Maakuntamuseon lausunto 329 / 2013 Kangasalan Suoramanjärventien alueen vesihuoltosuunnitelma

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kangasala
    Kylä:
    Suorama
    Dnro / vuosi: 329 / 2013
    Otsikko:
    Kangasalan Suoramanjärventien alueen vesihuoltosuunnitelma
    Asiakirjan arkistotunnus, laji:
    12.03.01.10 Lausunto
    Lausunnon pvm:
    10.09.2013
    Tiivistelmä:
    Kangasalan Suoramanjärventien varrelle on laadittu vesihuoltosuunnitelma, joka koskee yhdeksää kiinteistöä. Hankkeeseen liittyen on suoritettu arkeologinen inventointi (Kerkko Nordqvist 2013). Hankealueen länsiosassa sijaitsee Suoraman kylän historiallinen tonttimaa. Kylä on syntynyt keskiajalla, ja se mainitaan asiakirjoissa vuodesta 1499 alkaen. Vanhimman maakirjan mukaan (1540) kylässä oli neljä taloa. Kylätontin autioitunut, pellolla sijaitseva länsiosa on muinaismuistolain suojaama kiinteä muinaisjäännös (inventointiraportin kohde Tuomaala (Suorama)). Kiinteään muinaisjäännökseen kuuluu suoja-alue, joka on tarpeen muinaisjäännöksen säilymiseksi sekä sen laadun ja merkityksen kannalta välttämättömän tilan varaamiseksi sen ympärille. Kiinteän muinaisjäännöksen ja suoja-alueen kaivaminen, peittäminen, muuttaminen ja muu niihin kajoaminen ilman muinaismuistolain nojalla annettua lupaa on kielletty. Myös kylätontin edelleen asutussa osassa on maan alla voinut säilyä arkeologisesti merkittäviä kiinteitä rakenteita tai kerroksia, joita koskee muinaismuistolain rauhoitus.

    Suunniteltu vesi- ja viemärilinja tulee siirtää riittävälle etäisyydelle kiinteästä muinaisjäännöksestä. Vesihuoltolinjan kaivaminen pihapiirin läpi on mahdollista arkeologin valvonnassa. Jos valvonnan yhteydessä löytyy merkkejä kiinteästä muinaisjäännöksestä, työ keskeytetään, paikalla tehdään tarvittavat arkeologiset dokumentointitoimenpiteet ja arvioidaan jatkotutkimusten tarve (MML 14 §). Mikäli vesihuoltolinja siirretään pohjoisemmaksi, Suoramanjärventien reunaan ja toteutetaan sivuhaaroineen inventointiraportissa esitetyn mukaisesti, arkeologisia toimenpiteitä ei vaadita.

    Hankealue on osa Kangasalan maaseutualueiden kulttuuriympäristöohjelman Suoraman – Suntinmäen kulttuurimaisemaa. Alue koostuu maisemallisesti arvokkaista peltoaukeista sekä iäkkäistä tilakeskuksista. Kulttuuriympäristöohjelmassa on mainittu erityisesti Nikkilän, Tuomaalan, Rantalan ja Perälän pihapiirit. Vesi- ja viemärilinjan näkyvät rakenteet tulee suunnitella ympäristön arvot huomioiden ja sijoittaa puuston tai rakennetun ympäristön yhteyteen.

Sisältö

  •  

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Kangasala
     
      Suorama (rekisterikylä) Hallinnollinen alue  

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Kangasala
     
      Tuomaala (Suorama) Suorama
     
      1000024386 asuinpaikat
     
    muu kulttuuriperintökohde historiallinen