Tutkimushanke TAMMELAN KORTTELEIDEN 344, 343 JA 435 KULTTUURIYMPÄRISTÖSELVITYS - Asemakaava nro 8803

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Nimi:
    TAMMELAN KORTTELEIDEN 344, 343 JA 435 KULTTUURIYMPÄRISTÖSELVITYS - Asemakaava nro 8803
    Hankkeen tyyppi:
    Rakennusinventointi
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Selvityksen tarkoituksena on selvittää Tammelan kaupunginosan kortteleiden 344, 345 ja 435 historiallista kulttuuriympäristöä. Tavoitteena on löytää alueen ja sen rakennusten kulttuurihistorialliset ominaispiirteet ja alueen tuleviin rakennushankkeisiin vaikuttavat arvot.

    Tarkastelualueen korttelit sijaitsevat Pohjolankadun, Salhojankadun, Annikinkadun ja Kalevan puistotien rajaamalla alueella. Alueeseen kuuluu Salhojankatu 5:ssä sijaitseva vanha nuorisotalo, Terästammelana tunnettu teräksinen asuinkerrostalo ja neljä muuta kerrostaloa, jotka rakennettiin osana vuoden 1990 Tampereen asuntomessuja. Lisäksi tarkastelualueeseen sisältyy neljä 1920-luvun puurakenteista erillispientaloa ja pieni kivikioski.

    Tämän selvityksen osana tehdään rakennusinventointi Salhojankatu 5:ssä sijaitsevasta kiinteistöstä. Kyseisen rakennuksen suunnitteli Arkkitehtitoimisto Terävä & Varhi Oy vuonna 1990. Kiinteistö Oy Kullervo on ollut Tampereen Seudun Nuorisoasunnot Ry:n hallinnassa, ja sen asunnot ovat olleet ensisijaisesti 18–29-vuotiaiden nuorten aikuisten, pariskuntien ja lapsiperheiden käytössä.

    Tämän dokumentin ensimmäisessä luvussa selvitetään tarkastelualueen ja sen ympäristön historiaa 1900-luvun alusta tähän päivään. Ensimmäisen luvun alaluvuissa selvitetään hieman tarkemmin alueen muutosta puutarhakaupunkimaisesta Puu-Tammelasta kohti tiiviimpää kaupunkirakennetta, betonikerrostaloja ja edelleen vuoden 1990 asuntomessujen korjaus- ja täydennysrakentamista.

    Toisessa luvussa perehdytään tarkastelualueeseen ja esitellään sille sijoittuvat rakennukset. Näistä kohteista ei tehdä rakennusinventoinnin laajuista selvitystä, vaan niistä tutkitaan lähinnä kulttuurihistoriallisia arvoja ja merkitystä alueen identiteetille.

    Selvityksen kolmannessa luvussa raportoidaan Salhojankatu 5:n rakennusinventointi kokonaisuudessaan. Inventoinnissa selvitetään rakennuksen historiaa ja siinä tehtyjä muutoksia, arkkitehtonisia, kaupunkikuvallisia ja toiminnallisia ominaispiirteitä sekä tontin tulevan käytön mahdollisuuksia.

    Tämän selvityksen teossa käytettiin useita kirjallisia lähteitä Tampereen kaupungin Tammelan yleissuunnitelmasta kulttuuriympäristöraporttiin ja erilaisiin kirjallisuusteoksiin. Tampereen kaupungin rakennusvalvonnan arkistoa hyödynnettiin rakennusten historian, muutosten ja vanhojen arkkitehtipiirustusten lähteenä. Tampereen kaupungin karttapalvelusta löytyvät viimeisten 80 vuoden ilmakuvakoosteet olivat hyödyksi kaupunkirakenteen muutosten arvioinnissa.

    Selvityksen kuvituksena on käytetty erilaisia karttoja, vanhoja valokuvia ja piirustuksia. Lisäksi inventoitavasta rakennuksesta on otettu ajantasaisia valokuvia paikan päältä.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Arkkitehtitoimisto Ahonen & Kangasvieri Oy / Janne Kangasvieri, Taru Karnaattu, Anna Helamaa
    Hankkeen alkupvm:
    01.01.2021
    Hankkeen loppupvm:
    08.09.2021

Liitetiedostot

  •  

    8803_kulttuuriymparistoselvitys_20210908.pdf

    • Kuvaus: raportti

    Lataa

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      XV Tammela, keskiosa Hallinnollinen alue kaupunkikortteli
    kaupunginosa
     

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Avaa Tampere
     
    "Nuorisotalo"   XV
     
    Salhojankatu 5 asuinkiinteistö