Rakennetun ympäristön kohde Sahan asuin- ja konttorirakennus

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kuhmoinen
    Kylä:
    Lästilä
    Nimi:
    Sahan asuin- ja konttorirakennus
    Osoite:
    Sahatie 3, Kuhmoinen
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Inventointipäivämäärä:
    17.12.2012

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Valtakunnallisesti arvokas.

    Sahan asuin- ja konttorirakennus arvotettiin vuonna 1989 historiallisesti, rakennushistoriallisesti ja maisemallisesti merkittäväksi. Vuoden 1989 inventoinnin mukaan rakennus edustaa hyvin 1920-luvun klassismia puurakennustaiteen alalla. Rakennus kuuluu olennaisesti vanhan sahan miljööseen ja sillä on siten paitsi maisemallinen myös kulttuuri- ja paikallishistoriallinen merkitys.

    Sahan asuin- ja konttorirakennus kuuluu valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön, Kuhmoisten Sahan lahden aluelle. Ennen toista maailmansotaa, jälleenrakennuskaudella ja sen jälkeen muotoutunut Kuhmoisten sahan rakennuskanta koneistuksineen on merkittävä pala teollisuushistoriaamme. Kohde on säilyttänyt hyvin kulttuurihistorialliset arvot.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Vuoden 1989 inventoinnin mukaan Sahan asuin- ja konttorirakennus on rakennettu 1926-27. Kaksikerroksinen kartanomainen rakennus on John Malmbergin suunnittelema. Siinä on porakiviperusta ja hirsirunko. Vuonna 1989 rakennuksessa oli peltikatteinen aumakatto sekä ulkovuorauksena pystylaudoitus. Ulkoväritykseltään rakennus oli vaaleanharmaa ja valkoinen. Asuinpinta-alaa rakennuksessa on yli 300 neliötä.

    Sahan asuin- ja konttorirakennuksen ulkoasussa oli 1980-luvun lopulla havaittavissa runsaasti piirteitä 1920-luvun klassismista. Rakennuksen nurkkia oli korostettu pilasterimaisella pystylaudoituksella. Lisäksi sokkelilinjaa oli korostettu leveällä vaakalaudoituksella. Pitkien julkisivujen sisäänkäyntejä korosti kattorakenteessa oleva kaarevalinjainen päätyosa.

    Vuoden 1989 inventoinnin mukaan sahan asuin- ja konttorirakennus sijaitsee mäellä, luonnonkauniilla paikalla saha-alueen länsilaidalla lähellä kirkonkylän keskustaa. Rakennusta ympäröi laaja piha-alue. Vuonna 1989 asuin- ja konttorirakennuksen vieressä sijainneet saha-alueen rakennukset olivat jääneet asumattomiksi.

    Vuoden 1989 inventoinnissa arvioidaan, että saha-alue tulee olemaan muutostöiden alaisena ja siten ainakin rakennuksen ympäristö tulee kokemaan muutoksia. 1980-luvun lopun uudessa kaavaluonnoksessa rakennukseen ei kohdistunut uhkatekijöitä muutoin kuin muuttuvan ympäristön suhteen.

    Vuonna 1989 sahan asuin- ja konttorirakennus oli hyväkuntoinen ja hoidettu. Rakennus oli määritelty Keski-Suomen seutukaavaliiton alueluettelossa rakennushistorialliseksi kohteeksi. (Alueen merkintä ja numero: S2 2219.)

    Sahan asuin- ja konttorirakennus on säilynyt hyvin ja rakennusta on kunnostettu viime vuosina. Myös pihapiirin on hyvin hoidettu. Asuinrakennuksen lisäksi pihapiirissä on leikkimökki (1929-1930), aumakattoinen ulkorakennus 1900-luvun alkupuolelta ja noin 1960-1970-luvulta oleva sauna- ja ajanviettorakennus.

    Historia:
    Vuoden 1989 inventointitietojen mukaan asuin- ja konttorirakennus sijaitsee saha-alueella, joka on perustettu Korppilan tilan maille 1910-luvulla. Sahan johtajan asuinrakennus, joka oli samalla myös sahan konttorirakennus, valmistui vuosina 1926-27. Rakennuksen on suunnitellut John Malmberg. Muutostöitä rakennuksessa on tehty 1930-luvun ja 1980-luvun lopun välillä melko vähän. Näkyvin jälkeen päin tehty lisäys on länsipäädyn korkea keskuslämmityspiippu - keskuslämmitys rakennukseen asennettiin 1950-luvulla. Toinen 1950-luvulla tehty muutos oli eteläsivulla olleen avokuistin muuttaminen umpikuistiksi.

    Rakennusta ympäröivää piha-aluetta varten on vuonna 1928 tehty puutarhasuunnitelma, jota ei kuitenkaan ole toteutettu sellaisenaan. Asuinrakennuksen länsipuolella sijaitsee pitkänomainen autotalli-sauna-pakarirakennus, joka on rakennettu vuonna 1926. Sen pohjoispäädyssä on alunperin ollut kolmen auton tallit sekä eteläpäässä sauna ja pakaritupa. Vuonna 1989 tontilla oli lisäksi uusi sauna- ja uima-allasrakennus sekä leikkimökki.

    Sahan asuin- ja konttorirakennuksen pääasukkaana oli alusta lähtien johtaja Peltosen perhe. Aluksi Emil Peltonen (syntynyt v. 1888 Pornaisissa) toimi sahan isännöitsijänä, mutta myöhemmin toimitusjohtajana. Hän meni naimisiin saha-alueen vieressä sijainneen Hinskalan talon tyttären, Tyyne Hinskalan, kanssa. Vuonna 1989 rakennuksessa asui sahan silloinen toimitusjohtaja, sahanomistaja Emil Peltosen poika, Juhani Peltonen.

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Avaa   Saunarakennus Sahatie 3, Kuhmoinen sauna
     
    Avaa   Ulkorakennus Sahatie 3, Kuhmoinen muu
     
    Avaa   Leikkimökki Sahatie 3, Kuhmoinen leikkimökki
     
    Avaa   Sahan asuin- ja konttorirakennus Sahatie 3, Kuhmoinen asuinrakennus - muu
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Kuhmoinen
     
      Kuhmoisten sahan lahti   teollisuusalue
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Kuhmoisten modernin rakennusperinnön inventointi Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.05.2012 30.11.2012

Kartta