Rakennetun ympäristön kohde Hietala

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kuhmoinen
    Kylä:
    Päijälä
    Nimi:
    Hietala
    Osoite:
    Länkipohjantie 8
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Inventointipäivämäärä:
    26.10.2020

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Paikallisesti arvokas.

    Hietala kuvastaa Kuhmoisten kirkonkylän laidoille 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa syntynyttä käsityöläisten, mäkitupalaisten ja muonamiesten pienipiirteistä asumista. Tämän kaltaiset pienasujain mökit ovat maassamme harvinaistuvaa rakennusperintöä. Myös Kuhmoisissa suurin osa tämän aikakauden käsityöläisten ja muiden pienasujain pihapiireistä on hävinnyt. Kohteella on siten paikallista kulttuurihistoriallista arvoa kirkonkylällä toimineen suutarin asumisen tapaa kuvastavana phapiirinä.

    Asuinrakennukseen on kohdistunut joitakin rakennushistoriallisia arvoja heikentäneitä muutoksia. Kattomateriaali ja kuistin alaosan aaltopellitys eivät noudata rakennusajankohdalle ominaista tyyliä. Myös ulkolaudoitusta ja ikkunoita on uudistettu, mutta vanhaa mallia mukaillen. Rakennuksessa edelleen säilynyt hahmo, vanha ulkovuoraus, ikkunat ja perustus kuvastavat perinteistä hirsirakentamisen kautta. Ulkorakennuksista sauna on menettänyt alkuperäisen asunsa.

    Kohde sijaitsee maisemallisesti merkittävällä paikalla osana sekä Länkipohjantien tiemaisemaa että Ala-Karkjärven rantamaisemaa. Hietala sijaitsee valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön, Päijälän raittikylän alueella.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Hietala sijaitsee Ala-Karkjärven rantatöyräällä Länkipohjantien varrella. Jyrkästi rantaa kohti laskevalla tontilla on tontin yläosassa 1800-luvun lopulla rakennettu pieni asuinrakennus ja alempana lähempänä rantaa pieni navetta ja sauna.

    Asuinrakennus on tehty luonnonkivistä muuratulle perustukselle. Rungoltaan se on hirsirakenteinen ja vuorattu ulkoa peiterimoitetulla pystylaudoituksella. Rakennus on satulakattoinen ja katettu poimupellillä. Rakennuksessa on rannan puolella melko suurikokoinen, puutolppien varaan rakennettu kuisti, jossa on erityispiirteenä sen kattomuoto: pulpettikatossa on kaksi loivaa satulakattoista poikkipäätyä. Kuisti on todennäköisesti rakennettu talon rakennusaikaan tai pian sen jälkeen, sillä se näkyy valokuvassa, joka kiinteistön omistajan tietojen mukaan on 1800-luvun lopulta. Kuistin lautavuoraus on vaihdettu uuteen, mutta varsinaisen rakennusrungon vuorilaudoitus on mahdollisesti 1900-luvun alusta. Pitkänurkkaisen rakennuksen nurkkasalvokset on koteloitu listoin. Kuistin alapuolinen tila on päällystetty aaltopellillä.

    Rakennuksessa on pieniruutuiset, siroin välipuittein jaetut ikkunat, joista osa on vaihdettu jossain vaiheessa uusiin, vanhan mallin mukaan tehtyihin, mutta aiempaa isompiin ikkunoihin. Rakennuksessa on tupa ja kamari, joiden välissä on pieni porstua, johon kuljetaan kuistin kautta. Tuvassa on säilynyt vanha perinteistä talonpoikaista muuraustapaa edustava uuni.

    Vanha, pienikokoinen navetta on hirsirunkoinen, nurkkakiville perustettu rakennus, jonka päätyyn on tehty lautarakenteinen ulkokäymälä. Navettaa on viime vuosina kunnostettu asuinhuoneeksi.

    Sauna on tehty vanhaa rakennusta melko voimallisesti uudistaen. Pihapiirissä on myös jyrkkään töyrääseen tehty maakellari.

    Historia:
    Kuhmoisten kirkonkylän raitin varressa, Päijänteen ranta-alueilla sekä Päijälän ja kirkonkylän liikekeskusten väliin jäävällä alueella Uotilanmäellä ja Alaisen Karkjärven rantatöyräällä oli 1900-luvun alussa paljon pienasutusta, jonka pääasiallisia asukkaita olivat muonamiehet, mäkitupalaiset, taksvärkkärit ja käsityöläiset.

    Hietalan pienipiirteinen asuinrakennus on rakennettu 1890-luvulla suutari Lindqvistin asunnoksi. Rakennustyöt alkoivat tiettävästi 1892. 1950-luvulla Hietala myytiin nykyisen omistajan äidin kummivanhemmille August ja Anni Fältille, joilta se siirtyi nykyisen omistajan vanhemmille vuonna 1969. Mökki oli vakituisesti asuttu tähän asti, ja siitä eteenpäin vapaa-ajan asuntona.

    Asuinrakennukseen on tehty joitakin sen alkuperäiseen asuun kohdistuneita muutoksia: Rakennus on katettu poimuprofiloidulla peltikatteella, kuistin laudoitus on uusittu, puutolppien varaan rakennetun kuistin alla ollut avoin tila on muutettu umpinaiseksi aaltopellillä. Rakennuksen tuvan ikkunat on myös vaihdettu jossain vaiheessa alkuperäistä suuremmiksi, mutta uudet ikkunat on teetetty puusepällä alkuperäisten ikkunoiden mallia mukaillen.

    Myös muihin pihapiirin rakennuksiin on tehty muuttavia korjauksia, myös vanha navetta on saanut poimupeltikatteen ja rakennuksen sisätiloja on remontoitu vapaa-ajan asuintiloiksi. Sauna on tehty vanhaa rakennusta voimakkaasti uudistaen.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Avaa   Hietala asuinrakennus Länkipohjantie 8 asuinrakennus - muu
     
    Avaa   Hietala sauna Länkipohjantie 8 sauna
     
    Avaa   Hietala Navetta Länkipohjantie 8 navetta
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Kuhmoinen
     
      Päijälän raittikylä    

Kartta