Rakennetun ympäristön kohde Harsu

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Sastamala
    Vanha kunta:
    Vammala
    Kylä:
    Stormi
    Nimi:
    Harsu
    Osoite:
    Stormintie 108
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Nykyinen tilatyyppi:
    muu tila
    Rakennusten lukumäärä:
    7
    Inventointipäivämäärä:
    12.11.2002

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    asutushistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    Stormin kylän vanha kantatalo joka sijaitsee lähellä isojaon aikaista paikkaansa. Päärakennus todennäköisesti 1900-luvun alusta, kohtalaisen hyvin säilynyt. Pihapiirissä talousrakennuksia 1900-luvun alusta. Kiinteistön rakennukset muodostavat ehjän kokonaisuuden. Päärakennuksen alkuperäinen ulkoasu on muuttunut kuistin laajentamisen myötä.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Kiinteistöön kuuluvat päärakennus, navetta, liiteri, sauna, aitta, vaja, ja kaksiosainen ulkorakennus. Rakennukset on rakennettu mahdollisesti 1900-luvun alkupuolella. 1½-kerroksisen päärakennuksen perustuksena on lohkokivi. Runko on vuorattu vaakalaudoituksella, seinät ovat vaaleat ja listat valkoiset. Satulakatto on katettu pellillä. Ikkunat ovat 6-ruutuisia. Rakennuksen pitkällä itäsivulla on 1½-kerroksinen leveä, satulakattoinen umpikuisti. Siinä on kaksi ulko-ovea, joiden yläpuolella on kolmiruutuiset kamanaikkunat. Kuistin perustuksena on betonivalu ja se on vuorattu vaakalaudoituksella.

    1½-kerroksisen navetan perustuksena on lohkokivi, jota on osin tuettu betonivalulla. Runko on vuorattu peiterimoitetulla pystylaudoituksella, seinät ovat punaiset ja listat valkoiset. Satulakatto on katettu betonitiilillä. Rakennus on L-kirjaimen muotoinen. Pohjoispäädyssä on talli. Pitkällä eteläsivulla on pyöreä viljasiilo. Katon harjalla rakennuksen on pulpettikattoinen kuivaustorni, joka on vuorattu pystylaudoituksella. Katon pohjoislappeessa on satulakattoinen frontoni. Rakennuksen itäpäädyssä on ylempään kerrokseen johtava betonirakenteinen karjasilta.

    Yksikerroksisen liiterirakennuksen perustuksena on lohkokivi. Runko on pääosin hirttä, pohjoisseinän keskiosassa on tiilimuuraus. Runko on vuorattu vaakalaudoituksella ja seinät ovat punaiset, listat valkoiset. Satulakatto on katettu betonitiilillä. Kolmiosaisessa liiterissä on kaksi pariovea. Yksikerroksisen saunarakennuksen perustuksena on betonivalu. Runko on vuorattu peiterimoitetulla pystylaudoituksella, seinät ovat punaiset ja listat valkoiset. Satulakatto on katettu betonitiilillä. Ikkunat ovat pieniä ja 4-ruutuisia.

    Päärakennuksen lounaispuolella sijaitsevan yksikerroksisen ulkorakennuksen perustuksena on luonnonkivi. Runko on vuorattu vaakalaudoituksella, seinät ovat punaiset ja listat valkoiset. Satulakatto on katettu betonitiilillä. Rakennus on kaksiosainen. Ulkorakennuksen lounaispuolella on yksikerroksinen aitta, jonka perustuksena on lohkokivi. Hirsirunko on vuoraamaton, seinät ovat punaiset ja listat valkoiset. Satulakatto on katettu betonitiilillä, katon länsilape on painunut. Aitan pitkällä länsiseinällä on aaltopellillä katettu pulpettikattoinen avokatos. Aitan pohjoispuolella on lautarakenteinen vaja, jonka perustuksena on lohkokivi. Seinät ovat punaiset, listat valkoiset. Satulakatto on katettu aaltopellillä. Vajan itäpäädyssä on pulpettikattoinen lisäosa.

    Historia:
    Harsu on Stormin kylän vanha kantatalo, joka jakautui kahtia ennen isojakoa. Toisen Harsun tilan omisti Anders Thomasson ja toisen thomas Mattson 1700-lopulla.
    Ympäristö ja pihapiiri:
    Kiinteistö sijaitsee Stormintien pohjoispuolella Stormin kylän itäosassa. Rakennukset sijaitsevat pienellä kumpareella tien pintaa korkeammalla.
    Toimenpidesuositukset:
    Päärakennus tulisi säilyttää ja pihapiiriä koskevat muutokset tehdä vanhaa rakennustapaa kunnioittaen.
    Kirjalliset lähteet:
    Hämeenlinnan maanmittauslaitoksen arkisto; isojakokartat ja asiakirjat 1775-1784.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Sastamala
     
    Vammala
     
    Stormi Hallinnollinen alue  
    Avaa Sastamala
     
      Stormi, maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Vammalan kulttuuriympäristöinventointi 2002. Rakennetun ympäristön selvitys. Lopenkulman osayleiskaava-alue Sastamala
     
    Vammala
     
    Rakennusinventointi
     
    01.01.2002 31.12.2002

Kartta