Rakennetun ympäristön kohde Pakanen

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Sastamala
  Vanha kunta:
  Vammala
  Kylä:
  Heinonen
  Nimi:
  Pakanen
  Osoite:
  Heinoontie 380
  Kohdetyyppi:
  asuinkiinteistö
  Historiallinen tilatyyppi:
  kantatalo
  Nykyinen tilatyyppi:
  muu tila
  Rakennusten lukumäärä:
  4
  Inventointipäivämäärä:
  22.07.2003

Kulttuurihistorialliset arvot

 •  
  Rakennushistoriallinen arvo:
  arkkitehtoninen
  Historiallinen arvo:
  asutushistoria
  Ympäristöarvo:
  maisemallisesti keskeinen sijainti
  Arvojen perustelu:
  Pakanen on kylän vanhoja kantataloja. Heinoontielle näkyy hyvin 1880-luvulla rakennettu ja 1920-luvulla korotettu kookas päärakennus. Säterikattoinen navetta on 1920-luvulta. Tienvarressa on vilja-aitta 1800-luvulta.

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Pakasen pihapiirin muodostavat puutarhapihan laidoille sijoittuvat kookas (10x28 m) asuinrakennus (1880-l/1923) ja navetta( 1900). Pihan ulkopuolelle jäävät pieni suuli, vilja-aitta (1800-l) ja maakellari.

  Asuinrakennus (1880-l) on rakennettu kivijalalle. Lyhytnurkkainen hirsirakennus on vuorattu valkoiseksi maalatulla keilapontatulla vaakalaudoituksella. Alkuperäisen rungon yläosassa on nähtävissä uusrenessanssin suosimaa ruutujaottelua. Rakennuksen keskellä on vuonna 1923 rakennettu kookas 2-kerroksinen poikkipääty. Päätykolmioissa on lunetti-ikkuna. Lisäosa edustaa 20-luvun klassismia. Länsipäädyssä on aumakattoinen umpikuisti, jonka päällä on pieni pulpettikattoinen korotus.

  Navetta on rakennettu betonisokkelille. Ulkovuoraus on punaiseksi maalattu lautaa. Rakennuksen säterikatto on katettu kolmiorimalla ja huovalla. Ylisille vievä silta on kivirakenteinen.

  Vilja-aitta on rakennettu nurkkakiville Lyhytnurkkainen hirsirakennus on vuoraamaton. Väri on luonnon tummentama. Punainen profiilipeltikatto.

  Historia:
  Pakanen kylän vanhoja kantataloja. Tilakeskus sijaitsi vanhassa kyläkeskustassa aina vuoden 1881 tulipaloon, joka tuhosi useita taloja vanhassa kyläkeskustassa. Pakanen siirrettiin nykyiselle paikalle tulipalon jälkeen. Palolta säästyi tien varressa oleva vilja-aitta. Asuinrakennusta on korotettu 1920-luvulla.

  Tila on ollut suvulla vuodesta 1777 alkaen. 1946-1960 Kalle Pakasen perikunta.

  Ympäristö ja pihapiiri:
  Pakanen sijaitsee Heinoontien varrella, lähellä vanhaa kyläkeskustaa. Ympäröivä maisema on etupäässä kumpuilevaa peltomaisemaa. Luoteispuolella on välittömästi Hannun tilan rakennukset. Lähellä ovat myös Vanne ja entinen kansakoulu. Rakennukset näkyvät hyvin Heinoon- ja Häijääntielle. Rakennukset ja orapihlaja-aita rajaavat hoidettua puutarhapihaa, jossa nurmikentällä kasvaa omenapuita ja koristekasveja.
  Toimenpidesuositukset:
  Vanha rakennuskanta (päärakennus, navetta, aitta, maakellari) sekä puutarha tulisi säilyttää kokonaisuutena. Erityisesti päärakennus tulee säilyttää ja sen korjaustoimenpiteissä tulee huomioida rakennuksen ominaispiirteet, kuten materiaalit, rakennustapa, tyyli ja tekniikka. Läheinen peltomaisema tulisi säilyttää avoimena. Mahdollisessa uudisrakentamisessa tulee korostetun tarkkaan huomioida vanhan pihapiirin ominaispiirteet, kuten esim. materiaalit, mittakaava ja rakennusten sijainti.
  Kaava:
  Seutu/maakuntakaava, 1997
  Kirjalliset lähteet:
  Suuri maatilakirja II, 1964. A. Rakennetun ympäristön selvitys, Tarmo Peltonen, Vammalan - Mouhijärven kulttuuriympäristöjen kehityshanke/selvitysvaihe, 1997.

Kuvat

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Avaa Sastamala
   
  Vammala
   
  Heinonen Hallinnollinen alue  
  Avaa Sastamala
   
  Vammala
   
  Heinosen kylä Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  
  Avaa Sastamala
   
    Rautaveden länsirannan kirkkojen kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Vammala. Rautaveden länsirannan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2003. Sastamala
   
  Vammala
   
  Kulttuuriympäristöinventointi
   
  01.01.2003 31.12.2003