Rakennetun ympäristön kohde Koivuniemi - Niemenmaantie 5

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Pirkkala
  Kylä:
  Naistenmatka
  Nimi:
  Koivuniemi - Niemenmaantie 5
  Osoite:
  Niemenmaantie 5
  Kohdetyyppi:
  asuinkiinteistö
  Rakennusten lukumäärä:
  1
  Inventointipäivämäärä:
  23.07.2002

Kulttuurihistorialliset arvot

 •  
  Rakennushistoriallinen arvo:
  rakennusperinteinen
  Historiallinen arvo:
  asutushistoria
  Ympäristöarvo:
  maisemallisesti keskeinen sijainti
  Arvojen perustelu:
  Hyvin säilynyt 1800-luvun lopun paritupatyyppinen rakennus lähellä nykyistä keskustaa. Kohde on mahdollisesti liittynyt asutushistoriallisesti Ollilan tilaan.

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Koivuniemi on suurehko maatalosn tilakeskus pienen harjun päässä lähellä Pyhäjärven rantaa. Rakennusaika on 1800-luvun loppupuoli. Pienellä noin 2000 neliön tontilla oleva rakennus on jäänyt Niemenmaan alueen uusien omakoti- ja rivitalojen keskelle. Rakennus tehty rinteeseen. Pihan puolella, joka on etelään on käytetty yhtenäistä lohkokivi perustaa. Pohjoispuolella rakennus on perustettu korkeiden kivilatomusten pohjalle. Ilmeisesti myöhemmin rakennuksen länsipään alle on rakennettu suurista lohkokivistä ja tiilestä n. 3x3 metriä oleva kivikellari, joka myös tukee rakenusta. Kellarissa on luonnokivistä holvattu katto. Itäpäähän on rakennettu tiilirakenteinen kellaritila. Rakennusta on myös jatkettu itäpäästä lautarakenteisella peiterimavuoratulla pulpettikattoisella osalla. Lyhytnurkkainen hirsirakennus on maalattu punamullalla. Yläosa on erotettu vesilistalla ja laudoitettu kellertävällä vaakalaudoituksella jossa on pieniä vaaka-aukkoja, haukkaikkunat?. Päätykolmioissa on samanvärinen peiterimavuoraus. Ikkunat ovat T-mallia ja otsalaudassa on uusrenesanssikoristeita. Rakennusta uudempi aumakuisti on rakennettu nurkkakiville ja siinä on 3-ruutuiset pystyikkunat, ehkä 1930-luvulta. Kate on huopaa kolmiorimalla.
  Historia:
  Lohkottu Ollilasta v, 1924. Myyjänä oli herrastuomari Kaarle Edvard Ollila ja ostajana herra Sigurd Toivio. Tontti oli 1,76 hehtaaria. Mahdollisesti talo on ollut Ollilan torppa/työväen asuinrakennus. Sijainniltaan rakennus sopisi herra Toivion kesäpaikaksi, huvilaksi. Pirkkalan paikannimikokoelmassa Koivuniemi tunnetaan Naistenmatkan rannassa olleena laiturina, jonka kohdalla kasvoi runsaasti koivuja. Lähellä mainitaan olleen asuintalo, entinen huvila, jonka omisti Erkki Suojärvi.

  Mahdollisesta rakennuskannasta jäljellä vain päärakennus.

  Ympäristö ja pihapiiri:
  Koivuniemi jäänyt Niemenmaa -nimisen uuden asuntoalueen keskelle. Länsi- itä suuntaisen harjun itäpäässä oleva rakennus on vanha maalaistalo- tyyppinen asuirrakennus. Rinne viettää läheiseen Pyhäjärveen. Pihapiiri on kadonnut. Rakennusta ympäröi sen pohjoispuolella tiheä lehtipuita kasvava pieni metsäalue. Etelä- ja itäpuolelle on rinteeseen rakennettu viime vuosina uusia omakotitaloja. Länsipuolella kulkenut vanha tielinja on nykyään muutettu jyrkkäpolku -nimiseksi pyörätieksi.
  Toimenpidesuositukset:
  Päärakennuksen inventointi on tarpeen mikäli alueen tai pihapiirin maankäyttösuunnitelmat tulevat ajankohtaiseksi. Päärakennus tulisi säilyttää.
  Kirjalliset lähteet:
  Kiinteistörekisteri,Pirkanmaan-Satakunnan maanmittauslaitos, Tampere. Pirkkalan paikannimikokoelma, Pirkkalan kirjasto.

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Pirkkala
   
  Pirkkala
   
  Naistenmatka Hallinnollinen alue omakotialue
   

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Moniulotteinen kulttuuriperintö - digitointihanke Pirkkala
  Tampere
   
  Aitolahti
  Teisko
   
  Muu
   
  11.03.2014 31.12.2014
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Pirkkalan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2002 Pirkkala
   
    Rakennusinventointi
   
  01.06.2002 31.12.2002

Kartta