Tutkimushanke Kaarilan aukion ympäristö - Maisemahistorian ja rakennetun ympäristön selvitys 2022

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Nimi:
    Kaarilan aukion ympäristö - Maisemahistorian ja rakennetun ympäristön selvitys 2022
    Hankkeen tyyppi:
    Rakennusinventointi
    Maisemahistorian selvitys
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Tämä maisemahistorian ja rakennetun ympäristön selvitys on laadittu Tampereen kaupungin toimeksiannosta asemakaavatyön pohjaksi. Selvityksessä tarkastellaan Kaarilan aukiota ja sen ympäristöä. Lähiympäristöstä on nostettu tutkittavaksi osa-alueina kohteita, joilla on vahvat kulttuurihistorialliset ja jo aiemmin arvotetut ominaispiirteet.

    Kaarilan aukion ympäristössä on arvioitu olevan poikkeuksellisen vahva historiallinen identiteetti, johon liittyvät mm. Nokiantie, sen pohjoispuolella Gaddin kappeli vuodelta 1785 ja Harjun koulu vuodelta 1862. Kappelin paikalla on alkujaan sijainnut kirkko ja hautausmaa. Kirkkomaan läheisyydessä tiedetään pidetyn myös perinteisiä markkinoita samalla kun väki kaukaakin kokoontui juhlapyhinä kirkolle.

    Nokiantien eteläpuolella sijaitsevat Kaarilan ja Raholan kartanot. Raholan kartanoa ja sen lähiympäristöä on tässä selvityksessä tarkasteltu pääasiassa osana Kaarilan aukion ympäristön laajempaa kokonaisuutta. Modernia rakennusperinnettä edustavat Puisto-Kaarilan 1960-1970-luvun rakennukset, jotka liittyvät tiiviisti Kaarilan aukioon. Puisto-Kaarila on arvotettu kulttuurihistoriallisesti, historiallisesti, rakennustaiteellisesti, kaupunkikuvallisesti ja maisemallisesti arvokkaaksi kohteeksi.

    Selvityksen tarkoitus on tutkia Kaarilan aukion kaupunkivallisia tekijöitä ja ominaispiirteitä sekä arvioida alueen rakennetun kulttuuriympäristön ja maiseman keskeisiä piirteitä ja arvoja. Näiden pohjalta esitetään suositukset säilytettävistä kohteista ja osa-alueista tai näiden piirteistä.

    Kokonaisuuden ja sen osa-alueiden arvioinnissa on käytetty apuna aiempia inventointeja ja selvityksiä, jotka liittyvät Kaarilan aukion lähiympäristöön. Tarkastelu on sidottu eri aikakausiin, niitä kuvaaviin teemoihin sekä ilmiöihin laajemmin. Arviointi on tehty käsitellen erikseen ensin Kaarilan aukion kaupunkikuvallista kehitystä ja maisemaa, myöhemmin selvitysalueen historiaa kokonaisuutena. Lopuksi on esitetty inventointiin valitut osa-alueet ja niiden tiedot kohdekorteilla. Selvitysalueen nykytilaa on havainnollistettu ajantasa- valokuvin kohteista ja maisemasta.

    Osa-alueilla rakennukset on ryhmitelty painottaen niiden ominaispiirteitä ja linkittymistä historiallisin sekä toiminnallisin yhteyksin Kaarilan aukioon. Aukion alue on ollut historian eri vaiheissa tavalla tai toisella seudun asukkaita ja erilaisia toimintoja yhdistävä tekijä, arjen polttopisteessä ja liikenteen solmukohta. Aukion rakennetun ympäristön ja maiseman ominaispiirteitä on eritelty yhteenvetokartoilla.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Sitowise Oy
    Hankkeen loppupvm:
    30.09.2022

Media

  • Kohteen kuva

    ina-aluerajaus1.JPG

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi: Karttaote
    • Kuvaus: Selvityksen aluerajaus kartalla
    • Kuvausaika:

Liitetiedostot

  •  

    Kaarilan_aukion_ympäristö_selvitys.pdf

    • Kuvaus:
    Lataa

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Kaarila Hallinnollinen alue  
    Avaa Tampere
     
      Kaarilan ja Raholan kartanot ja ympäristön asuinalueet Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Rahola Hallinnollinen alue  

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Harjun koulu   Rahola
     
    Nokiantie 22 opetus