Rakennetun ympäristön kohde Laitorannan talo

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kuhmoinen
    Kylä:
    Lästilä
    Nimi:
    Laitorannan talo
    Osoite:
    Toritie 36 , Kuhmoinen
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Inventointipäivämäärä:
    08.10.2012

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Paikallisesti arvokas.

    Laitorannan talo inventointiin vuonna 1989 sen edustaessa Kuhmoisten kirkonkylässä vanhinta säilynyttä rakennuskantaa. Kohde arvotettiin rakennushistoriallisesti merkittäväksi.

    Laitorannan talolla on historiallisia, rakennushistoriallisia ja maisemallisia arvoja Kuhmoisten kirkonkylässä. Toritien varrella kunnantalon vieressä sijaitsevassa talossa on toiminut useita kirkonkylän liikeyrityksiä. Itse Laitorannan talon vanhemmissa osissa on viitteitä 1800- ja 1900-lukujen vaihteen kansallisromantiikkaan; lasikuistissa ja yläkerran korotuksessa on puolestaan 1920-luvun asuinrakentamisen piirteitä. Toinen asuinrakennus on edustaa 1930-1950-luvun asuinrakentamista. Sen hieno yksityiskohta on etujulkisivussa oleva ajalleen tyypillinen, koristeellinen parvekkeen kaide.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Vuoden 1989 inventointitietojen mukaan Laitorannan talo sijaitsee Toritien varrella Kuhmoisten kirkonkylän keskustassa lähellä kunnantaloa. Kohde on yksi harvoista Kuhmoisten vanhasta 1800-luvun raittikylästä säilyneistä liike- ja asuinrakennuksista. Ilmeisesti 1890-luvulla valmistuneen rakennuksen ulkomuoto on peräisin 1900-luvun alun muutoksesta. Rakennuksessa toimi ensin kelloseppä Laitoranta aina 1920-luvulle saakka. Tämän jälkeen rakennuksessa on toiminut muun muassa Pylvänäisten kahvila, kunnan kantakirjasto, Julia Simolan Pukimo ja Kaiholan leipomo. Laitorannan asuinrakennuksen lisäksi tontilla sijaitsee toinen entinen liike- ja asuinrakennus, joka on vuoden 1989 inventoinnin mukaan rakennettu ilmeisesti 1950-luvulla, sekä ulkovarasto. Nykyisen omistajan mukaan uudempi rakennus olisi valmistunut vuonna 1938.

    Vuonna 1989 oli suunnitelmissa uuden kevyenliikenteen väylän rakentaminen Toritien varteen, jolloin talon arveltiin tulevan aivan tiehen kiinni. Samalla ajateltiin rakennuksen jäävän tiesuunnitelmien alle, jos Toritietä aiottiin leventää. Vuonna 1966 rakennuskaavassa tontti oli merkitty yuhdistettyjen liike- ja asuinkerrostalojen korttelialueeksi. Kerrostalo olisi kolmikerroksinen.

    Laitorannan kohteen rakennuksen ovat säilyneet hyvin vuoden 1989 inventoinnin asussaan. Rakennukset ovat vaihtaneet omistajaa vuonna 2008, jonka jälkeen Laitorannan taloa on kunnostettu. Tarkoituksena on vuokrata sitä asuinkäyttöön kunnostuksen jälkeen. Omistajat asuvat uudemmassa rakennuksessa.

    Tontin ympärille on rakennettu aita. Kevyenliikenteen väylä ei ole rakentunut rakennuksiin kiinni. Voimassa olevassa rakennus-/asemakaavassa kohteen tontti on merkitty yleiseksi alueeksi.

    Historia:
    Vuoden 1989 inventointitiedot kertovat Laitorannan historiasta seuraavaa:

    Laitorannan talo Kuhmoisten kirkonkylän keskustassa on kelloseppä Laitorannan 1800-luvun lopulla teettämä rakennus. Talossa sijaitsi 1920-luvulle saakka Heikki Laitorannan eli "Laito-Heikin" kellosepänliike. Hänen kuoltuaan muutti taloon Pylvänäisen kahvila, sen jälkeen Kuhmoisten kunnan kantakirjasto, Julia Simolan pukimo ja tämän jälkeen tiloissa toimi Kaiholan leipomo. Vuonna 1989 talo oli yksityisasuntona. Talo näytti säilyttäneen hyvin ilmeisesti 1900-luvun alkupuolella saadun ulkoasun. Kauniit puuleikkaukset ikkunaotsakkeissa ja oven otsikossa ovat säilyneet. Kuisti talon länsipäädyssä on ilmeisesti myöhäisempää rakennetta kuin muu talo. Sen iikunoiden Y-kuviointi lienee kansallisromantiikan vaikutusta. Yläkerran kaksi huonetta ovat nekin luultavimmin myöhempiä lisiä, samoin näin ollen frontonit ja sisäparveke.

    Kohteen nykyinen omistaja Marko Kuivalainen kertoo vanhemman asuinrakennuksen olevan valmistunut vuonna 1897. Hänen mukaansa lasiveranta ja sen alla oleva kerralri on rakennettu 1920-luvulla, kun rakennuksessa aloitti toimintansa leipomo. Samaan aikaan ajoittunee myös rakennuksen korotus, jolloin rakennettiin yläkerta. Kuivalainen kertoo toisen asuin- ja liikerakennuksen olevan valmistunut vuonna 1938 Kymiyhtiön piirimiehen rakennuttamana asuinrakennuksena. Myös tässä rakennuksessa on ollut jotain liiketoimintaa, muun muassa valokuvaamo, sähköliike, leipäkauppa. Liiketilat ovat sijainneet ilmeisesti rakennuksen Toritien puoleisessa päädyssä.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Avaa   Uudempi asuinrakennus Toritie 36, Kuhmoinen asuinrakennus - muu
     
    Avaa   Laitorannan talo Toritie 36, Kuhmoinen asuinrakennus - omakotitalo
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Kuhmoinen
     
      Kuhmoisten liikekeskustan alue   kyläkeskusta
    liikekeskus
     

Kartta