Rakennetun ympäristön kohde Ylä-Kökkö

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Sastamala
  Vanha kunta:
  Vammala
  Kylä:
  Karimäki
  Nimi:
  Ylä-Kökkö
  Osoite:
  Heinijärventie 47
  Historiallinen tilatyyppi:
  kantatalo
  Nykyinen tilatyyppi:
  tontti
  Rakennusten lukumäärä:
  6
  Inventointipäivämäärä:
  15.07.2003

Kulttuurihistorialliset arvot

 •  
  Rakennushistoriallinen arvo:
  rakennusperinteinen
  Historiallinen arvo:
  asutushistoria
  Ympäristöarvo:
  maisemakokonaisuus
  Arvojen perustelu:
  Ylä-Kökkö on Karimäen kantataloja. Pihapiirissä on asuinrakennus ja navetta 1900-luvun vaihteesta. Aittamakasiini on 1800-luvulta.

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Ylä-Kökön pihapiirissä ovat asuinrakennus (1900-l vaihde), 2-kerroksinen aitta (1800-l), navetta (1900-l alkupuoli), sauna (1900-l alkupuoli), betonirakenteinen maakellari (1900-luvun puoliväli) ja pieni autotalli/varasto (1990-l)

  Rakennuksiin on myös kuulunut lounaispuolella oleva riihirakennus (1858), joka kuuluu nykyisin Ritarin tonttiin.

  Asuinrakennus on korkean laastilla muuratun luonnonkivisokkelin päällä. Lyhytnurkkainen hirsirakennus on vuorattu sinapinkeltaiseksi maalatulla vaakakeilapontaulla laudoituksella. Päätykolmiot ovat peiterimavuoratut. vaaka- ja pystylaudoitus on erotettu valkoiseksi maalatulla listalla, jonka alaosaan on sahattu puolipyöreätä kuviota. Ikkunat ovat T-karmilliset, väri on ruskea. Nurkka- ja ikkunoiden vuorilistat ovat valkoiset. Ikkunoiden vuorilaudat ovat tyyliltään klassiset. Rakennuksessa on kaksi kuistia.

  Aittarakennus on rakennettu nurkkakiville. Pitkänurkkaisen hirsirakennuksen hirret ovat kirveellä katkaistut. Rakennuksen sivuilla on pienet ikkuna-aukot, joissa on ns. huullosikkunat. Hirsirunko on maalattu punaiseksi, nurkat ovat suojattu valkoiseksi maalatuilla laudoilla. Rakennuksen länsipäässä on ollut ratashuone, joka on purettu pois.

  Hirsirunkoisessa navetassa on kivijalka. Runko on maalattu punaiseksi, nurkkalistat ovat valkoiset. Ikkunat ovat pieniruutuiset, puitteet ovat ruskealla maalatut. Ikkunoiden vuorilistat ovat nurkista ristissä ja väriltään valkoiset.

  Historia:
  Ylä-Kökkö on entinen Kökön kantatilan tilakeskus. Nykyinen Ylä-Kökkö syntyi vuonna 1985 kun tilakeskus erotettiin omaksi 1,1 hehtaarin tontiksi, joka sai nimen Ylä-Kökkö.

  Karimäen tiivis rivikylä sijaitsi 1600- ja 1700-luvulla nykyisen Ollilan tilan kohdalla. Kylän talot, Hattu, Ollila, Kökkö ja Ritari olivat vielä 1840-luvulla vanhalla paikalla. Kökkö on siirretty nykyiselle paikalle 1800-luvun puolen välin jälkeen.

  Kökön talolla on ollut neljä torppaa. Vanhin on Lammi, joka perustettiin vuonna 1829 ja liitettiin takaisin taloon 1865. Mäenpää perustettiin vuonna 1844 ja yhdistettiin taloon 1869. Mäntylä (Mattila) toimi vuodesta 1859 vuoteen 1892. Viimeinen oli Mäkelä, joka perustettiin 1878 ja itsenäistyi 1920.

  Asuinrakennuksen länsipään kamarissa Kaarlo Mäkinen aloitti 1900-luvun alkupuolella yrityksen, joka valmisti aluksi taulunkehyksiä ja myöhemmin myös peilejä. Yritys muutti myöhemmin Nälkälänmäkeen. Nykyisin yritys tunnetaan Finnmirrorina.

  Ympäristö ja pihapiiri:
  Ylä-Kökön pihapiiri on metsäisen kallioharjanteen korkeimmalla kohdalla. Mäkeä ympäröivät kumpuilevat peltoalueet. Mäki on kasvustoltaan rehevää, peittäen rakennukset Heinijärventien suuntaan. Vapaamuotoinen pihamaa on rehevä. Omena- ja luumupuita, marjapensaita, koristekasveja, kasvimaita. Tontille johtaa nuori koivukuja.
  Kaava:
  Kaavoittamaton

Kuvat

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Avaa Sastamala
   
  Vammala
   
  Karimäki Hallinnollinen alue  
  Avaa Sastamala
   
    Rautaveden länsirannan kirkkojen kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Vammala. Rautaveden länsirannan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2003. Sastamala
   
  Vammala
   
  Kulttuuriympäristöinventointi
   
  01.01.2003 31.12.2003