Rakennetun ympäristön kohde Nuutti (Knuutti)

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kuhmoinen
    Kylä:
    Päijälä
    Nimi:
    Nuutti (Knuutti)
    Osoite:
    Päijälänraitti 13, Kuhmoinen
    Inventointipäivämäärä:
    17.12.2012

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Nuutti inventointiin vuonna 1989, koska se kuuluu oleellisesti Päijälän raittikylän vanhaan miljööseen. Tilan rakennukset olivat säilyneet hyvin 1800-luvun asussa, vaikka alkoivatkin inventoinnin aikana rapistua. Kohde arvotettiin vuonna 1989 rakennushistoriallisesti ja maisemallisesti merkittäväksi.

    Knuutti eli Nuutti on historiallisesti, rakennushistoriallisesti ja maisemallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö Kuhmoisten kirkonkylässä yhtenä alueen vanhimmista kantatiloista. Pihapiiri muodostaa yhtenäisen ja hyvin säilyneen kokonaisuuden Päijälänraitin varteen.

    Nuutti kuuluu valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriymäristöön (RKY 2009) Päijälän raittikylään ja on oleellinen osa sitä. Alueen kuvailutekstissä se mainitaan yhtenä parhaiten säilyneistä kohteista alueella.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Vuoden 1989 inventointitietojen mukaan Nuutin tilakeskus sijoittuvat Päijälänraitin varteen. Raitilla oli muita vanhoja rakennuksia 1800-luvulta, mutta pohjoispuolella oli juuri valmistuneita uusia rivi- ja omakotitaloja.

    Nuutti eli Knuutti eli Muurahainen on Kuhmoisten vanhimpia kantataloja. Se on ollut varmuudella asuttu jo 1660-luvulla, mutta nimi saattaa olla vanhempikin. Nuutin pihapiirissä sijaitsee kymmenkunta rakennusta: muun muassa päärakennus, maitohuone, navetta, hevostalli ja työkaluvaja, puuliiteri, sauna, rivi- ja jyväaitta ja lato. Päärakennuksen pirttipuoli on rakennettu suuren tulipalon jälkeen 1700-luvun lopulla tai 1800-luvun alussa. Rakennusta jatkettiin 1800-luvulla. Ulkorakennukset ovat pääasiallisesti 1800-luvulta; navetta on rakennettu vuonna 1920.

    Päijälänraitti tuli kaavoituksen piiriin 1970-luvulla. Vuonna 1989 raitin ympäristö oli jo kokenut ratkaisevia muutoksia. Nuutti oli säilynyt hyvin alkuperäisessä asussa, mutta tila oli alkanut rapistua hoidon puutteessa. Esimerkiksi navetan katto oli romahtamaisillaan.

    Nuutti eli Knuutti on vuonna 2012 hyvässä kunnossa, ja siten säilynyt hyvin. Nykyisen omistajan mukaan kaikki rakennukset on katetu uudestaan, päärakennuksen ikkunat on uusittu vanhan mallin mukaisesti ja rakennukseen on laitettu uusi vuoraus ja maalipinta vuonna 1996. Inventointitietojen mukaan navetan kattaminen pellillä oli suunnitelmissa vuonna 1995.

    Historia:
    Vuoden 1989 inventoititiedot kertovat seuraavaa:

    1700-luvun puolivälissä Kuhmoisten kirkonkylä oli maan suurimpia ryhmäkyliä. Tuolloin Päijälän raitin varrella oli kirkolta päin oikealla puolella tietä Hukki, Hovila, Täppinen ja Muurahainen (myöhemmin Knuutti). Suurkylä hajosi 1753 ja 1783 palojen jälkeen. Knuutti eli Nuutti jäi Päijälän raitille entiselle paikalleen tien varteen. Nuutti on ollut aikaisemmin Muurahainen, joka puolestaan on ollut Kuhmoisten vanhimpia kantatiloja. Se on ollut varmuudella asuttu jo 1660-luvulla, mutta nimi saattaa olla vanhempikin. Nimi saattaa olla paikallinen tai kysymyksessä on vanha etelähämäläinen sukunimi.

    Nuutin pirttipuoli on rakennettu Päijälän palon jälkeen 1700-luvun lopulla tai 1800-luvun alussa. Muu osa siitä on jonkin verran myöhäisempi ajoittuen 1800-luvun puolivälin jälkeiseksi. Tilan vanha maatalousrakennukset olivat vuonna 1989 säilyneet, vaikka olivatkin hiljalleen rappeutumassa. Tilalla oli vielä muun muassa hevostalli ja työkaluvaja, ulkohuoneet, lahtihuoneet, puuliiteri, sauna, jyvämakasiini, suuri riihi ja olkilato. Rakennukset ovat 1800-luvulta.

    Inventointitietojen mukaan päärakennus uusittiin 1930-luvulla. Myös 1960-luvulla tehtiin perusteellinen remontti, jolloin taloon saatiin vesi- ja viemäriputket ja sähkö. Tuolloin rakennuksen sisälle rakennettiin sauna ja WC. Pirtti on säilynyt verrattain hyvin alkauperäisessä asussaan. Tila on ollut usean sukupolven ajan saman suvun hallussa. Sen aikaisempi isäntä oli Kalle Lättilä. Hän oli monipuolinen liikemies ja lisäksi hänellä oli paljon luottamustehtäviä. Hänellä on herrastuomarin arvo.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Asuinrakennus Päijälänraitti 13, Kuhmoinen asuinrakennus - muu
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Navetta Päijälänraitti 13, Kuhmoinen navetta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Talli+valjashuone Päijälänraitti 13, Kuhmoinen talli
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Ulkorakennukset Päijälänraitti 13, Kuhmoinen piharakennus
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Maitohuone Päijälänraitti 13, Kuhmoinen muu
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Kuhmoinen
     
      Päijälän raittikylä    

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Kuhmoisten modernin rakennusperinnön inventointi Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.05.2012 30.11.2012

Kartta