Tutkimushanke Kangasala, Tervaniemi arkeologinen tarkkuusinventointi 2022

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kangasala
    Nimi:
    Kangasala, Tervaniemi arkeologinen tarkkuusinventointi 2022
    Hankkeen tyyppi:
    Arkeologinen inventointi
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Kangasalan Kuhmalahden Tervaniemessä tehty arkeologinen tarkkuusinventointi liittyi alueen maakaapelointihankkeeseen. Tarkkuusinventointi kohdistui Tervaniemen historiallisen kylänpaikan alueelle.

    Suunnitellut maakaapelit sijoittuvat osin Tervaniemi -tien laitaan, johon tehdyistä koekuopista paljastui jopa 60 cm paksuja historiallisen ajan sekoittuneita kerroksia.

    Koekuopat 1-7 sekä suunniteltu muuntamonpaikka sijoittuvat heinää kasvavalle joutomaalle. Suunnitellun linjan ympäriltä, laonneen kasvillisuuden seasta pilkisti useita kiviä, joista osa vaikutti olevan rakenteiden osia. Koekuopista 4, 5, 10 ja 11 todettiin mahdollisia historiallisen ajan kiveyksiä tai kivirakenteita. Koekuopista 10 ja 11 todetut kiveykset/rakenteet olivat epämääräisempiä kuin koekuopista 4 ja 5 todetut kiveykset/rakenteet. Myös paikalla tuodun muuntamon alta pilkisti mahdollinen kivirakenne, mutta sen päälle ollut muuntamo esti sen tarkemman havainnoimisen.

    Mikäli maakaapeleille pitää etsiä vaihtoehtoisia reittejä, voisi Mattilan talolle vievä nimetön pihatie olla tällainen vaihtoehto. Pihatie on noin 20-50 cm ympäröivää maastoaan korkeammalla. Pihatien itälaidalla on näkyvillä betonin kaivo, josta vesiputket lähtevät Mattilan taloa kohti. Pihatien kohdalla ei tehty kajoavia tutkimuksia tarkkuusinventoinnin yhteydessä.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Heilu Oy/Teemu Tiainen ja Sinikka Kärkkäinen
    Hankkeen alkupvm:
    04.05.2022
    Hankkeen loppupvm:
    13.05.2022

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Avaa Kangasala
     
    Kuhmalahti
     
    Tervaniemi Tervaniemi
     
      1000032035 asuinpaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös historiallinen
     

Kartta