Rakennetun ympäristön kohde Vanha-Mäkelä

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Sastamala
  Vanha kunta:
  Vammala
  Kylä:
  Mäenkylä
  Nimi:
  Vanha-Mäkelä
  Osoite:
  Heinoontie 232
  Kohdetyyppi:
  vapaa-aika
  Historiallinen tilatyyppi:
  kantatalo
  Nykyinen tilatyyppi:
  muu tila
  Rakennusten lukumäärä:
  4
  Inventointipäivämäärä:
  17.07.2003

Kulttuurihistorialliset arvot

 •  
  Rakennushistoriallinen arvo:
  rakennusperinteinen
  Historiallinen arvo:
  asutushistoria
  Arvojen perustelu:
  Mäkelä on kylän kantataloja. Sen pihapiirissä on hyvin säilynyt asuinrakennus (1800-l). Lisäksi ovat 1900-luvun alkupuolelta navetta ja talousrakennus. Rakennukset sijaitsevat Heinoontien varrella olevan rinteen päällä.

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Mäkelän pihapiirissä on nurmipihan ympärillä kolme rakennusta, asuinrakennus (1800-loppupuoli) navetta ja hirsinen talousrakennus ovat 1900-luvun alkupuolelta. Pihapiirin ulkopuolella on metsän laidassa lautarakenteinen suuli.

  Asuinrakennus on tehty kivijalalle. Hirsirunko on vuorattu maalaamattomalla peiterimalla, josta osa on uusittu kesällä 2003. Rakennuksen itäpääty on pitkänurkkainen ja länsipää lyhytnurkkainen. Ikkunat ovat 8-ruutuiset, vuorilaudoissa on listoitusta yläosassa ja koristeleikkauksia alhaalla. Rakennuksen päädyissä on vintinikkunana moniruutuinen ristikkokoristeltu koristeikkuna. Satulakattoinen kuistissa on lyhytnurkkainen hirsirunko, päätykolmio on lautarakenteinen. Vaakapaneloitu, keltaiseksi maalattu pariovi. Vuorilaudat valkoiset, nurkat ristissä. Länsipäädyssä on pieni satulakattoinen kuisti, jossa on ristikkokoristeltu koristeikkuna, vaakapaneloitu lautaovi. Satulakatto on katettu profiilipellillä.

  Navetassa on kivijalka ja lyhytnurkkainen hirsirunko, osittain vuorattu pystylaudoituksella. Rungon väri on punainen, ovet keltaiset, lista valkoiset. Keskelle avattu uusi liukuovi. Satulakatto katettu galvanoidulla profiilipellillä.

  Talousrakennuksessa on vuoraamaton lyhytnurkkainen hirsirunko, jota on jatkettu lautaosalla. Väri on kulunut punamulta, lista t valkoiset. Ikkuna on 6-ruutuinen. Lautaosaan vie leveä lautaovi. Hirsiosan puolella tulisijan jäänteet - sauna/pakari? Satulakatto katettu profiilipellillä.

  Historia:
  Mäkelä on kylän kantataloja. Siitä on erotettu 1600-luvulla Isotalo. Lisäksi talolla on ollut Salospohja -niminen torppa, joka on perustettu vuonna 1798. Torppa itsenäistyi vuonna 1911.

  Nykyinen asuintontti on 1700-luvulta. Aikaisemmin Mäenkylä on sijainnut Rautaveden rannalla, nykyisen kylän itäpuolella.

  Tila on kuulunut suvulle 1810-luvulta alkaen.

  Ympäristö ja pihapiiri:
  Rakennukset sijaitsevat Heinoontien varrella olevan rinteen päällä. Lähellä ovat Luonsin ja Mäkelän kantatalot. Nurmipintaista, avointa pihapiiriä ympäröi etupäässä niittymaisema. Pihassa on kookas vaahtera ja talon vieressä omenapuu. Etelä- ja itäpuolella piha rajautuu etupäässä kuusia ja suuria lehtipuita sisältävään metsään. Rinteen alla on tien varressa entinen kauppa. Mäkelästä avautuu osittain hyvä maisema itäpuolen peltomaisemaan. Päärakennus näkyy osittain Heinoontielle.
  Toimenpidesuositukset:
  Rakennetun ympäristön säilymiseen kokonaisuutena tulee kiinnittää huomiota. Erityisesti asuinrakennus tulee säilyttää nykyisessä asussaan ja mahdolliset korjaustyöt tulee tehdä entistäen. Alkuperäiset rakennusosat tulisi säilyttää Rakennusten korjaus- ja muutostöissä tulee käyttää perinteisiä materiaaleja, työtapoja ja teknisiä ratkaisuja. Piha tulisi säilyttää nykyisen kaltaisena, avoimena ja mahdollinen uudisrakentaminen tulisi sijoittaa pihapiirin ulkopuolelle huomioiden samalla olemassa olevien rakennusten mittakaava, värit, materiaalit ja rakennusten sijoittelu.
  Kaava:
  Seutu/maakuntakaava, 1997
  Kirjalliset lähteet:
  Selander Väinö, Torpparilaitos ja sen kehitys Karkussa, Tyrvään seudun museo ja kotiseutuyhdistyksen julk. VI, 1939.

Kuvat

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Avaa Sastamala
   
  Vammala
   
  Mäenkylä Hallinnollinen alue  
  Avaa Sastamala
   
  Vammala
   
  Mäenkylä, kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  
  Avaa Sastamala
   
    Rautaveden länsirannan kirkkojen kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Vammala. Rautaveden länsirannan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2003. Sastamala
   
  Vammala
   
  Kulttuuriympäristöinventointi
   
  01.01.2003 31.12.2003