Tutkimushanke TAMPEREEN ASEMAPUISTO Ympäristöhistoriallinen selvitys

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Nimi:
    TAMPEREEN ASEMAPUISTO Ympäristöhistoriallinen selvitys
    Hankkeen tyyppi:
    Rakennusinventointi
    Maisemahistorian selvitys
    Kulttuuriympäristöinventointi
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Tampereen rautatieasema rakennuksineen, aukioineen ja puistoineen on keskeinen osa Tampereen keskustaa ja sillä on ollut suuri merkitys koko kaupungin kehitykselle. Valtakunnallisesti merkittävään Tampereen asemaympäristöön on tulevien vuosien kuluessa tulossa suuria muutoksia, kun Asemakeskuksen strateginen liikenne- ja rakentamishanke mullistaa asema-alueen toiminnot, liikennejärjestelyt ja palvelut sekä vallitsevan kaupunkitilan kokonaisuudessaan. Asemapuiston- ja aukion ympäristöhistoriallinen selvitys toimii Tampereen Asemakeskuksen ja sen asemakaavan suunnittelun taustaselvityksenä.

    Selvityksen tarkoituksena on koota yhteen Tampereen asemapuiston ja –aukion rakennusvaiheet sekä tarkastella kohteen säilyneisyyttä ja arvoja osana asema-alueen rakennettua ympäristöä. Työhön kuuluu selostus selvitysalueen suunnitteluhistoriasta sekä kaupunkirakenteen kehityksestä. Työssä arvioidaan kohteen nykytilaa ja kerroksellisuutta sekä nykytilan suhdetta alueen historiallisiin vaiheisiin, kaupunkikuvaan ja – rakenteeseen. Lisäksi esitetään arvio säilyneisyydestä, kuvataan kulttuurihistorialliset ja maisemalliset arvot sekä määritellään puiston säilyneet historialliset elementit, vaalittavat kulttuuriympäristön ominaispiirteet sekä hävinneet kulttuurihistoriallisesti merkittävät elementit.

    Tässä selvityksessä on aseman edustalla sijainneesta viheralueesta käytetty kolmea eri nimitystä. Asemapuutarhasta puhutaan 1870-1935 välisellä ajanjaksolla, Asemapuistosta 1936-1970 ja Posteljooninpuistosta sen jälkeen. Nimitykset perustuvat viheralueesta erinäisissä historiallisissa dokumenteissa esiintyviin nimiin sekä alueen nykyiseen viralliseen nimeen Postejooninpuisto, jonka alue sai 1970-luvulla rakentuneen Postitalon mukaan.

    Selvitys on laadittu syyskuun 2017 ja tammikuun 2020 välisenä aikana Tampereen kaupungin sekä VR-Yhtymä Oy:n toimeksiannosta maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy:ssä, jossa työstä ovat vastanneet maisema-arkkitehdit Matti Liski ja Niina Alapeteri avustajanaan maisema-arkkitehti-yo Lilja Palmgren. Historiallisten lähtötietojen hankintaan on osallistunut myös Tiina Kosonen Tampereen kaupungilta. Työtä on valvonut ohjausryhmä, johon ovat edustajina kuuluneet Veikko Vänskä, Marjut Ahponen, Anna Levonmaa, Antonia Sucksdorff ja Henri Väänänen Tampereen kaupungilta ja Hannele Kuitunen Pirkanmaan maakuntamuseolta sekä Pirjo Huvila ja Kai Perhola VR-Yhtymästä.

    Selvityksen nykytilannetta kuvaavia valokuvia, suunnittelutilanteen kuvausta ja tekstejä päivitettiin osaltaan vuonna 2020.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy / Matti Liski ja Niina Alapeteri
    Hankkeen alkupvm:
    01.09.2017
    Hankkeen loppupvm:
    31.01.2020

Media

  • Kohteen kuva

    Tampereen asemapuiston selvitys kansi.jpg

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi: Muu kuva
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Liitetiedostot

  •  

    tampereen_asemapuisto_ymparistohistoriall.pdf

    • Kuvaus:
    Lataa

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Tampereen rautatieasema   XII - Kyttälä, Hämeenkadun eteläpuoli
     
    Rautatienkatu 25 liikenne
     

Lausunnot

  • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
    Avaa 525 2020 11.09.2020 Tampere, Asemakeskuksen kulttuuriympäristöselvitykset, asemakaava nro 8640 (TRE:2857/10.02.01/2016)