Rakennetun ympäristön kohde Ainola - Huvilakatu 10

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Pirkkala
    Kylä:
    Naistenmatka
    Nimi:
    Ainola - Huvilakatu 10
    Osoite:
    Huvilakatu 10
    Kohdetyyppi:
    vapaa-aika
    Historiallinen tilatyyppi:
    tontti
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    2
    Inventointipäivämäärä:
    02.09.2002

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Arvojen perustelu:
    Hyvin säilynyt huvilarakennus 1900-luvun alusta.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Ainola on vanha huvilarakennus Naistenmatkan ja Haikan kylien rajalla. Rakennusvuosi on n. 1900. Huvilalta on noin 150 metriä matkaa Pyhäjärven rantaan. Tontilla on myös samanikäinen talousrakennus. Ainola on lohkotuille nurkkakiville rakennettu punainen, rungoltaan vuoraamaton hirsirakennus. Katon päätykolmiot, sivujen kookkaat frontonit, rungon ja kuistin yläosa ovat laudoitettu kapealla, valkoiseksi maalatulla pystylaudoituksella. Ikkunat ovat perus T-mallia. Päädyissä on käytetty kansallisromantiikkaan, yläosa jaettu pienempiin ikkunoihin. Rannan puolella oleva, talon mittaisen lasikuistin ikkunoiden lasit ovat suhteellisen suuret. Katto on konesaumattua peltiä.
    Historia:
    Ainolan rakennutti Aleksanterin kirkon lukkari-urkuri Samuel Hellman Kurikan tilasta vuokratulle tontille. Huvila nimettiin tyttären Aino Hellmanin mukaan. Pian valmistumisen jälkeen, v. 1905 rakennuksen osti piiri-insinööri Emil Graeffe. Hän myös lunasti Ainolan itsenäiseksi tilaksi v. 1913. Kyseessä oli 3,56 hehtaarin palstailan murtaminen Kurikan tilasta.

    Graeffe rakennutti taloon rannanpuolella olevan suuren lasiseinäisen vilpolan. Myös rannalla ollutta laituria jatkettiin, jotta laivat pystyivät pysähtymään siinä. Uudistuksia tehtiin myös tontilla. Sinne istutettiin kymmenittäin omena-, päärynä-, kirsikka- ja luumupuita. Havu- ja lehtipuita oli useita eri lajia mm. tammia, saarnia, poppeleita, sembramäntyjä ja tuijaa. Koriste- ja marjapensaita oli myös runsaasti.

    Uudeksi omistajaksi tuli v. 1919 tukkukauppias Selim Nylund ja hänen vaimonsa Hulda. Sota-aikana Ainolan peltoalueet kunnostettiin ja niissä viljeltiin viljaa ja perunaa. Talon navettaan hankittiin lehmä ja porsaita. Sotien jälkeen pellot jäivät kesannolle. Huvila toimi vuosikymmeniä kesäkotina, josta käytiin laivalla töissä.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Ainola on jäänyt Haikan omakotialuuen ja uuden, Rantaniityn ympäristöön nousseen asuntoalueen väliin. Tontin kasvillisuus on hiukan suojellut muutoksilta. Tontin pohjoisosa on säilynyt metsäisenä, mutta eteläpuolen ranta-alueelle on rakennettu viime vuosina omakotitaloja. Laaja ja monipuolinen puutarha on ilmeisesti sijainnut juuri eteläpuolella. Huvilan yhteys rantaan on näin katkennut. Muutamia omanapuita on säilynyt huvilan eteläpuolella ja Huvilatien varrella. Rakennuksen välittömässä läheisyydessä Pihapiiri ja pihatie ovat säilyneet ja antavat yhä aavistuksen vuosisadan alun miljööstä. Huvilatien varrella, Ainolan kohdalla on mahdollinen huvilarakennus 1900-l alkupuolelta.
    Kirjalliset lähteet:
    Pitkin poikin Pirkkalaa, Jyväskylä 1997.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkkala
     
    Pirkkala
     
    Naistenmatka Hallinnollinen alue omakotialue
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Moniulotteinen kulttuuriperintö - digitointihanke Pirkkala
    Tampere
     
    Aitolahti
    Teisko
     
    Muu
     
    11.03.2014 31.12.2014
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkkalan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2002 Pirkkala
     
      Rakennusinventointi
     
    01.06.2002 31.12.2002

Kartta