Tutkimushanke Pispalanharju pyykkimettä 1 ja 2, I maailmansodan aikaisten puolustusvarustusten tarkkuusinventointi 2014.

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Nimi:
    Pispalanharju pyykkimettä 1 ja 2, I maailmansodan aikaisten puolustusvarustusten tarkkuusinventointi 2014.
    Hankkeen tyyppi:
    Arkeologinen inventointi
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Suoritettiin tarkkuusinventointi Pispalanharju nimisen kiinteän muinaisjäännöksen alakohteiden Pyykkimettä 1 ja 2 alueella. Tarkoituksena oli selvittää kyseisten alakohteiden osalta alueella mahdollisesti olevien I maailmansodan aikaisten maan alla sijaitsevien puolustusvarustusrakenteiden sijainti ja syvyys niillä alueilla, joille on kohdistumassa uudisrakentamista.

    Tarkkuusinventoinnissa alueelta paljastui linnoituksien betonisia jäännöksiä neljästä koekuopasta niiltä kohdin, joille suunnitelmien mukaan on tarkoitus kohdistaa rakentamista.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Mikroliitti oy: Hannu Poutiainen
    Hankkeen alkupvm:
    09.09.2014
    Hankkeen loppupvm:
    09.09.2014

Tekstitiedot

  •  
    Johdanto:
    Tampereen kaupunki on laatunut suunnitelman Pispalanharjun laella sijaitsevan Pyykkimettän puiston kunnostamiseksi. Suunnitelman johdosta Pirkanmaan maakuntamuseo 10.5.2010 antamassa lausunnossa on todettu, että suunnittelualue sijaitsee kiinteän muinaisjäännöksen Pispalanharju, I maailmansodan puolustusvarustuksen alueella. pirkanmaan maakuntamuseo on antamassaan lausunnossa edellyttänyt arkeologisen koekaivauksen tekemistä muuttuvan maankäytön alueella. Koekaivauksilla selvitetään onko paikalla säilynyt I maailmansodan aikaisia puolustusvarustuksen jäännöksiä ja tutkimusten havaintojen perusteella Pirkanmaan maakuntamuseo päättää puiston kunnostussuunnitelmien toteuttamisen mahdollisuuksista ja tarvittavista jatkotutkimuksista.
    Hankealue:
    Tampere, Pispala, Pispalanharjun muinaisjäännösalueen länsi-lounais osa.

    Aikaisemmat hankkeet:
    Vadim Adel 2001 inventointi,

    Vadin Adel 2008 inventointi

    Menetelmät:
    Pispalanharjun muinaisjäännösalueen länsi-luoteisosan alueelle tehtiin 7 koekuoppaa. Kuopat kaivettiin niille kohdille joihin suunnitelman mukaan on tarkoitus kohdistaa rakentamista. Kuoppien syvyys ja koko valittiin sen mukaan, mikä kulloisessakin kohdassa oli tarkoituksenmukaista tehtävän kannalta. Kuopat kaivettiin kaivinkoneella käyttäen soveltuvin osin eri levyisiä tasateräisiä kauhoja.

    Kaivinkoneella kaivettiin arkeologin valvonnassa varovasti siihen saakka, kunnes ensimmäiset havainnot bunkkerista/suojahuoneesta saatiin. Sen jälkeen rakenteet paljastettiin lapioilla ja, lastoilla ja harjaamalla. Rakenteet dokumentoitiin mittauksin ja valokuvin.

    Tulokset:
    Kenttätyössä alueelta paljastui linnoitteiden jäännöksiä neljästä koekuopasta niiltä kohdin, joille oli suunnitelmien mukaan tarkoitus kohdistaa rakentamista.

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Pispalanharju Pispala
     
    Ylä-Pispala
     
    1000006152 puolustusvarustukset
     
    kiinteä muinaisjäännös uusi aika
     

Kartta