Rakennetun ympäristön kohde Hyhkynkatu 21

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Hyhky
    Nimi:
    Hyhkynkatu 21
    Osoite:
    Hyhkynkatu 21 / Mallastehtaankatu 5
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Historiallinen tilatyyppi:
    tontti
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    1
    Inventointipäivämäärä:
    11.05.2004

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    arkkitehtoninen
    Arvojen perustelu:
    Rakennus on kunnoltaan hyvä ja sen alkuperäisyysaste on korkea. Erityisesti sisätilat ovat hyvin alkuperäisinä säilyneet. Talo on suunnittelultaan arkkitehtoninen, ja on rakennusaikanaan mitä ilmeisemmin ollut hyvin moderni. Arkkitehtonisuus näkyy sekä sisätiloissa että esimerkiksi ulkoportaiden kaiteissa ja muissa yksityiskohdissa.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Kiinteistöön kuuluu iso vehreä tontti, joka on Hyhkynkadulle pensasaidan suojaama, mutta Mallastehtaankadulle näkymältään avarampi.

    Tontin Hyhkynkadun puoleisessa päässä on kiinteistön ainoa rakennus, jonka takana avautuu tasainen nurmikenttä. Suorakaiteen muotoinen asuinrakennus on hyvin alkuperäisellään säilynyt 1950-luvun lopun rakennus.

    Yhden huoneiston rakennus on kaksikerroksinen ja sen itäpäädyssä on kulku loivaa luiskaa pitkin kivijalan autotalliin. Kellarikerroksessa on myös sauna- ja pesutilat. Rakennuksessa on roiskerapattu ja ruskeaksi maalattu betoniperustus. Alun perin perustus on ollut ilmeisesti punaruskea. Runkona on omistajan mukaan puurunko, jonka verhouksena on rapattu lecatiili. Ulkoväriltään rakennus on vaalea beige, alkuperäinen väri oli tätä vaaleampi. Listat ovat valkoiset ja ikkunoiden pokat ruskeat. Räystäslaudat ovat punaruskeat.

    Laakean harjakaton katteena on profiilipelti, vanha kate oli sementtitiiltä. Talon luoteispäädyssä on satulakattoinen umpikuisti ikkunoineen.

    Historia:
    Rakennuksen rakensivat nykyisen omistajan vanhemmat vuonna 1955-1956. Talo on ollut alusta asti yhden perheen asuintalona ja rakennuksen rakentamista ohjasi mm. ARAVA-lainan säännöt. Suunnittelijana oli kaupungin rakennusmestari Eino Mäkinen, jonka suunnittelun jälki on vielä erinomaisesti näkyvissä sekä rakennuksen sisä- että ulkoasussa. Rakennus on selvästi edustanut aikansa modernia kärkipäätä, sillä kohteessa on jo 1960-luvun henkeä. Tästä kertovat mm. roiskerappaus, kaiteen pyöreät muodot sekä rakennuksen massa. Suunnittelijan työn tulosta on myös iso lämmittämätön kuisti, jota on voitu hyödyntää vuodenajan mukaan säilytys- ja oleskelutilana.

    Sisätiloiltaan rakennus on hieno ja alkuperäisyyden säilyttäneenä hyvin yhtenäinen. Vaneriset liukuovet, haltex-katto, upea portaikko yläkertaan, lakatut paneloinnit jne. tekevät kokonaisuudesta autenttisen. Talossa on ollut alusta alkaen keskuslämmitys, joka on toiminut alun perin hiililämmitteisenä. Kellarikerroksessa olikin tilat sekä kattilalle että koksin ja keittiöpuiden säilyttämiseen. Sittemmin lämmitys on muutettu öljylle.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Lähiympäristön rakennuskanta on hyvin kerroksellinen. Aivan asuintaloa vastapäätä, Hyhkynkadun toiselta puolelta on 2000-luvun alussa purettu vanha Rantasen mallastehdas, ja paikalle on valmistumassa usean huoneiston uudisrakennus jouluna 2004. Näköetäisyydellä on myös 1920-luvun rakennuksia, mutta myös 1950-60-luvun rapattuja moderneja pientaloja.
    Kaava:
    Asemakaava
    Kirjalliset lähteet:
    Tampereen kaupungin Ympäristö- ja Tekninen toimi, rakennus- ja huoneistorekisteri sekä rakennusvalvonnan arkisto (2004).

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      1950-luvun kokonaisuus ja Rantasen mallastehtaan ympäristö Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Hyhky (kaupunginosa) Hallinnollinen alue kaupunginosa
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampereen Hyhkyn rakennusinventointi 2004 Tampere
     
      Rakennusinventointi
     
    01.01.2004 31.12.2004

Kartta