Heinonen
  Nimi:
  Aarikanranta
  Osoite:
  Heinoontie 383
  Kohdetyyppi:
  opetus
  Historiallinen tilatyyppi:
  tontti
  Nykyinen tilatyyppi:
  tontti
  Rakennusten lukumäärä:
  2
  Inventointipäivämäärä:
  17.07.2003

Kulttuurihistorialliset arvot

 •  
  Rakennushistoriallinen arvo:
  rakennusperinteinen
  Historiallinen arvo:
  sivistyshistoria
  Ympäristöarvo:
  maisemakokonaisuus
  Arvojen perustelu:
  Kansakoulu on säilynyt päällisin puolin rakentamisaikansa, 1930-luvun asussa. Liittyy kiinteästi Heinoon kylämaisemaan ja historiaan.

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Heinoon koulurakennus on rakennettu 1930-luvun alkupuolella Pihan pohjoissivulla on matala, 1960-luvulla rakennettu opettajan asuinrakennus. Tontilla on myös samalta ajalta oleva talousrakennus. Rannassa on nykyisen tontin ulkopuolella pieni saunarakennus, joka on kuulunut kouluun.

  Koulurakennus on rakennettu kivijalalle. Hirsirunko on vuorattu kolmeen kenttään jaetulla ulkovuorauksella. Alhaalla ja ylhäällä on peiterimavuoraus, keskellä on käytetty keilapontattua vaakalaudoitusta. Rakennuksen väri on kuoriutuva punainen, ilmeisesti lateksipohjaista. Listat ovat valkoiset. Rakennus on vinkkelinmuotoinen, pohjoispäässä on poikkipääty. Sen jatkeena on vielä pulpettikattoinen kylkiäinen. Ikkunat ovat suurehkot T-puitteiset ikkunat, vanha lasia. Ikkunoiden vuorilaudat ovat valkoiset ja reunoista osittain viistetyt. Päätykolmioissa on T-puitteiset kiilaikkunat, vuorilaudat koristeelliset. Kiilaikkunoiden yläpuolella on pieni tympanon -koriste. Satulakatto on saumattua peltiä, väri on vihreä. Jalkarännit. Kattotuolien päissä on profilointia. Rakennuksen julkisivun puolella on kaksi umpikuistia, jossa on ruskeaksi maalatut 8 peiliset pariovet. Niiden yläpuolella ovat kookkaat ikkunat. Katto muodostuu pulpettikatosta, jonka keskellä on kuistin levyinen vastaharja. Lounaissivulla on kaksi sisäänkäyntiä, joiden päällä on pieni, satulakattoinen ja klassististyylinen katos.

  Historia:
  Heinoon kansakoulu aloitti toimintansa vuonna 1899. Koulu toimi kylän taloissa aina 1930-luvulle, jolloin Aarikan talon maille valmistui nykyinen rakennus. Rakennuksen pohjoispäässä oli opettajan asunto. Koulu oli sota-aikana osittain armeijan käytössä. Heinoon ala-aste lakkautettiin vuonna 1997. Rakennuksessa on toiminut mattokutomo ja siinä on pidetty mm. huutokauppoja.
  Ympäristö ja pihapiiri:
  Kansakoulu sijaitsee Heinoon vanhan kyläkeskustan eteläpuolella Heinoontien ja rannan välissä. Heinoontieltä koululle vie rypsipellon poikki pihatie, jota reunustaa koivukuja. Eteläpuolella on metsäinen mäkialue, Aarikanvuori. Koulun ja rannan väliin on vuonna 2003 valmistunut Heinoon metsästysseuran mökki. Koulun edessä on pieni hiekkapiha, jota lehtipuut reunustavat. Kaakkoispuolella on epämääräistä tavaraa mm. kylmäkontti ja romua.
  Toimenpidesuositukset:
  Koulurakennus tulee säilyttää ja sen korjaustoimenpiteissä tulee huomioida rakennuksen ominaispiirteet, kuten materiaalit, rakennustapa ja tekniikka. Koivukuja tulisi säilyttää ja pihapiiriä ympäröivä peltomaisema tulisi säilyttää avoimena.
  Kaava:
  Seutu/maakuntakaava, 1997
  Kirjalliset lähteet:
  A. Rakennetun ympäristön selvitys, Tarmo Peltonen, Vammalan - Mouhijärven kulttuuriympäristöjen kehityshanke/selvitysvaihe, 1997.

Kuvat

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Avaa Sastamala
   
  Vammala
   
  Heinonen Hallinnollinen alue  
  Avaa Sastamala
   
  Vammala
   
  Heinosen kylä Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  
  Avaa Sastamala
   
    Rautaveden länsirannan kirkkojen kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Vammala. Rautaveden länsirannan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2003. Sastamala
   
  Vammala
   
  Kulttuuriympäristöinventointi
   
  01.01.2003 31.12.2003