Rakennetun ympäristön kohde Värmälä

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Tampere
  Vanha kunta:
  Teisko
  Kylä:
  Värmälä
  Nimi:
  Värmälä
  Osoite:
  Sääksniementie 66 - Sääksniementie 8
  Kohdetyyppi:
  maatalous
  Historiallinen tilatyyppi:
  kantatalo
  Rakennusten lukumäärä:
  8

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Värmälän talouskeskus sijaitsee komealla paikalla Valkeejärven viettävällä rinteellä. Tulipalo tuhosi vuonna 1933 kaikki tilakeskuksen rakennukset. Päärakennuksen paikalle rakennettiin puolitoistakerroksinen pystyvuorattu hirsirakennus vuonna 1908. Rakennuksen tyyli noudattelee talonpoikaista klassisismia, joka näkyy päänsisäänkäynnin yläpuolella olevan poikkipäädyn päätykolmiossa ja ikkunajaossa.

  Pihapiirissä on komea v. 1933 rakennettu tiilinavetta. Kaksikerroksinen pyramidikattoinen tiilimakasiini on samaa tyyliä. Pieni hirsinen otsa-aitta on erkoisen loivalappeinen.

  Tilan rajalla on Rakuunainhaan takana vuonna 1927 valmistunut pieni asumus, jota kutsutaan Mäntyläksi. Se on ollut tilan muonamiehen asunto.

  Historia:
  Värmälä on vuoden 1540 kantatila ja entinen ratsutila, jonka augumentti on ollut Kulkkila. Kolmikymmenvuotisessa sodassa sillä on ollu kaksi ratsumiestä. 1786 Värmälä oli jakaantuneena kahteen osaan: Iso-Kartanoksi ja toinen puolisko jakaantui 1823 Vähä-Kartanoksi sekä Niemi-Kartanoksi. Myöhemmin näillä tiloilla oli myös torppia. Alkuperäisen Kartanon eli Värmälän puolikas rekisteriöitiin 1908 nimellä Eerola. Kaksi alkuperäisen Värmälän nimetöntä neljäsosaa yhdistettiin ja jaettiin uudelleen 1910 Vähä-Kartanoksi, joka tunnetaan nykyään nimellä Värmälä, ja Niemi-Kartanoksi.
  Kirjalliset lähteet:
  Jaakola, Juha, 2008. Tampereen Aitolahden ja Teiskon rakennuskulttuuri. Tampereen kaupunki, kaupunkiympäristön kehittäminen, Tampere.

  Tampereen Kaupunkiympäristön kehittäminen / Maankäytön suunnittelu, 2014. Tampereen Aitolahden ja Teiskon kulttuuriympäristöselvitys, luonnos 31.1.2014. Tamperen kaupunki, Tampere

Kuvat

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Avaa Tampere
   
    Viitapohjan kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas maisema-alue  
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Tampere
   
  Teisko
   
  Värmälä Hallinnollinen alue rekisterikylä
   

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Moniulotteinen kulttuuriperintö - digitointihanke Pirkkala
  Tampere
   
  Aitolahti
  Teisko
   
  Muu
   
  11.03.2014 31.12.2014