Alue Pitkäjärven-Päilahden kulttuurimaisema

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 • Kunta:
  Orivesi
  Nimi:
  Pitkäjärven-Päilahden kulttuurimaisema
  Alueluokka:
  Maakunnallisesti arvokas maisema-alue

Tekstitiedot

 • Kuvaus:
  Päilahden kulttuurimaisema. Koljonselän Päilahden pohjukassa avautuu edustava viljelysmaisema. Vanha maantie kulkee Mattilan ja Anttilan rakennusryhmän välitse. Lahden pohjukassa sijaitsee Pitkäjärven Liljevikin rakennusryhmiä.

  - Päilahden Mattilan rakennusryhmä on erittäin edustava näyte Oriveden seudun talonpoikaisesta rakennuskulttuurista. Vuonna 1882 vierastuvaksi rakennettua päärakennusta on peruskorjattu pieteetillä. Rakennuksessa on kaunis, viistokulmainen kuisti. Rakentajien kerrotaan olleen Längelmäeltä. Pihan toisella puolen oleva pirttirakennus on vuodelta 1868. Kolmannelta sivulta pihamaata rajaa päärakennuksen ikäinen pitkä aittarivi, jonka harjalla on koristeellinen ruokakellokatos. Luhtisolassa on lehtisahakoristeiset kaiteet. Tilalla on lisäksi kaksi aittaa, joista toinen vuodelta 1842.

  - Päilahden Anttilan päärakennus on 1860-luvulta.

  - Pitkäjärven kylään kuuluva Liljevikin uusrenessanssityylinen päärakennus on rakennettu viime vuosisadan lopulla. Pihassa on pitkä aittarivi ja rannassa perinteinen venetalas.

  [Pirkanmaan seutukaavoitus: Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Julkaisu B 174. Tampereen seutukaavaliitto 1990.]

  Lisätiedot:
  Aiemmin tunnettu nimellä Pitkäjärven kulttuurimaisema.

Tutkimushankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointi 2013 Hämeenkyrö
  Ikaalinen
  Kangasala
  Nokia
  Orivesi
  Pirkkala
  Punkalaidun
  Pälkäne
  Tampere
  Urjala
  Virrat
  Ylöjärvi
  Sastamala
   
      01.01.2012 31.12.2013