Rakennetun ympäristön kohde Ainola - Huvilakatu 10

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Pirkkala
  Kylä:
  Naistenmatka
  Nimi:
  Ainola - Huvilakatu 10
  Osoite:
  Huvilakatu 10
  Kohdetyyppi:
  vapaa-aika
  Historiallinen tilatyyppi:
  tontti
  Nykyinen tilatyyppi:
  tontti
  Rakennusten lukumäärä:
  2
  Inventointipäivämäärä:
  02.09.2002

Kulttuurihistorialliset arvot

 •  
  Rakennushistoriallinen arvo:
  rakennusperinteinen
  Arvojen perustelu:
  Hyvin säilynyt huvilarakennus 1900-luvun alusta.

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Ainola on vanha huvilarakennus Naistenmatkan ja Haikan kylien rajalla. Rakennusvuosi on n. 1900. Huvilalta on noin 150 metriä matkaa Pyhäjärven rantaan. Tontilla on myös samanikäinen talousrakennus. Ainola on lohkotuille nurkkakiville rakennettu punainen, rungoltaan vuoraamaton hirsirakennus. Katon päätykolmiot, sivujen kookkaat frontonit, rungon ja kuistin yläosa ovat laudoitettu kapealla, valkoiseksi maalatulla pystylaudoituksella. Ikkunat ovat perus T-mallia. Päädyissä on käytetty kansallisromantiikkaan, yläosa jaettu pienempiin ikkunoihin. Rannan puolella oleva, talon mittaisen lasikuistin ikkunoiden lasit ovat suhteellisen suuret. Katto on konesaumattua peltiä.
  Historia:
  Ainolan rakennutti Aleksanterin kirkon lukkari-urkuri Samuel Hellman Kurikan tilasta vuokratulle tontille. Huvila nimettiin tyttären Aino Hellmanin mukaan. Pian valmistumisen jälkeen, v. 1905 rakennuksen osti piiri-insinööri Emil Graeffe. Hän myös lunasti Ainolan itsenäiseksi tilaksi v. 1913. Kyseessä oli 3,56 hehtaarin palstailan murtaminen Kurikan tilasta.

  Graeffe rakennutti taloon rannanpuolella olevan suuren lasiseinäisen vilpolan. Myös rannalla ollutta laituria jatkettiin, jotta laivat pystyivät pysähtymään siinä. Uudistuksia tehtiin myös tontilla. Sinne istutettiin kymmenittäin omena-, päärynä-, kirsikka- ja luumupuita. Havu- ja lehtipuita oli useita eri lajia mm. tammia, saarnia, poppeleita, sembramäntyjä ja tuijaa. Koriste- ja marjapensaita oli myös runsaasti.

  Uudeksi omistajaksi tuli v. 1919 tukkukauppias Selim Nylund ja hänen vaimonsa Hulda. Sota-aikana Ainolan peltoalueet kunnostettiin ja niissä viljeltiin viljaa ja perunaa. Talon navettaan hankittiin lehmä ja porsaita. Sotien jälkeen pellot jäivät kesannolle. Huvila toimi vuosikymmeniä kesäkotina, josta käytiin laivalla töissä.

  Ympäristö ja pihapiiri:
  Ainola on jäänyt Haikan omakotialuuen ja uuden, Rantaniityn ympäristöön nousseen asuntoalueen väliin. Tontin kasvillisuus on hiukan suojellut muutoksilta. Tontin pohjoisosa on säilynyt metsäisenä, mutta eteläpuolen ranta-alueelle on rakennettu viime vuosina omakotitaloja. Laaja ja monipuolinen puutarha on ilmeisesti sijainnut juuri eteläpuolella. Huvilan yhteys rantaan on näin katkennut. Muutamia omanapuita on säilynyt huvilan eteläpuolella ja Huvilatien varrella. Rakennuksen välittömässä läheisyydessä Pihapiiri ja pihatie ovat säilyneet ja antavat yhä aavistuksen vuosisadan alun miljööstä. Huvilatien varrella, Ainolan kohdalla on mahdollinen huvilarakennus 1900-l alkupuolelta.
  Kirjalliset lähteet:
  Pitkin poikin Pirkkalaa, Jyväskylä 1997.

Kuvat ja media

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Pirkkala
   
  Pirkkala
   
  Naistenmatka Hallinnollinen alue omakotialue
   

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Moniulotteinen kulttuuriperintö - digitointihanke Pirkkala
  Tampere
   
  Aitolahti
  Teisko
   
  Muu
   
  11.03.2014 31.12.2014
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Pirkkalan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2002 Pirkkala
   
    Rakennusinventointi
   
  01.06.2002 31.12.2002

Kartta