Alue Pinteleen kulttuurimaisema

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  • Kunta:
    Pälkäne
    Nimi:
    Pinteleen kulttuurimaisema
    Alueluokka:
    Maakunnallisesti arvokas maisema-alue

Tekstitiedot

  • Kuvaus:
    Kankainen, Kankainen. Kankaisten kartano on muodostettu 1500- ja 1600-lukujen taitteessa. Luutnantti K.J. Boman rakennutti vuonna 1867 yksikerroksisen, uusklassillisen päärakennuksen. Rakennusta ympäröi tuuhea puisto. Kartanon eteläpuolella laskeutuvat viljelykset Mallasveden rantaan.

    Pinteleen kulttuurimaisema. Pinteleen järven molemmin puolin on edustavaa viljelys- ja asutusmaisemaa. Erityisen hyvin on maisema säilyttänyt perinteisen ilmeensä järven lounaisrannalla ikivanhan tien varrella. Harhalan ja Laitikkalan kylien asutus on rautakautista perua. Harhalassa, Kaitamossa ja Laitikkalassa on rautakautisia kalmistoja. Laitikkalan kylässä on lisäksi uhrilähde ja uhrikivi. Järven koillisranta lienee austettu varhaiskeskiajalla.

    - Harhalan kylässä Värilän pitkä päärakennus edustaa perinteistä talonpoikaista rakentamistapaa. Harhalan kansakoulu Mallasmäessä on valmistunut vuonna 1905 arkkitehti Toivo Paatolan piirustusten mukaan. Ylisen tilalla on säilynyt joukko hirsipintaisia talousrakennuksia.

    - Närin kartanoa ympäriöi laaja puistoalue ja Pinteleen rantaan johtaa koivukuja. Kaksikerroksinen puinen päärakennus on vuodelta 1920. Se on arkkitehti A. Lindqvistin piirtämä.

    - Kaitamon kylässä muodostavat soinin ja Lassilan tilat vanhan kyläkeskuksen. Lassilan rakennusryhmä edustaa perinteistä rakentamistapaa.

    - Laitikkalan Tanilan rakennukset muodostavat eheän kokonaisuuden. Päärakennus on vuodelta 1905, muut rakennukset, kuten sotamiehen tupa ja väenpirttii, ovat vanhempia.

    - Laitikkalan vanha kyläkeskus on sijainnut nykyisen Ahtilan rakennusryhmän paikkeilla. Tien varrella on muinainen uhrikivi, jossa on 30 kuoppaa. Puntilan tilalla on aitta vuodelta 1720.

    - Ruokolan lehtikuuset; Ruokolan lehtikuusimetsikkö on peräisin Iltasmäessä sijainneen taimitarhan istutuksista, puilla on ikää lähes sata vuotta.

    - Iltasmäen arboretum; monia eri puulajeja (ulkolaisia) kasvava metsikkö Harhalan koulun länsipuolella; myös jäänne Iltasmäen taimitarhan toiminnasta.

    Kuiseman kartano ja kulttuurimaisema, Kuisema. Kuiseman vanhan ratsutilan klassistinen päärakennus on valmistunut vuonna 1921 professori C. Lindbergin piirustusten mukaan. Tiilinen rakennus on rapattu ja sitä kattaa päistään aumattu mansardikatto. Rakennuksen ympärillä on lehtevä puisto sekä vaihtelevaa viljelysmaisemaa.

    [Pirkanmaan seutukaavoitus: Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Julkaisu B 174. Tampereen seutukaavaliitto 1990.]

Tutkimushankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointi 2013 Hämeenkyrö
    Ikaalinen
    Kangasala
    Nokia
    Orivesi
    Pirkkala
    Punkalaidun
    Pälkäne
    Tampere
    Urjala
    Virrat
    Ylöjärvi
    Sastamala
     
      Maisemahistorian selvitys
     
    01.01.2012 31.12.2013

Kartta