Rakennetun ympäristön kohde Vammalan-Isokäki

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Sastamala
    Vanha kunta:
    Vammala
    Kylä:
    Kalliala
    Nimi:
    Vammalan-Isokäki
    Osoite:
    Vanhantienkuja 2
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Historiallinen tilatyyppi:
    mäkitupa
    Nykyinen tilatyyppi:
    mäkitupa
    Rakennusten lukumäärä:
    1

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    Vammalan-Isokäki on pieni paritupamainen asuinrakennus 1800-luvun alkupuolelta. Rakennus on hyvin säilynyt vanhassa asussa, joskin paikoitellen se on huonokuntoinen. Rakennus sijaitsee vanhan valtaväylän postitien varrella. Vanha tie on säilynyt asuinrakennuksen kohdalla kapeana ja hiekkapintaisena.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Tontilla on 1. asuinrakennuksen (1800-l) lisäksi runsaasti vanhoja omenapuita.

    Asuinrakennus on rakennettu pienen kalliokumpareen päälle. Ladottujen nurkkakivien varassa oleva vuoraamaton pitkänurkkainen hirsirakennus on muodoltaan paritupa. Ikkuna-aukot ovat pieniä, ikkunat 6-ruutuisia, helat 1800-luvun lopulta ja 1900-luuvn alkupuolelta. Ikkunoiden vuorilaudat yksinkertaiset. Ikkunoissa ja vuorilaudoissa nähtävissä kellertävää väriä. Vintin ikkuna tukittu, vuorilaudat koristeelliset. Satulakatto on katettu huovalla ja kolmiorimalla. Rakennuksen eteläpuolella on satulakattoinen umpikuisti, joka on vuorattu harmaantuneella peiterimavuorauksella. Kuisti on rakennettu 1950-luvulla.

    Rakennus on paikoitellen huonossa kunnossa. Osassa hirsiä on lahovaurioita ja kattorakenteissa on myös lahoamisen merkkejä.

    Historia:
    Pieni tontti kuuluu Härmän tilan maihin. Asuinrakennuksen omistaa Hilda Tuomisen perikunta.

    Asuinrakennus tai sen länsipääty on muistitiedon mukaan entinen Pyhän Olavin kirkon ruumishuone. Rakennus on säilynyt vanhassa asussa, hirsipäädyt ja kattovuoliaiset, joka viittaa 1800-luvun ensimmäiselle puoliskolle. Ikkunat ovat pieniä 6-ruutuisia ja niiden helat ja saranat ovat 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun mallia.

    Vuodesta 1904 rakennus on ollut nykyisen suvun hallussa. Tällöin asukkaaksi tuli Heikki Lindroos. Hänen jälkeen talossa asui aina 1990-luvulle hänen tyttärensä Hilda Tuominen. Muistitiedon mukaan asumis- ja rakennuksen omistusoikeus maksettiin taksvärkkinä Härmän tilalle. Ainakin Hilda Tuominen oli töissä vuosikymmeniä Härmän talossa.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Asuinrakennus sijaiitsee historiallisen vanhan postitien varrella. Tien oikaisun yhteydessä uusi tie, Sastamalankatu rakennettiin asuinrakennuksen pohjoispuolelle, jolloin asuinrakennus jäi kahden tien väliselle kapealle tontille. Pienen kalliokumpareen päällä olevaa asuinrakennusta suojaa runsas pensaita, kuusia ja lehtipuita tontti. Itäpuolella on runsaasti omenapuita. Tontti jatkuu kapeana kiilana itään, jossa on vanhaa peltoa katujen välissä. Itäpuolella on pieni asuinkiinteistö 1920/30-luvulta. Vanha ympäristö koostui mäkiharjanteista, joiden välissä oli peltoa. Ympäristössä on mäkialueilla runsaasti asutusta 1900-luvun alkupuolelta. 1900-luvun loppupuolella pelloille on rakennettu omakotiasutusta. Asuinrakennuksen pohjoispuolella alkaa uudehko omakotialue.
    Toimenpidesuositukset:
    Rakennukselle tulisi tehdä pikaisesti kuntokartoitus ja sen säilyminen tulisi ehdottamasti turvata. Korjauksissa tulee käyttää vanhoja työtapoja, materiaaleja ja tekniikoita. Asuinrakennuksen alkuperäiset ja vanhat rakennusosat tulisi pyrkiä säilyttämään. Vanha rakennuskanta kokonaisuutena tulisi säilyttää. Erityisesti pitäisi huolehtia, että asuinrakennus ja aittamakasiini säilyvät. Rakennusten mahdollisissa korjaustoimenpiteissä tulee käyttää perinteisiä materiaaleja ja työtapoja. Rakennuksen nykyinen asema suhteessa rakennettuun ja avoimeen maisemaan tulisi säilyttää. Mahdollisessa uudisrakentamisessa tulee korostetun tarkkaan huomioida vanha pihapiirin ominaispiirteet, kuten esim. materiaalit, mittakaava ja rakennusten sijainti
    Kirjalliset lähteet:
    1920-luvun pitäjänkartat ja 1950-luvun peruskartat.
    Suulliset lähteet:
    Kari Tuominen, haastattelu lokakuussa 2004

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Sastamala
     
    Vammala
     
    Kalliala Hallinnollinen alue  

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Vammala. Keskustan osayleiskaava-alueen kulttuuriympäristöinventointi 2004 Sastamala
     
    Vammala
     
    Rakennusinventointi
    Kulttuuriympäristöinventointi
     
    01.01.2004 31.12.2004

Kartta