Tutkimushanke Mänttä-Vilppula, Lietun jakokunnan liikamaiden rajapyykkien kartoitus 24.3.2017

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Mänttä-Vilppula
    Vanha kunta:
    Mänttä
    Nimi:
    Mänttä-Vilppula, Lietun jakokunnan liikamaiden rajapyykkien kartoitus 24.3.2017
    Hankkeen tyyppi:
    Kartoitus
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Mänttä-Vilppulan alueella sijaitsevia Lietun jakokunnan liikamaiden rajapyykkejä on paikallisin vapaaehtoisvoimin kartoitettu vuodesta 2014 lähtien. Pirkanmaan maakuntamuseo on osallistunut hankkeeseen antamalla ohjeita arkeologisoituneiden kohteiden dokumentoinnista ja tallentamalla osan rajamerkeistä maakuntamuseon tietokantaan. Valtaosa tiedon hankinnasta ja maastossa tapahtuvasta rajamerkkien paikantamisesta, kuvaamisesta ja pyykkien luokittelutyöstä on tehty paikallisin voimin. Mänttä-Vilppulassa kartoitushanketta on vetänyt eläkkeellä oleva Mäntän kaupungin kaavoittaja. Pirkanmaan maakuntamuseossa yhteyshenkilönä on toiminut Ulla Lähdesmäki, joka on osallistunut myös joihinkin maastokäynteihin. Maastotarkastuksessa 24.3.2017 oli mukana yksi vapaaehtoisista paikkakuntalaisista, joka tarkisti paikkatietoja ja avusti rajamerkkien mittaamisessa ja kuvaamisessa.

    Rajapyykkien kartoitusprojektin päätyttyä koko aineistosta tullaan koostamaan loppuraportti, jossa on tarkempia tietoja projektin toteuttamisesta ja johon sisältyvät exel-taulukko kaikista Lietun jakokunnan liikamaapyykeistä (löytyneet ja löytymättä jääneet, luokittelu kunnon perusteella, luokittelu pyykin tyyppien perusteella, koordinaatit (ETRS-TM35FIM, ETRS 89 (WGS84) sekä tietoja kartoittajista ja kuvaajista), projektissa laaditut kartat ja kuvia pyykeistä. Loppuraportti tulee kattamaan laajemman alueen kuin tämä käsillä oleva raportti, joka käsittää valikoiman pyykeistä Mäntän Kälvin-Tervalanvuoren alueella.

    Käsillä oleva tarkastuskertomus koskee valikoiman muiksi kulttuuriperintökohteiksi luokiteltuja rajamerkkejä, jotka on tallennettu Pirkanmaan maakuntamuseon Siiri-tietokantaan arkeologisina kohteina. Osa tarkastetuista ja dokumentoiduista rajamerkeistä on tarkoitus merkitä valmisteilla olevaan osayleiskaavaan muina kulttuuriperintökohteina.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Pirkanmaan maakuntamuseo, Ulla Lähdesmäki
    Hankkeen alkupvm:
    20.03.2017
    Hankkeen loppupvm:
    11.01.2019

Tekstitiedot

  •  
    Johdanto:
    Nykyisen Mänttä-Vilppulan alueella 1870-luvulla toteutettua liikamaiden erottamista on tutkinut arkistolähteiden ja maastohavaintojen avulla Mäntässä aikaisemmin geodeettina toiminut Markku Pohja. Raportin liitteinä 2-3 on Pohjan kokoamat tiivistelmät aiheesta. Hänen selvitystyönsä perusteella Keuruun pitäjän Lietun jakokunnassa pidettiin vuonna 1878 maanmittaustoimitus, jonka yhteydessä maastoon rakennettiin 1015 kivistä rajapyykkiä. Pyykit edustivat ajalle tyypillisiä rajamerkkirakenteita: maastoon rakennettiin yksikivisiä, nelikulmaisia napakivellä varustettuja ja viisikivisiä pyykkejä.

    Mänttä-Vilppulan alueella sijaitsevia Lietun jakokunnan liikamaiden rajapyykkejä on paikallisin vapaaehtoisvoimin kartoitettu vuodesta 2014 lähtien. Maastossa kartoitus valmistui vuonna 2017 ja koko hanketta koskeva raportti valmistui vuonna 2018. Pirkanmaan maakuntamuseo on osallistunut hankkeeseen antamalla ohjeita arkeologisoituneiden kohteiden dokumentoinnista ja tallentamalla osan rajamerkeistä maakuntamuseon tietokantaan. Valtaosa tiedon hankinnasta ja maastossa tapahtuvasta rajamerkkien paikantamisesta, kuvaamisesta ja pyykkien luokittelutyöstä on tehty paikallisin voimin usean vuoden ajan.

    Käsillä oleva raportti sisältää kaikista hankkeen aikana paikannetuista ja löydetyistä pyykeistä valikoidun joukon liikamaiden pyykkejä, jotka sijaitsevat Mäntän Kälvin-Tervalanvuoren alueella. Tarkastuksessa dokumentoitiin 15 rajapyykkiä: nrot 775, 670, 676, 530, 529, 552, 538, 596.1, 595.1, 593.1, 572, 574, 566, 698 ja 774. Kohteet edustavat liikamaiden erottamiseen ja palauttamiseen liittyvää ilmiötä Mäntän ja Vilppulan alueella. Tästä aineistosta Pirkanmaan maakuntamuseo on esittänyt merkittäväksi valmisteilla olevaan Mäntän keskustaajaman osayleiskaavaan neljä yksittäistä pyykkiä sekä kolme pyykkiryhmää. Tämän raportin valmistuessa kaavahanke oli vielä kesken. Rajamerkkien kartoitushankkeen alue on laajempi kuin ko. osayleiskaava-alue. Yleiskaavaan merkittävät kohteet valittiin pyykin tyypin, eheyden ja kertovuuden sekä sijainnin perusteella. Kaavamerkinnän selitys on muu kulttuuriperintökohde. Kaavaan merkittäväksi esitetyt kohteet ovat: Lietun liikamaapyykit 552, 676,703 ja 774 sekä Iso-Kälvin liikamaapyykit (pyykit nro 566, 569, 571, 574), Tervalanvuoren liikamaapyykit (nro 529,530, 531, 533) ja Kälvintien liikamaapyykit (nro 591.1, 593.1, 595.1, 597.1).

    Maastotarkastuksessa 24.3.2017 oli mukana yksi mänttäläisistä vapaaehtoisista, joka tarkisti paikkatietoja ja osallistui rajamerkkien mittaamiseen ja kuvaamiseen.

    Hankealue:
    Mänttä-Vilppulan kaupunki, Mäntän keskustan pohjoispuolella sijaitseva Kälvin-Tervalanvuoren alue. Tarkastettu alue on merkitty karttaan 1. Pyykit sijaitsivat tällä alueella metsämaastossa; metsä vaihteli nuorehkosta taimikosta varttuneeseen metsään. Osa pyykeistä sijaitsi alueella risteilevien metsäautoteiden läheisyydessä.
    Menetelmät:
    Maastotarkastuksen 24.3.17 pohjana oli kartoitusmateriaali, joka oli laadittu seuraavasti. Liikamaiden erottamistoimituskartoilta (1879-1883) oli aiemmin asemoitu kaikki rajamerkit nykyisille suunnistuskarttapohjille. Kartan avulla vapaaehtoiset paikansivat maastossa vielä säilyneitä pyykkejä ja määrittelivät niiden sijainnin ja tyypin. Kartoille merkittiin sen jälkeen kaikki paikannetut ja maastosta hävinneiksi todetut pyykit. Kartoituksen tueksi laadittiin exel-taulukko. Paikalliset vapaaehtoiset, joilla on hyvä kokemus digitaalisten suunnistuskarttojen laatimisesta ja karttojen käytöstä, tekivät kaikki em. tehtävät. Maakuntamuseo antoi ohjeita dokumentoinnin tekemiseen. Rajapyykit numeroitiin 1870-luvulla käytetyn numeroinnin mukaisesti. Maaliskuussa 2017 tehdyssä maastotarkastuksessa tarkennettiin pyykkien sijaintitietoja, mitattiin rakenteiden koko ja kuvailtiin lyhyesti rakennetta ja sijaintimiljöötä.
    Tulokset:
    Tarkastuksessa dokumentoitiin 15 rajapyykkiä, jotka edustavat yksikivistä, nelikulmaista ja viisikivistä pyykkityyppiä.
    Lähteet:
    Pohja, Markku 2014. Liikamaiden erottaminen Keuruun pitäjän Lietun jakokunnan taloista 1880-luvulla. Painamaton käsikirjoitus.

    Pohja, Markku 2014. Liikamaiden rajapyykkejä etsimässä. Museokello 2014, 22-24.

    Löydöt:
    -

Media

  • Kohteen kuva

    DSC_1840[1].JPG

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi: Muu kuva
    • Kuvaus: Mänttä-Vilppula, Lietun jakokunnan liikamaiden rajapyykki 670.
    • Kuvausaika: 24.3.2017

Liitetiedostot

  •  

    Rajapyykkien historia.pdf

    • Kuvaus: Liite 2
    Lataa

    Lietun rajapyykit_yleiskaava.docx

    • Kuvaus: Liite 1
    Lataa

    Pyykkityypit.pdf

    • Kuvaus: Liite 3. Piirrokset rajamerkkitytyypeistä. Piirrokset Mirja Haikala.
    Lataa

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Mänttä-Vilppula
     
    Mänttä
     
    Lietun liikamaapyykki 775 Keuruun kylä
     
      1000034475 kivirakenteet
     
    muu kulttuuriperintökohde historiallinen
     
    Avaa Mänttä-Vilppula
     
      Lietun liikamaapyykki 552 Keuruun kylä
     
      1000034476 kivirakenteet
     
    muu kulttuuriperintökohde historiallinen
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Mänttä-Vilppula
     
    Mänttä
     
    Lietun liikamaapyykki 538 Keuruun kylä
     
      1000031861 kivirakenteet
     
    muu kulttuuriperintökohde historiallinen
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Mänttä-Vilppula
     
    Mänttä
     
    Tervalanvuoren liikamaapyykit Keuruun kylä
     
      1000034485 kivirakenteet
     
    muu kulttuuriperintökohde historiallinen
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Mänttä-Vilppula
     
      Kälvintien liikamaapyykit Keuruun kylä
     
      1000034486 kivirakenteet
     
      historiallinen
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Mänttä-Vilppula
     
    Mänttä
     
    Lietun liikamaapyykki 676 Keuruun kylä
     
        kivirakenteet
     
    muu kulttuuriperintökohde historiallinen
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Mänttä-Vilppula
     
      Lietun liikamaapyykki 774     1000034487 kivirakenteet
     
    muu kulttuuriperintökohde historiallinen
     
    Avaa Mänttä-Vilppula
     
    Mänttä
     
    Lietun liikamaapyykki 670 Keuruun kylä
     
      1000034488 kivirakenteet
     
    muu kulttuuriperintökohde historiallinen
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Mänttä-Vilppula
     
    Mänttä
     
    Iso-Kälvi 2 Keuruun kylä
     
        kivirakenteet
     
    muu kulttuuriperintökohde historiallinen
     

Lausunnot

  • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
    Avaa 270 2018 28.06.2018 Mänttä-Vilppulan keskustaajaman osayleiskaavaehdotus Mänttä-Vilppulan kaupunki