Rakennetun ympäristön kohde Vanha-Mäkelä

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Sastamala
    Vanha kunta:
    Vammala
    Kylä:
    Mäenkylä
    Nimi:
    Vanha-Mäkelä
    Osoite:
    Heinoontie 232
    Kohdetyyppi:
    vapaa-aika
    Historiallinen tilatyyppi:
    kantatalo
    Nykyinen tilatyyppi:
    muu tila
    Rakennusten lukumäärä:
    4
    Inventointipäivämäärä:
    17.07.2003

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    asutushistoria
    Arvojen perustelu:
    Mäkelä on kylän kantataloja. Sen pihapiirissä on hyvin säilynyt asuinrakennus (1800-l). Lisäksi ovat 1900-luvun alkupuolelta navetta ja talousrakennus. Rakennukset sijaitsevat Heinoontien varrella olevan rinteen päällä.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Mäkelän pihapiirissä on nurmipihan ympärillä kolme rakennusta, asuinrakennus (1800-loppupuoli) navetta ja hirsinen talousrakennus ovat 1900-luvun alkupuolelta. Pihapiirin ulkopuolella on metsän laidassa lautarakenteinen suuli.

    Asuinrakennus on tehty kivijalalle. Hirsirunko on vuorattu maalaamattomalla peiterimalla, josta osa on uusittu kesällä 2003. Rakennuksen itäpääty on pitkänurkkainen ja länsipää lyhytnurkkainen. Ikkunat ovat 8-ruutuiset, vuorilaudoissa on listoitusta yläosassa ja koristeleikkauksia alhaalla. Rakennuksen päädyissä on vintinikkunana moniruutuinen ristikkokoristeltu koristeikkuna. Satulakattoinen kuistissa on lyhytnurkkainen hirsirunko, päätykolmio on lautarakenteinen. Vaakapaneloitu, keltaiseksi maalattu pariovi. Vuorilaudat valkoiset, nurkat ristissä. Länsipäädyssä on pieni satulakattoinen kuisti, jossa on ristikkokoristeltu koristeikkuna, vaakapaneloitu lautaovi. Satulakatto on katettu profiilipellillä.

    Navetassa on kivijalka ja lyhytnurkkainen hirsirunko, osittain vuorattu pystylaudoituksella. Rungon väri on punainen, ovet keltaiset, lista valkoiset. Keskelle avattu uusi liukuovi. Satulakatto katettu galvanoidulla profiilipellillä.

    Talousrakennuksessa on vuoraamaton lyhytnurkkainen hirsirunko, jota on jatkettu lautaosalla. Väri on kulunut punamulta, lista t valkoiset. Ikkuna on 6-ruutuinen. Lautaosaan vie leveä lautaovi. Hirsiosan puolella tulisijan jäänteet - sauna/pakari? Satulakatto katettu profiilipellillä.

    Historia:
    Mäkelä on kylän kantataloja. Siitä on erotettu 1600-luvulla Isotalo. Lisäksi talolla on ollut Salospohja -niminen torppa, joka on perustettu vuonna 1798. Torppa itsenäistyi vuonna 1911.

    Nykyinen asuintontti on 1700-luvulta. Aikaisemmin Mäenkylä on sijainnut Rautaveden rannalla, nykyisen kylän itäpuolella.

    Tila on kuulunut suvulle 1810-luvulta alkaen.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Rakennukset sijaitsevat Heinoontien varrella olevan rinteen päällä. Lähellä ovat Luonsin ja Mäkelän kantatalot. Nurmipintaista, avointa pihapiiriä ympäröi etupäässä niittymaisema. Pihassa on kookas vaahtera ja talon vieressä omenapuu. Etelä- ja itäpuolella piha rajautuu etupäässä kuusia ja suuria lehtipuita sisältävään metsään. Rinteen alla on tien varressa entinen kauppa. Mäkelästä avautuu osittain hyvä maisema itäpuolen peltomaisemaan. Päärakennus näkyy osittain Heinoontielle.
    Toimenpidesuositukset:
    Rakennetun ympäristön säilymiseen kokonaisuutena tulee kiinnittää huomiota. Erityisesti asuinrakennus tulee säilyttää nykyisessä asussaan ja mahdolliset korjaustyöt tulee tehdä entistäen. Alkuperäiset rakennusosat tulisi säilyttää Rakennusten korjaus- ja muutostöissä tulee käyttää perinteisiä materiaaleja, työtapoja ja teknisiä ratkaisuja. Piha tulisi säilyttää nykyisen kaltaisena, avoimena ja mahdollinen uudisrakentaminen tulisi sijoittaa pihapiirin ulkopuolelle huomioiden samalla olemassa olevien rakennusten mittakaava, värit, materiaalit ja rakennusten sijoittelu.
    Kaava:
    Seutu/maakuntakaava, 1997
    Kirjalliset lähteet:
    Selander Väinö, Torpparilaitos ja sen kehitys Karkussa, Tyrvään seudun museo ja kotiseutuyhdistyksen julk. VI, 1939.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Sastamala
     
    Vammala
     
    Mäenkylä Hallinnollinen alue  
    Avaa Sastamala
     
    Vammala
     
    Mäenkylä, kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  
    Avaa Sastamala
     
      Rautaveden länsirannan kirkkojen kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Vammala. Rautaveden länsirannan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2003. Sastamala
     
    Vammala
     
    Rakennusinventointi
    Kulttuuriympäristöinventointi
     
    01.01.2003 31.12.2003

Kartta