Alue Muurila, Työväentalo ja Katajamäki-Nuuttila

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  • Kunta:
    Kuhmoinen
    Kylä:
    Lästilä
    Nimi:
    Muurila, Työväentalo ja Katajamäki-Nuuttila
    Aluetyyppi:
    muu
    Arvojen perustelu:
    Maakunnallisesti arvokas agraarimaisema.

Tekstitiedot

  • Kuvaus:
    Kuhmoisten kirkonkylän suuret tilakeskukset Muurila ja Katajamäki-Nuuttila sekä näiden välissä sijaitseva Työväentalo muodostavat Kuhmoisten keskustan pohjoisosaan Toritien itäpuolelle maakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön. Yhtenäisen maatalousmaiseman muodostavalla kokonaisuudella on historiallisia, rakennushistoriallisia ja maisemallisia arvoja.

    Muurila, Kastajamäki-Nuuttila ja työväentalo on pihapiirien ja avoimien peltoalueiden muokkaama kulttuuriympäristö ja maakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö vuonna 2017 hyväksytyssä Keski-Suomen maakuntakaavan tarkistuksen taustaselvityksessä. Muurila ja Katajamäki-Nuuttila ovat maatilojen talouskeskuksia avarine peltomaisemineen ja Kuhmoisten kirkonkylän työväenyhdistyksen seurantalo sijaitsee Katajamäki-Nuuttilan lähellä. Maatilojen välille asettuu merkittävä maisema-akselinäkymä. Kirkonkylän liikekeskusta rajaa tätä peltoaukeiden muovaamaa maisemaa. Muurilan pihapiirissä on kookas päärakennus 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta, maitohuone 1800-luvun lopusta. lohkokivinen navetta 1900-luvun alusta, kaksikerroksinen luhtiaitta 1800-luvulta, yksinäisaitta, karjarakennus vuodelta 1912, aittarivi ja puimala. Muurilan läheisyydessä sijaitsee kirkonkylän työväentalo vuodelta 1923. Sen on suunnitellut puuseppä Aleksanteri Heino. Rakennuksessa näkyy ajalle tyypillisiä klassismin piirteitä ulkoasussa. Työväentalo on kaksikerroksinen rakennus, jossa on laaja aumattu taitekatto sekä isot moniruutuiset ikkunat. Katajamäki-Nuuttilan pihapiiriin kuuluva päärakennus on 1860-luvulta; kaksikerroksinen aitta on 1800-luvulta. Muut vanhaa rakennuskantaa edustavat ovat luhdillinen riviaitta 1700-1800-lukujen vaihteesta, navetta 1930-luvulta, riihi ja kaksi latoa.

    Lisätiedot:
    Lähteet:

    Keski-Suomen maakuntakaavan tarkistuksen taustaselvitys Keski-Suomen maakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt.

    https://www.keskisuomi.fi/filebank/25246-MAAKUNNALLISESTI_MERKITTaVaT_RAKENNETUT_KULTTUURIYMPaRISToT_2016_(15_8_2017).pdf

    Kuhmoisten kunnan rakennusinventointi 1989, tekijöinä Sirkka-Liisa Ranta ja Pekka Vähänkangas sekä Eija-Liisa Lahnala. Keski-Suomen museon rakennustutkimusarkisto.

    Tiedot kopioitu Kioski järjestelmästä.

Rakennettu ympäristö

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Kuhmoinen
     
    Muurila Päijälä
     
      Muurilantie 15 , Kuhmoinen maatalous
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Kuhmoinen
     
    Kirkonkylän työväentalo Orimäki Lästilä
     
      Syrjämäentie 6, Kuhmoinen  
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Kuhmoinen
     
    Katajamäki-Nuuttila Lästilä
     
      Syrjänmäentien 5 , Kuhmoinen maatalous
     

Tutkimushankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Keski-Suomen maakuntakaavan tarkistus 2016 Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.01.2016 31.12.2016
    Avaa Kuhmoisten modernin rakennusperinnön inventointi Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.05.2012 30.11.2012

Kartta