Alue Saarikylien ja Vehoniemenkylän kulttuurimaisema

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 • Kunta:
  Kangasala
  Pälkäne
  Nimi:
  Saarikylien ja Vehoniemenkylän kulttuurimaisema
  Alueluokka:
  Maakunnallisesti arvokas maisema-alue

Tekstitiedot

 • Kuvaus:
  Vehoniemen ravintola ja matkailumaja. Kunnallisnuvos Heikki Tiitola perusti vuonna 1926 Oy Vehoniemenharjun ja rakennutti omien piirustusten mukaan puiste hotelli- ja ravintolarakennukset harjun laelle. Vuonna 1927 Kangasalan kunta pystytti matkailukeskuksen viereen puisen näkötornin. Matkailuksekuksen edistse kulkee pitkin harjun lakea vanha maantie hyvin hoidetun puistometsän halki. Rakennukset on purettu 1980-luvun alussa paikalle rakennetun automuseon ja omakotitalon tieltä. Sen sijaan ohessa mainittu näkötorni on samassa yhteydessä kunnostettu, ja se on nykyisin yleisön käytössä.

  Vehoniemen kylä ja kulttuurimaisema. Roineen rannalla sijaitsevassa Vehoniemen kylässä muodostavat Kylä-Tiitolan, Sipilän ja Hallilan rakennukset tiiviin kyläkeskuksen. Kylä-Tiitolan päärakennus on 1870-luvulta. sipilän molemmat asuinrakennukset ovat 1800-luvulta ja muodostavat kauniin pihapiirin. Hallilan päärakennus on vuodelta 1907. Rakennusten ympärillä levittäytyy kaunis viljelymaisema.

  Hykönsalon kylä ja kulttuurimaisema. Hykönsalon Mattilasta löydetty rautakautinen kalmisto osoittaa pysyvän asutuksen täällä olevan vanhaa. Mattilan, Jaakkolan ja Heikkilän rakennukset muodostavat kiinteän kyläkeskuksen, jota vesistöt saartavat joka puolelta.

  - Mattilan päärakennus on vuodelta 1905. Tilalla on myös kaksi vanhaa aittaa.

  - Jaakkolan päärakennus on tehty vanhasta pakarista 1926. Neliömäisen pihapiirin ympärillä on vanha piha-aitta, hirsinavetta ja riihi, jonka vanhimmat osat ovat 1700-luvun alusta. Tien toisella puolen on pytinki sekä kolme aittaa.

  - Heikkilän pytinki on vuodelta 1900.

  Saarikylien kulttuurimaisema. Saarikylien kulttuurimaisema on voimakkaasti vesistöjen leimaamaa. Vanhan tien varrella sijaitsee 1935 rakennettu nuorisoseurantalo Kumpula, joka on entinen Liuksialan työväentalo. Sen vieressä on Tuholan tasapainoinen rakennusryhmä. Saarikylien kansakoulu on perustettu 1903 ja koulurakennus valmistui 1912. Koulun lähellä sijaitsee Haaviston mamsellityyppinen tuulimylly, joka on tuotu nykyiselle paikalleen 1902 Heponiemen Huikkolasta. Tarkeelan kylä muodostaa kolmen talon tiiviin kyläkskuksen. Kinnarin Konilan ja Tynskän tilat ovat ainakin keskiaikaista perua. Kaikki kylän rakennukset ovat valmistuneet vuonna 1901 raivonneen tulipalon jälkeisenä vuotena, joten yleisilme on erittäin yhtenäinen.

  Vänninsalon saaren kulttuurimaisema. Roineessa sijaitseva Vänninsalon saari muodostaa omaleimaisen kulttuuriympäristön. Saareen ei ole tietä. Vanhastaan on Vänninsalossa ollut kolme taloa Vänni, Yrjölä ja Laasola, joka on jaettu Elomaan ja Mäki-Laason tiloiksi. Kaikilla tiloilla on perinteistä rakennuskantaa.

  [Pirkanmaan seutukaavoitus: Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Julkaisu B 174. Tampereen seutukaavaliitto 1990.]

  Lisätiedot:
  Aiemmin tunnettu nimellä Saarikylien kulttuurimaisema.

Tutkimushankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointi 2013 Hämeenkyrö
  Ikaalinen
  Kangasala
  Nokia
  Orivesi
  Pirkkala
  Punkalaidun
  Pälkäne
  Tampere
  Urjala
  Virrat
  Ylöjärvi
  Sastamala
   
      01.01.2012 31.12.2013