Tutkimushanke Herra Hakkaraisen talo Julkisivun väritutkimus 2023

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Sastamala
    Vanha kunta:
    Vammala
    Nimi:
    Herra Hakkaraisen talo Julkisivun väritutkimus 2023
    Hankkeen tyyppi:
    Muu
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Herra Hakkaraisen talona tunnettu rakennus on valmistunut vuonna 1930. Aiemmin tiloissa on toiminut ainakin kampaamo, hattukauppa, pankki ja rautakauppa.

    Rakennus on tiilimuurattu ja rapattu. Räystään linjaa on korostettu betonivaletuilla palkeilla. Kadun puolen julkisivussa on ulkonevat rapatut listat, joihin kiinnitetty liiketilojen kyltit. Julkisivussa on alkuperäisiä pyöreitä ikkunoita, joiden ristikkorakenne on tyypillistä 1930-luvun ornamentiikkaa. Kadunpuolella on graniittisokkeli, sivuissa ja pihan puolella sokkelit on valettu ja rapattu.

    Tammikuussa 2023 rakennuksen julkisivun värikerrokset tutkittiin tulevien korjaustöiden suunnnittelun tueksi. Tutkimushetkellä rakennuksen korjaushistoriaa ei ollut saatavilla ja ajoitukset ovat arvioita.

    Tutkittaville alueille on tehty väriportaikot, joissa jokaista värikerrosta on otettu esiin 20x20mm kokoiselta alueelta. Väriportaikkojen määrät ja paikat on valittu tilauksen mukaisesti. Väriportaikkojen ja poikkileikkausten tiedot on koottu omille väritutkimuskaavakkeille, jotka löytyvät tämän raportin lopusta. Kaavakkeissa on värimallit, jotka on luotu maalinvalmistajan ilmoittaman RGB-koodin pohjalta.

    Maalityyppien tunnistus on tehty pääosin silmämääräisesti ja aiempien dokumenttien perusteella. Eri paikoissa saman maalipinnan sävykoodi saattaa hieman vaihdella pintojen haalistumisen, kulumisen ja likaantumisen takia. Joidenkin ohuiden ja huonokuntoisten pintojen värivertailussa voidaan saada vain suuntaa antava sävykoodi.

    Tutkimalla maalikerrosten poikkileikkauksia mikroskoopilla on voitu vahvistaa esiin tulleita tietoja ja värikerrosten lukumäärää.

    Värien vertailuun käytettiin NCS 1950- ja Tikkurilan Symphony-värikarttoja. Väritutkimuskaavakkeissa on myös Tikkurilan värikoodit, jos vertailuun on käytetty ko. yrityksen viuhkaa.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Entisöinti Oksa / Niina Mäntylä, Rakennuskonservaattori, AMK
    Hankkeen alkupvm:
    01.01.2023
    Hankkeen loppupvm:
    31.01.2023

Media

  • Kohteen kuva

    Herra Hakkaraisen talo väritutkimus kansi.jpg

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi: Muu kuva
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Sastamala
     
    Entinen KOP:n pankkitalo / Herra Hakkaraisen talo   I kaupunginosa
     
    Marttilankatu 10 liike-elämä