Rakennetun ympäristön kohde Pohjoisportti

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kuhmoinen
    Kylä:
    Päijälä
    Nimi:
    Pohjoisportti
    Osoite:
    Toritien ja Nelostien risteys, Kuhmoinen
    Kohdetyyppi:
    liike-elämä
    Inventointipäivämäärä:
    02.08.2012

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Kiinteistö Oy Pohjoisportti jatkaa Kuhmoisten ainoana palveluhuoltamona Kuhmoisten 1920-luvulla alkanutta polttoaineen jakelua ja 1950-luvulla alkanutta huoltoasemien historiaa. Rakennuksen muututtua vuosituhannen vaihteessa huoltoasemaksi toi se kuntaan jälleen jo siellä lakanneen huoltoasematoiminnan, joten rakennuksella on historiallista merkitystä. Rakennus sijaitsee maisemallisesti hyvin merkittävällä paikalla, joten sillä on suurta merkitystä Kuhmoisiin tultaessa tai läpi ajettaessa.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Kiinteistö Oy Pohjoisportin omistama liike- ja huoltamorakennus Pohjoisportti sijaitsee pohjoisen valtatieliittymän eteläpuolella Toritien ja valtatien välissä. Osittain maan sisässä oleva rakennus valmistui vuonna 1990 liike- ja toimistorakennukseksi hämeenlinnalaisen Arkkitehtuuritoimisto Timo Nikkanen Ky:n laatimin piirustuksin. Sen tiloissa toimi muun muassa huonekalu- ja rakennustarvikeliike, mutta 1990-luvun laman tullessa toiminta lakkasi ja kiinteistö pakkohuutokaupattiin. Sen osti Kiinteistö Oy Pohjoisportti, joka 1900- ja 2000-luvun luvun vaihteessa muutti rakennuksen osittain huoltoasemaksi. Rakennuksen sisätilat ovat tältä ajalta.

    Osittain kaksikerroksinen, varsin suorakulmainen rakennus edustaa niukkalinjaista liikerakentamista. 1980-ja 1990-luvun piirteitä rakennuksessa ovat julkisivussa käytetyt materiaalit (punatiili, saumat ruskeat, vaalea poimutettu muovipinnoitettu pelti) ja niiden vaihtelu. Betoninen sokkeli on maalattu harmaaksi. Ovet ovat valkoisia ja metallirakenteisia. Alkuperäisiä ovia korostaa punaisesta aaltopellistä tehdyt pyöreän muotoiset katokset. Itäjulkisivussa on lisäksi myöhemmin lisätty suurempi, metallirakenteinen katos. Ikkunoista on korostettu niiden yläpuolella olevalla valkoisella, yksinkertaisesti muotoillulla sileällä muovipinnoitetulla pellillä. Rakennuksen lounaiskulmassa kohoaa pulpettikatosta lasiaumakattoinen rakennusmassa. Alun perin sen paikalla on ollut kahvio. Myös luoteiskulmassa on tornimainen korotus, joka on myöhempi lisä rakennuksen ulkoasussa. Katto on ruskeaa muovipinnoitettua peltiä.

    Liikerakennus rakennettiin betonielementeistä betonianturoiden varaan. Pilari-palkkijärjestelmän varaan rakennetun rakennuksen alapohja on tehty massiivisesta betonilaatasta, ja välipohjat ontelolaatasta. Yläpohjan rakenteet on tehty liimapuupalkeista. Ulkoseinissä on kerrosrakenne (sisäverhous, höyrynsulku, puinen koolaus+eriste, tuulensuoja, ilmarako, ulkoverhous), ja sisäseinät ovat tiiltä.

    Rakennuksen pohjoispuolta hallitsee vuonna 1999 valmistunut metallirakenteinen jakelukatos. Se erottuu kauas tummansinisen ja limen vihreän värisenä, kuten myös huoltamoon liittymä mainostorni tien varressa. Ne on tehty tummansinisestä tai valkoiseksi polttomaalatusta alumiinista, vihreäksi tai valkoiseksi maalatusta teräksestä, vihreästä ja keltaisesta akryylilevystä sekä ruostumattomasta teräksestä.

    Historia:
    Huoltoasemat Kuhmoisissa

    Kuhmoisten uusi Osuuskauppa alkoi syksyllä 1925 rakentaa kirkonkylään maanalaista ”benziini” säiliötä. Tämän jälkeen rakennettiin kolme muuta ”benziinin” myyntipistettä. Autot alkoivat yleistymään Kuhmoisissa. Isot öljy-yhtiöt tulivat 1950-luvulla Kuhmoisiin. Ilmari Vaskisalon tontille rakennettiin TB:n polttoaineenjakelupiste. Toini ja Lauri Jokinen aloittivat Esson hoidon 1957, ja viisi vuotta myöhemmin huoltoaseman yhteyteen avattiin kahvila. Liikenteen lisääntyessä Kuhmoisiin avattiin kaksi uutta huoltoasemaa 1960-luvulla: Union 1962 ja uusi Teboil 1966. Molemmat matalat, suuri-ikkunaiset ja valkoiset huoltoasemat sijaitsivat niin sanotun eteläportin risteyksessä valtatien varrella. Shell toimi Kuhmoisten Osuuskaupan yhteydessä. Nelostien varteen nousseet huoltoasemat sulkivat ovensa yksi toisensa jälkeen 1970- ja 1980-luvulla. Viimeinen palveleva huoltoasema, entinen Union, sittemmin Neste, lopetti toimintansa 1990-luvun puolivälissä, koska se jäi uusien risteysjärjestelyjen vuoksi syrjäiseen asemaan.

    Pohjoisportti

    Länsi-Päijänteen Kiinteistötoimisto Oy (Veikko Mattila), Kuhmoisten Kaluste Oy (Seppo Rantanen) ja Päijät-Sähkö Oy (Timo Lumijärvi) ostivat perustettavan yhtiön lukuun maanviljelijä Timo Ansiomäeltä noin 8 640 neliön suuruisen määräalan Toritien alusta 14.6.1988. Neljä kuukautta myöhemmin ostettiin Kuhmoisten kunnalta lisää maata.

    Maalikuussa 1989 sai Toritien rakennuskaavan laajennus ja muutos lainvoiman. Kaavassa oli rakennuskaava aluetta laajennettu pohjoisen valtatieliittymän luokse, jonne kaavoitettiin liike- ja toimistotiloja. Kiinteistö Oy Pohjoisportin tontti kaavoitettiin kaksikerroksista liike- ja toimistorakentamista varten.

    Heinäkuussa 1989 Kiinteistö Oy Kuhmoisten Liike-Keidas haki rakennuslupaa uuden, 980 kerrosneliöisen rakennuksen rakentamiseen. Suunnitelmat oli laatinut Arkkitehtuuritoimisto Timo Nikkanen Ky Hämeenlinnasta. Kantavat rakenteet olivat betonista, ja julkisivut pääasiallisesti metallilevystä. Rakentaminen suoritettiin täyselementtejä apuna käyttäen. Rakennustyöt suoritti Rakennusliike Ari Raiskio Oy, ja vastaavana mestarina työmaalla toimi Ari Raiskio. Loppukatselmus työmaalla pidettiin 12.10.1990.

    Rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen tuli kaksi väliseinällä erotettua ja erikokoista myymälähallia, joissa molemmissa oli WC-tilat. Lisäksi rakennuksen kaakkoisnurkassa oli varastotila. Osittaisessa toisessa kerroksessa oli kahvio keittiöineen ja WC-tilat, näyttelytila ja toimisto. Suunnitelmissa oli myös rakentaa varastomyymäläksi rakennetun rakennuksen viereen myös toinen myymälä- ja toimistorakennus, jolloin rakennuksista olisi muodostunut polveileva massa. Myymälä- ja toimistorakennus on edelleen olemassa laajennusvarauksena.

    1990-luvun alussa rakennuksessa toimi Kari Paajasen mukaan muun muassa huonekaluliike, rakennustarvikeliike, tilitoimisto, kiinteistönvälitystoimisto ja optikkoliike. Rakennus oli kokonaan käytössä, mutta yrittäjissä oli paljon vaihtuvuutta. Vuonna 6.10.1993 Kiinteistö Oy Kuhmoisten Liikekeitaan omistama kiinteistö pakkohuutokaupattiin. Uudeksi omistajaksi tuli Kiinteistö Oy Pohjoisportti, joka oli rekisteröity 22.9.1993. Vasta vuonna 1998 yhtiön toimialaksi määriteltiin Liikekeidas ja Liikesyrjä -nimisten tilojen ja sillä olevien rakennusten omistaminen ja hallinta. Vuonna 1999 rakennus muuttui ulkoisten ja sisäisten muutosten myötä Nesteen huoltoasemaksi ja liiketiloiksi. Tuolloin rakennuksen pohjoispuolelle rakennettiin mittarikatokset ja asennettiin mainokset sekä tehtiin muutoksia julkisivussa ja sisätiloissa. Muutoksen yhteydessä rakennuskaavaa muutettiin siten, että Pohjoisportin kortteli muutettiin huoltoasemarakennuksen, polttonestejakelun ja oheispalveluiden sallivaksi.

    HISTORIA

    Ensimmäisenä muuttui rakennuksen pohjoispuolinen piha-alue. Tammikuussa vuonna 1999 haettiin rakennuslupaa huoltoaseman mittarikatokselle ja siihen liittyville mainoksille. Rakennusluvan mukaan suunnittelija toimi rakennusinsinööri Tommi Jalkanen Tampereelta, mutta mittaristoalueen ja mainosten piirustuksissa suunnittelijana oli Pasi Nieminen suunnittelutoimisto P. Nieminen Oy:stä Tampereelta. Työn suoritti Asennuliike Lahtinen Oy Tampereelta, ja vastaavana työnjohtajana toimi Ilpo Lahtinen. Samalla aloitettiin myös rakennuksen muutostyöt. Lupaa julkisivumuutoksille ja sisäisille muutostöille haettiin maaliskuussa 1999. Suunnitelmat laati Arkkitehtuuritoimisto Martti Vähäniitty Oy Jyväskylästä. Muutostyöt suoritti rakennuksen alun perinkin rakentanut Rakennusliike Ari Raiskio Oy. Muutostyöt olivat valmiita juhannuksena 1999.

    Muutoksessa rakennuksen julkisivut muuttuivat hieman. Rakennuksen luoteiskulmaa korotettiin, jolloin syntyi tornimainen osa ja uutta tilaa mainosteksteille. Pohjoisjulkisivua vasten rakennettiin Nesteen tunnusvärein ja logoin varustettu, metallirakenteinen mittarikatos, joka tulee kiinni rakennukseen. Itäjulkisivulle asennettiin suunnitelmien mukaan yhtenäinen metallirakenteinen katos sisäänkäyntien eteen, mutta vanhat katokset jäivät sen alle. Katos on toteutunut suunniteltuja lyhyempänä, tai sitten sitä syyskuun 1999 luvan mukaisesti on lyhennetty jälkikäteen. Länsijulkisivuun, toiseen kerrokseen puhkaistiin uusi sisäänkäynti tuulikaappeineen.

    Myös rakennuksen sisätilat kokivat suuren muutoksen. Ennen erikokoisista myymälähalleista tuli nyt suurin piirtein samankokoiset sisäseinien siirrolla. Rakennuksen pohjoisosaan tehtiin uudet huoltamotilat, joihin tuli 80 asiakaspaikkainen kahvio linjastoineen, uudet WC-tilat sekä keittiö- ja elintarvikevarasto. Itäjulkisivulle tuli myös matkahuollon tavaravarasto. Toisen kerroksen tilat jaettiin useampaan toimisto- ja liiketilaan, ja pohjoispäädyssä sisätiloissa olleet kierreportaat poistettiin käytöstä. Sisäpinnat uusittiin, kuten myös ilmanvaihto yläkertaan. Ensimmäisen kerroksen varaston paikalle suunniteltiin taksiautoilijoitten tilaa, mutta se sijaitsee nykyään toisessa kerroksessa.

    Rakennuksessa aloitti toimintansa muutoksen jälkeen muun muassa Neste huoltamo, linja-autoasema, Matkahuolto ja Alko. Rakennuksessa toimii nykyään kirpputori, taksiasema, hieronta/fysioterapia, metsäliitontoimisto, parturi ja tilitoimisto.

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Avaa   Pohjoisportti Toritien ja Nelostien risteys, Kuhmoinen  

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Kuhmoinen
     
      Kuhmoisten liikekeskustan alue   kyläkeskusta
    liikekeskus
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Kuhmoisten modernin rakennusperinnön inventointi Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.05.2012 30.11.2012

Kartta